用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學欠交功課
go

小學欠交功課 [複製鏈接]

小學欠交功課,需記錄欠交,這是好正常。但需被再罰留堂,我覺得有點兒過嚴,欠1次就要留堂。留堂後,再沒有校車回家。如課後有補習,也不可以早走或改期。這是罰學生還是罰家長? 所謂直資活動教學,轉來是傳統學習生活,不敢錯、不敢問。

0    0    0    0

回覆:ihv2kids 的帖子

活動教學和傳統教學的學校只係教學方式唔同,和功課量少d。唔等於懲罰方式會少d。老師要用放工私人時間罰小朋友留堂,你估老師真係好得閒咩。要解決留堂問題,就要管教自己小朋友自律,做齊功課,因為這小朋友的責任。

回覆:小學欠交功課

小朋友幾多年級? 如果是一、二年級我覺得過厳。

如果是小朋友第一次欠交,便要留堂,我覺得是嚴了些。

引用:活動教學和傳統教學的學校只係教學方式唔同

原帖由 20071974 於 14-03-20 發表
活動教學和傳統教學的學校只係教學方式唔同,和功課量少d。唔等於懲罰方式會少d。老師要用放工私人時間罰小 ...
明白你睇法。我們不是不管教小朋友的家長。有位同學(P2)已被罰了留堂,原因是功課有做好,從了在書包。但當交功課時,卻找不到。小朋友以為自己留了在家,結果被罰了。你可以話,這就是小朋友錯! 沒有好好放入功課袋裡,沒有切底找清楚,沒有好好記得自己放好入書包, 2年小學生活,應該已完全清楚小學校規……一個月內多數欠交或一日內多份功課欠交或本身學生是有嚴重學習態度問題,我好讚成罰留堂。但只是1次,甚至一學期只欠1次也要被罰,是不是會令學生太大壓力? 我自己個個,真是忘記帶份VA功課上學,而不敢入學校。再者,留堂後,是沒有校車(本身課外活動後也沒有加班車) 住得偏遠的,如何回家? 老師額外時間留守看管留堂同學,其實只是調派其中一位職員/老師當值。 好像找不到功課而欠交的,在留堂時只是溫下習,做當日自己的功課而已。這是我個人見解,不喜勿插。所有政策,有人認同,也有人反對。我只是想知,其他學校是否都是這樣啫。等我罰得心服口服吖

引用:小朋友幾多年級?+如果是一、二年級我覺得過

原帖由 hadwinboy 於 14-03-20 發表
小朋友幾多年級? 如果是一、二年級我覺得過厳。
P2以上就要罰留堂和記錄手冊欠交功課,至於小息是否仍然要被罰,沒有小息,就要再跟進。因本身欠交小息時,是要到欠交功課房內。罰留堂是新操施

引用:如果是小朋友第一次欠交,便要留堂,我覺得

原帖由 feiji 於 14-03-20 發表
如果是小朋友第一次欠交,便要留堂,我覺得是嚴了些。
總之,假如我忘記簽個名,也可能要被罰留堂。我都有壓力

試吓每日瞓覺前同小朋友一齊檢查功課,和一齊放在書包或放在功課袋,等小朋友都知道放在哪裡,等小朋友容易d揾到功課交給老師

引用:Quote:原帖由+20071974+於+14-03-20+發表活

我兩個小朋友讀不同學校,兩間學校欠交功課只是寫手册,沒有缺點、留堂等任何懲罰……

引用:小學欠交功課,需記錄欠交,這是好正常。但

原帖由 ihv2kids 於 14-03-20 發表
小學欠交功課,需記錄欠交,這是好正常。但需被再罰留堂,我覺得有點兒過嚴,欠1次就要留堂。留堂後,再沒 ...
身同感受,學校只看小朋友學業,但家長要顧及多方面(了解學校教學方式,大人與小朋友關係,情緒.....)如何配合學校,其實並非易事

回覆 ihv2kids 的帖子

其實學校可罰小朋友在小息時不能玩,要留在班房做功課,而不用在放學後,事實家長都要上班,老師何不體諒working mums 的難處?

樓主, 如果你覺得放學留堂影響校車/補習等問題, 我覺得你不防可以坦白同老師商量下其他方法, 如罰小息留低完成, 或加額外功課量, 因為無人接送都係一個大問題, 而且係涉及安全問題..........但錯在自己先, 而老師又不是只針對你小朋友而定出此罰則, 所以, 只好好好同老師商量下.

我小朋友之前如有漏功課, 不論多少次, 都係無小息, 如小息都做不完, 會先詢問家長可否留放學的, 因未必有人接送; 曾經見過老師留一個同學到6點, 但送佢出巴士站, 上埋車自己先走...........

至於直資活動教學與否, 同罰留堂無乜直接關係, 都係好好同老師商量下點樣係為小朋友好, 點樣罰, 如何罰, 確實係一個藝術.

ihv2kids 發表於 14-3-20 22:15
小學欠交功課,需記錄欠交,這是好正常。但需被再罰留堂,我覺得有點兒過嚴,欠1次就要留堂。留堂後,再沒 ...
留堂事少最多係學校做功課, 無校車就事大. 如果佢仲有個弟弟或妺妹要工人湊又住得遠真係煩架..

回覆:小學欠交功課

我都覺得如欠交功課,罰無小息玩及在小息做回功課比教好!

嚴!我地唔会罰留堂。

剛問自己的孩子,都是小一生,傳統型私小。他說如欠交功課,老師只會寫手冊,叫同學補做及明天交回,沒有記缺點或罰冇小息或留堂這回事!
學校很重視德育,但老師大都有愛心,所以兒子非常喜歡返學!
老實講,升了小一後大人細路都有不小壓力,小至功課,大至默測考,真是少点腦汁也不可!加油!和老師傾傾,尋求最好的解決方法!
嚴些也有好處,…小朋友會記在心,減少重犯機會!

直接致電學校和老師溝通吧!雖然不知樓主小孩讀边間,直資應該有得傾,亦可能有誤會呢!

成日罰冇用架,好快小朋友就適應留堂,唔再怕。間唔中一次先會怕的。

我女津校欠10次記缺點,都係先記手冊,有欠功課無得攞優操行
‹ 上一主題|下一主題