用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園N 班有功課嗎?
go

學之園N 班有功課嗎?

細佬明年想報讀學之園 (海逸豪園) N 班。請問學之園N 班有功課嗎? 周末有沒有親子功課 ? 另外,運動會、旅行、表演會在周末還是平日進行?

回覆 gloria_cwy3 的帖子

週末有親子功課,連線、貼圖片之類。運動會、聖誕節表演(上課時間)、家長與校長及老師茶聚一般都在平日舉行。旅行一般在週六。講座有時在平日,有時在週六。

回覆 hoihoima 的帖子

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假

引用:回覆+hoihoima+的帖子 THANK+YOU.+家長與

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-25 發表

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假 ...
仲有觀課都係平日舉行,觀課後又會同校長短聚。

引用:回覆+hoihoima+的帖子 THANK+YOU.+家長與

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假 ...
家長日都係平日,一年兩次,但可改日子或講電話。學之園家長真係好忙,我都去唔晒,犧牲茶聚,同爸爸分擔,運動會、旅行、觀課必去。

回覆 gloria_cwy3 的帖子

茶聚是自由參與,一年大概兩次吧,我幾年以來從未參加過!我想需要請假的包括聖誕節表演及家長觀課,以上均在上課時間進行。家長日(即老師講孩子在校的表現)是在平日舉行,不過出席不到也可以用電話會談代替,老師都會配合。

我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的工作也很難在平日請假。看來,學之園不太適合我們......真可惜

引用:我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的

我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的工作也很難在平日請假。看來,學之園不太適合我們......真可惜
...
我們班中亦有中小學老師家長,未能參加茶聚觀課,但可以聽課程講座。 近年家長會我都未能出席,所以老師改為用電郵和我聯系。有特別事情就電話聯絡。當然聖誕表演不能出席有點可惜,但學校會拍底片段比家長。

回覆 kitmantsoi 的帖子

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點,唱下歌,講下英文,開開心心返學。

醒目開學勳章

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 13:20
...
做教師就有這樣苦處。不過其實同類活動在其他學校都會發生,試下申請先囉,到面試時再問問老師,睇下可否作出相應的配合吧

以前大仔讀 St. cat. PN 時,母親節、父親節、表演、旅行.....等都在平日,所以想細佬讀第二間,我可以多一點參與學校的活動。

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 THANK+YOU.+請問

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點 ...
我既係學之園家長,也係老師,小朋友有活動盡量參與,有時請唔到假出席唔到都冇辦法。論課程,PN真係好happy好輕鬆,到k1功課唔多,但要求開始高,尋日仔仔做份功課要認錯字,唔識做。K2開始寫字,基本上好多幼稚園都係,初期學寫字父母跟得好痛苦,K2下學期掌握好左,寫字好左冇咁吃力,但下學期開始做閱理。K3就好痛苦,每日三至四樣功課(通常三樣:中英寫字,加埋畫五幅畫),英文再有phonics或數學。K3下學期一星期兩次默書,越默越深,中英寫字有時要造句,週末做journal, 評估要朗讀主題書。講真,我小朋友辛苦,我仲辛苦,最近學八大行星,太遙遠啦,我都係小學先學。如果冇上興趣班仲可以應付,我小朋友瞓完晏覺上完興趣班番到屋企就只有做功課,週末先有得盡情玩。有時我都問做乜教咁深,作咁多句子做乜。不過如果係學術型學之園好啱,小朋友識好多字,面試班又好,今年班上升小成績都好好,我小朋友中英數普通話掌握得好好,升小應該易適應。

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 14:47
以前大仔讀 St. cat. PN 時,母親節、父親節、表演、旅行.....等都在平日,所以想細佬讀第二間,我可以多一 ...
學之園大部份既活動都向平日嫁,
親子旅行就有時會星期六舉行,但啱啱呢次就响星期五

回覆 HauMiranda 的帖子

K1 就認錯字,咁難?! 現在做小朋友,真辛苦。

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 THANK+YOU.+請問

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點 ...
你可以開放曰時參觀留意下d課本及課程,自己了解下是否適合再決定。
開放日通常在十月份。

gloria_cwy3  THANKS FOR YOUR INFO  發表於 14-3-25 15:27

引用:Quote:原帖由+gloria_cwy3+於+14-03-25+發

原帖由 HauMiranda 於 14-03-25 發表
我既係學之園家長,也係老師,小朋友有活動盡量參與,有時請唔到假出席唔到都冇辦法。論課程,PN真係好happ ...
我反而k2學寫字痛苦d,k3造句通常比阿仔自由發揮,佢攞住本小字典自己亂作,噚日先寫"香蕉上太空,猴子上太空" 佢又幾enjoy. 可能佢鍾意呢個主題。
考完小一,我唔理佢咁多,放手比佢自己嚟,默書由佢自己溫比佢錯。淨係週記佢唔識寫d字先教。休息埋呢幾個月先……

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 14:57
回覆 HauMiranda 的帖子

K1 就認錯字,咁難?! 現在做小朋友,真辛苦。
"認錯字" 應該不是K1 的功課!

引用:Quote:gloria_cwy3+發表於+14-3-25+14:57+

原帖由 hoihoima 於 14-03-25 發表
"認錯字" 應該不是K1 的功課!
是這幾天的功課。如「沅且店」跟「玩具店」,圈正確的一個

gloria_cwy3  嘩......都幾難喎。憑小朋友自己的能力,可以自行完成功課嗎?  發表於 14-3-26 11:27

回覆:學之園N 班有功課嗎

請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深到邊個程度? 因為我擔心太深,我小朋友應付唔到。家課內容係咪學校已教? 定係家長屋企自己教先完成到?thanks

回覆:學之園N 班有功課嗎?

請問N班有冇普通話教?