用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中了,真的會放手嗎?
go

升中了,真的會放手嗎? [複製鏈接]

如題

5    0    0    0

回覆:升中了,真的會放手嗎?

我擔心真的放手,佢成績一落千丈,但睇得太緊因反叛期又怕佢返感,唔知点好……

tiger789  續步放心,最遲中四全放手,但都要不時偷睇有無行錯方向  發表於 14-3-24 17:33

不放,没可能。成績差,問原因。是否不明白書本,可以找補習幫忙。

EK上話要睇小朋友性格,唔係-本通書。女仔定性d,可能好d.我就F1放手。升中前个暑假教过佢点抄筆記,上堂要專心,無手册要点先唔会miss功課測考默,点温書,time mgt之類。初时成績係会跌,要調整期望,但當她自己摸到套啱自己既讀書方法同答卷技巧後就有好日子过。當中要有好多包容同鼓勵。

回覆:升中了,真的會放手嗎?

我仔小學時仲會跟少部份,升中後真的全放手了,放手意思並非唔理佢,唔識佢會主動問我,我會幫佢,不過所有學業上嘅野都要佢自己處理哂,我唔會再参與,so far 成績好好,比小學生活還愉快,重點係多鼓勵、多關心、多聆聽及溝通係好重要,亦要留意電子產品對孩子引誘,我仔S1.S2 都只有打出打入電話,上網亦唔多,不打機,所以成績算唔錯。
不過唔同階段有不同煩惱,到而家高中自從跟同學學識打online game 之後就差左好多……唉,現在我都在學習中,唯有見招拆招希望佢可以開竅,好多時眼見升中學生開始玩手機同上網後成績都會變差,所以我都奉勸朋友切勿一升中就買智能手機比孩子,亦要小心控制上網,無論話孩子幾叻控制但有時都會敵不過智能科技引誘。

Bobostar  GOOD  發表於 14-3-28 13:21
Yanamami    發表於 14-3-21 09:31

高小巳放手了.

初中還不放手? 讀書要靠自己, 小學就話怕成績唔好, 呈分影響升中, 如果小朋友自己都唔着緊, 家長幫忙到幾時? DSE時又點算? 陪讀到大學嗎?

Yanamami  Agree~  發表於 14-3-21 09:32

現在小學生巳手拿 note 2, 3,  初中生大部份都用 whatsapp 交談, 炒功課, 打機.  我都唔明點解佢地雖要用這些電話.

父母在擔憂佢地成日玩電話同時又無限量地支援, 是想考驗他們的能耐.  

引用:現在小學生巳手拿+note+2,+3,++初中生大部

原帖由 ecec1122 於 14-03-21 發表
現在小學生巳手拿 note 2, 3,  初中生大部份都用 whatsapp 交談, 炒功課, 打機.  我都唔明點解佢地雖要用這 ...
其實比智能手機孩子好多時都係家長問題,講真好多學校都唔建議比智能手機孩子,就算帶番學都唔可以用,可以想像倒有幾重要,我更加唔相信冇智能手機就會冇朋友,我仔S1時全班有七成人有智能手機,不過冇·的亦大有人在,我就識佢有兩個同學係連手機都冇出,兩個成績一樣好好,溝通其實有好多渠道,只係好多人心態係人有我就要有啫。

Yanamami  好同意。  發表於 14-3-21 14:33

阿囡初中時都開始放手, 以前小學跟到足, 但升中後, 她開始摸索到溫習的模式, 答題的技巧, 真是始料未及! 有時想輔助她測考, 她說不用, 要看看自己的實力; 雖然成績不算中上, 眼見她肯自覺地溫習, 算是一點點的安慰..我相信時間可以證明, 她一定做到!

Yanamami    發表於 14-3-21 14:34

我諗家長都唔須要咁針灸此何時放手問題??  正如其他家長講并非一本通書.......
實說, 中三起(有些可能更早), 家長"想跟都無得跟", 一來有些家長跟唔上課本, 二來, 就算家長想跟孩子都唔會俾家長跟??  只要不是怪獸家長, 何不順其自然--- 慢慢半放手.  跟吓又望吓觀察吓, 放吓又收吓呢???

Sasaalan    發表於 14-3-27 10:11

引用:阿囡初中時都開始放手,+以前小學跟到足,+但

原帖由 qqwong 於 14-03-21 發表
阿囡初中時都開始放手, 以前小學跟到足, 但升中後, 她開始摸索到溫習的模式, 答題的技巧, 真是始料未及! 有 ...
太好了,自己可以温習,勁! 我仔距離呢個階段仲好遠…… 想問下你小朋友係自己摸索or 你從旁協助,咁如果我要幫佢,我可以係边度落手好。坦白講,我唔係好識幫阿仔温習,所以每次返嚟成績都麻麻……

qqwong  沒有刻意去做什麼, 只係升中後, 她整個人開心咗, 自信心多咗, 自然地開自動波溫習, 最多間唔中提點吓佢, 又或者有唔明白嘅地方, 就要開聲問~  發表於 14-3-24 11:19

引用:我仔小學時仲會跟少部份,升中後真的全放手

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-03-20 發表
我仔小學時仲會跟少部份,升中後真的全放手了,放手意思並非唔理佢,唔識佢會主動問我,我會幫佢,不過所有 ...
開竅呢樣野,我朋友同我講佢個仔要f.5 先開到竅,f.1 -f.4 成績好差,一到f.5好似sponge 咁吸收得好快,會考時有2X 分上到大學……

Sasaalan  咁犀利?  發表於 14-3-27 10:12
王家爸爸    發表於 14-3-26 14:40
黃巴士  可否分享經歷了什麼事令孩子會開竅??  發表於 14-3-22 13:16

洋蔥頭媽咪 發表於 14-3-21 09:49
其實比智能手機孩子好多時都係家長問題,講真好多學校都唔建議比智能手機孩子,就算帶番學都唔可以用,可以 ...
小五時全班只有幾人無 fb a/c, 同學仔係咁叫佢開 a/c, 問佢點解唔用, 佢地話唔用點聯絡, 溝通呀。 經講解後佢自己決定唔開。
到了小六就轉為 whatsapp, 成日問佢幾時換機, 因為佢都機係七八年前款式, 無上網計劃, 家中唔用 wifi, 電話是用來報平安, 所以無必要換, 但同學仔就不厭其煩, 今天說想買什麼手機型號, 明天又問他幾時換機, 其實他們的型號巳很新, 但仍不停追求, 用成績來換取物質, 我都唔知滿足了今次, 下次還有什麼可以買。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-3-21+09:49+其

原帖由 ecec1122 於 14-03-22 發表
小五時全班只有幾人無 fb a/c, 同學仔係咁叫佢開 a/c, 問佢點解唔用, 佢地話唔用點聯絡, 溝通呀。 經講解 ...
呢d咪父母自己做成囉,父母给孩子手機原意係希望小朋友可報平安,方便聯絡,但現今往往已經變質,孩子認為舊、不喜歡的就同家長講唔用,家長亦為求滿足孩子又不斷支援,以致小朋友價值觀已變質,無止竟追求物質享受,到已經失控時先後悔但就番唔倒轉頭啦!

ecec1122    發表於 14-3-24 12:06

洋蔥頭媽咪 發表於 14-3-22 10:43
呢d咪父母自己做成囉,父母给孩子手機原意係希望小朋友可報平安,方便聯絡,但現今往往已經變質,孩子認為 ...

到時又會找借口去埋怨.  總之永遠不是自己錯.

我放架啦,都咁大個,我預負責俾錢補習,俾佢買練習,佢負責好好學習。

王家爸爸    發表於 14-3-26 14:50

我會睇實佢既成績, 不過就開始唔會check佢功課或者參與佢溫書既過程啦
不過好彩佢都係緊張成績果d人, so far都ok

高小己放手, 今年中一, 第一次考試, 全班成績中上, 喺班上考10名內, 己好開心同滿意 因為佢自己安排温習, 無補習之餘, 又無買練習比佢做, 靠自己上堂留心, 當然佢自己鍾意讀書才有好表現   

Jacquesl    發表於 14-5-14 10:56
華之里    發表於 14-5-9 16:08
Cello093    發表於 14-4-29 12:21
Bobostar    發表於 14-3-28 13:23
Sasaalan  叻仔  發表於 14-3-27 10:14

引用:高小己放手,+今年中一,+第一次考試,+全班成

原帖由 芝麻街 於 14-03-25 發表
高小己放手, 今年中一, 第一次考試, 全班成績中上, 喺班上考10名內, 己好開心同滿意 因為佢自己安排 ...
勁! 好叻仔呀…

‹ 上一主題|下一主題