用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 國際班定學卷學校
樓主: cscsmlkyh
go

國際班定學卷學校 [複製鏈接]

monmonbbb 發表於 14-3-24 14:59
回覆 bennyeva 的帖子

因為我自己都係咁~ 讀緊國際 但真係想慳錢但見英文真係教得不錯吾捨得放棄
我覺得讀國際一路上都係錢,就係因為計過覺得可以負擔,再加上唔想小朋友轉黎轉去,先想係開始時諗清楚......(我唔係覺得你冇諗清楚,因為當然你做呢個選擇時可以有好多原因)

bennyeva 發表於 14-3-24 15:03
你的考慮也是對的,我都係想個囡英文好d,所以都煩惱過,有時…錢係用來買番小朋友個愉快童年同親子時間,唔 ...
其實我係唔主張上補習班既父母....所以假如讀學卷學校,我都唔會出去補英文....vice versa...讀國際唔會去補中文....我會自己教only....

kwan_0128 發表於 14-3-24 16:49
我都有呢個煩惱, 但最終選擇happy school學卷學校
主要唔想咁谷, 想課程全面平均d, 而且太專注英文都唔係咁 ...
佢間國際唔係好出名既名校,係出名既happy school, 所以佢間國際都唔係谷既。
中文....佢爸爸話佢自己教都ok...不過我都覺得係傳統學校學個底應該會好d....

但我自己又係另一個sample...雖然都讀到中學...但我既中文程度係長期比人笑既...

Potato001 發表於 14-3-27 21:53
其實好多國際班都有教中文的,只是時間較短,問清楚才決定較好。自己亦可以在家教小朋友中文,始終香港中文 ...
一星期好似得40分鐘.....口語相信一定冇問題,怕書寫難,寫慣英文中文相對好難...

吾係喎~小學會讀返主流
宜家日日自己教中文

monmonbbb 發表於 14-3-27 22:40
吾係喎~小學會讀返主流
宜家日日自己教中文
讀返主流咁中文真係差得遠喎會,你教佢佢鍾唔鍾意?

回覆:cscsmlkyh 的帖子

咁真係喇,如果你睇左國際係有愛心嘅happy school , 之後上去國際學校有條路上嘅,應該係揀國際好d, 但一揀左國際就唔好同傳統嗰d比,因為中文一定無咁好,而且人地學咩學咩嘅時侯,自己小朋友一定無咁多專長,假如你同你先生都覺得handle 到,我都會揀國際

回覆 cscsmlkyh 的帖子

有時你俾得小朋友擇, 佢都未必實鐘意讀書啦有啲位唯有俾佢知道佢一定要咁做 ITS Compulsory, she /he has no choice
暫時我小朋友啲英文都叫流利完整句子 當然GRAMMAR未必啱

不過如果係好名既學券, 當然學券啦

回覆:monmonbbb 的帖子

名氣有,但係係果個辦學團體既新校

回覆:cscsmlkyh 的帖子

不如你講下邊間學劵,大家可以比多少少 advise 你。

荃灣靈糧堂
‹ 上一主題|下一主題