用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園N 班有功課嗎?
樓主: gloria_cwy3
go

學之園N 班有功課嗎?

學之園通常升到邊啲小學?  將軍澳分校好唔好?  

引用:Quote:picture+發表於+14-3-28+16:10+在於

原帖由 victoryu19 於 14-03-28 發表
Nowadays the trend is to teach material one year in advance (soon it will become two years in advanc ...
To be honest, I think the whole education system works in that way.  For LH, I think the school just wants it's students to have better transition to primary school.

The only way out should be IS.

引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

原帖由 aandp 於 14-03-28 發表
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
其實係咪家長讀俾小朋友自己解?k2應該唔會識到咁多字喎

回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚

引用:I+wonder+if+different+campus+offering+di

原帖由 HC-Mum 於 14-03-28 發表
I wonder if different campus offering differently? My niece is studying in LH ( olympic), she is ver ...
應該全部一樣,連功課每日嘅質與量都一樣,因我朋友小朋友喺另一間校舍,大家進度是一樣的。但某些課題因為硬件問題,個別校舍會作課堂微調,如秋天於校內放風箏,青衣做唔到,我哋就轉去海濱長廊執樹葉。但所有教學內容是一樣的

回覆:aandp 的帖子

以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通話audio clip配合…又鼓勵家長跟小朋友一起讀,而且並沒有任何对此閱讀理解的評估…我認為其實中文字係字庫的類積,由此可見LH對語文的著重!我會覺得…LH係盡能力提供有關材料,家長只要配合在家跟孩子讀就可以了…唔使四圍撲文章比小朋友讀…仲比埋貼紙你用來鼓勵孩子…真係只有一句勉勵家長……成功係留比有付出的人,語文能力,真係要多努多得,我自己就会當親子活動跟小朋友一起讀,當孩子会讀時,佢真係超有成功感,对閱讀愈來愈有興趣!…當然你唔認同係可以唔讀,由得學校教,小朋友收到幾多就幾多…或者連在學校教也不認同的,正如另一jm所提…其實真係結錯婚

引用:以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,

原帖由 confidence 於 14-03-28 發表
以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通 ...
其實我都唔認同幼兒時期過度催谷,但由於無測驗,考試,我選擇孩子吸收得幾多就幾多。我比較喜歡跟學校主題睇課外書或資料,如環遊世界,我就睇atlas, 國旗書,教太空就上youtube 聽planet songs. 配合到就做但唔會迫,一樣學到野。每日約三十分鐘功課時間,如有默書佢自己温多一陣。
So far,每日依然有大量玩既時間,因為我深信玩好重要。當然no free lunch, 可能佢學術程度比同學低(我唔知,因為無排名),但老師無投訴,亦經常鼓勵佢。
小一面試越考越深,要參與遊戲就要守遊戲規則亦令好多幼稚園要教深d去配合。但作為家長可以自行選擇如何配合,認同就做唔認同就唔做。

aandp 發表於 14-3-28 13:57
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
正如樓上家長指出,閲讀理解裏大部份的字都已經在課堂教過,我的孩子每篇文章都只有少量字不懂。我也不需要先把整篇文章讀給孩子聼,看看孩子是否可以猜得到或記得起字。不會的話就讀那個字給孩子聼。當我孩子做閲讀理解問題時,我也不會每一條問題或每一個選擇(選擇題的話)先讀給孩子聼。我讓孩子跳過不懂的字,按照前文后理猜一下,嘗試作答。我覺得這技巧對於上到小學時做閲讀理解很重要。

還有,其實孩子的閲讀能力是很靠平時一點一滴的累積,不可能單靠學校吧。每天在學校3個小時而已,扣除做早操、上洗手間、排隊、吃茶點等等,也不是剩下很多時間。反而家長平時多跟孩子閲讀及朗讀圖書是很重要的,所以我孩子覺得這些閲讀理解功課不難。

引用:回覆+victoryu19+的帖子 呢個case唔關學校

原帖由 sbux 於 14-03-28 發表
回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚
同意你既講法!