用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 村校am/pm/全日問題
go

村校am/pm/全日問題 [複製鏈接]

我心儀的村校n班只有pm,之後k1 會有am,pm和全日,但校長話全日班會留俾有特別需要的家庭,所以一般來說沒有太多位。am和全日班上午會一起上堂,所以同時會有近30人一起,pm會分開上,同時只有20-25人一起。我喜歡這學校的繪本教學法,英文有NET教,校長又友善,阿女去參觀時很開心。

小朋友平日7:00起床,較適合上午班但這間n班冇上午班,要k1 才可以轉但小朋友要從新適應。

爸爸心儀另一間幼兒學校,只有全日班,本來已經打定輸數,因為面試問得很深,阿女唔識,是waiting但因有人放棄學位所以有offer。這間有不太熟的朋友的小孩讀緊,說老師很好又有愛心,本身有育嬰園,很多小朋友會繼續讀,但教的東西很深,對小朋友要求高,想家長配合,但其實小朋友未達標又沒有甚麼大不了。阿女如果讀呢間,會好似插班咁,因為其他小朋友已經讀緊育嬰園,可能會跟唔上。一班20人兩個老師,師生比例較低,也有NET。

兩間在區內都多人話好,阿女是中B, 平日由工人照顧,認知和說話能力較同齡小朋友差,但大小肌肉和自理能力不錯。

應該選哪間學校較好呢?

0    0    0    0

回覆 Potato001 的帖子

讀全日班吧! 全日班一般較易訓練出小孩有很強的自理能力.
另外, 因為長間對住同學, 亦有助較內向的小校適應群體生活
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Potato001 的帖子

我都會揀全日班, 小朋友學習能力好, 上一輪會適應到.  
如果真係唔適合,你自然覺得有需要轉校.  就算讀課程深的學校, 有時小朋友一樣有其他適應的問題.

我覺得除非你有時間(全職爸媽),你可以選擇半日,否則都系揀全日班好D。

回覆:村校am/pm/全日問題

我會揀有育嬰園的全日班,因為bb早睡早起吸收好d,係學校有老師教好過得工人湊,而育嬰園都係教自理為主,要追返個程度唔會太難

‹ 上一主題|下一主題