用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們聽過嗎?
go

你們聽過嗎?

孩子愛閱讀重要,還是多温習課本重要!
有家長罵阿仔,你點解唔温習,仲看圖書,以後唔好去圖書館借書!😱
究竟發生了什麼問題?考試測驗令家長只著重分數,學校日夜操課本丶作業丶補充。

回覆 superccc 的帖子

It depends on whether the kids read books or comics.  I do see a lot of cases, kids only read comics...

回覆:你們聽過嗎?

我個女好鍾意睇書,乜書包括漫畫都睇,未做完功課又睇,綁緊鞋帶又睇,我都成日講類似嘅說話,都係要提醒佢先做好自己,就有自由。

利申:我極之喜愛睇書,有自我管理能力,阿女熱愛學習及睇書,未能控制自己

我就覺得前提是功課同學校的要求是基本的責任, 達到了基本要求 (我自己覺得初小應是85分以上), 有餘的時間可以安排在不同的活動, 包括課外閱讀, 否則連基本的能力都未達標, 我覺得要先花時間追上去.

但如己是達標的, 需不要追求更高名之或分數, 我就覺得暫未需, 花多點時間在閱讀, 長遠會更好.  

但若是高小, 名次會影響呈分, 就可能要在分數同名次上下多些力, 但人大了, 會選擇性閱讀同自控都大了, 家長的所需介入都會少了.

我只要求先做完功課執好書包梳好d頭髮先睇晝,都冇要求幾多分

有啲漫畫都好好,老X記Xla丶老X子已出英文版,都可以俾小朋友看

老X子之類仲有埋成語集, 其實都幾好..

當然是先做該做的事, 後做想做的事.

YanKanMom  唉! 這句是我差不多一年三百六十五天講了最少三百天(除了學校假期)的說話. 很無奈!  發表於 14-3-24 11:55

momama 發表於 14-3-23 08:35
我只要求先做完功課執好書包梳好d頭髮先睇晝,都冇要求幾多分

我要求則是要升班

溫習好再看其他書

引用:老X子之類仲有埋成語集,+其實都幾好..

原帖由 HaYi 於 14-03-23 發表
老X子之類仲有埋成語集, 其實都幾好..
Yes. My two years old girl asked me to
Read for her too

回覆 superccc 的帖子

Dont think this is uncommon, 有高人說過,library 借到的書是不會教壞細路的,小孩有興趣睇書是好事,學業一定不會差,可惜有些家長只看到眼前的分數。不過我也同意教導小孩自我管理時間亦是同樣重要。

引用:Quote:momama+發表於+14-3-23+08:35+我只要

原帖由 little_yolky 於 14-03-24 發表
我要求則是要升班

我都是只求升班