用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學  

no money no talk ......

penguin_chick 發表於 14-3-25 17:09
回覆 ANChan59 的帖子

I haven't heard that CKY  is an IB approach school in G1 to G10, nor somebody  ...
我假設你是真正CKY家長,好多謝你澄清,因為第一日上Bk時,已經不少家長誤會CKY是行IB,很少見到有人澄清,希望今次真相大白。
投訴少一年預備lBDP亦是CKY家長在 EK 及私下告之,可能在校內不敢講。他們覺得IGCSE不用讀5年吧,應該讀部份GCE AS 科目,或者參考其他學校類似MYP的最後一年的Pre IB。

我相信未來兩年成績一定會進步,繼續努力!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+brrbaby2007+的帖子 有冇就吾知,+不

回覆 lui 的帖子

Is there a direct comparison somewhere?  I have been looking for one but can't seem to find it.  Would also be interested to know if the schools take the same exams since I understand that there are two organizations that offer IGCSE?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:想入CKY小學

cky 應謝絕花牌,免得瓜田李下。

lui 發表於 14-3-25 20:53
The IGCSE result is posted on the school web. 61% got a* to a. The  result is as good as KGV, and be ...
For comparison, French International School has 75% getting A* or A.

Though not direct comparison, the 100th UK school according to best-schools league table has 71.69% getting A* or A in GCSE. The 1st school has 99.4%.

So 61% may not be really outstanding.

caa 發表於 14-3-26 13:59
For comparison, French International School has 75% getting A* or A.

Though not direct comparison, ...

In 2008, National Recognition Information Centre (UK NARIC), 比較過香港會考HKCEE 和 IGCSE 的水平

HKCEE vs. IGCSE:

Hong Kong Grade

UK Equivalent(s)

A

A*

B

A*

C

A

D

B

E

C, D

F

D, E, F and G

U

U

所以IGCSE 的 A* or A 根本唔値錢.

Jane1983  同意,我個代d人都係咁講  發表於 14-3-26 15:01

自從最近鍾庭耀民調既爭議之後,我好明白:你玩數字,數字玩你.(我講緊我,大家唔駛對號入座)
成日係一大堆數字之間週旋, 結果迷失係一大堆數字之間.

既然一個是GCSE,一個是IGCSE,既然不能直接比較,就無謂比較.

回覆:bubuG 的帖子

一個花牌啫
怕瓜田李下, 咁就唔會有文娜雅拔

回覆 AgapePa 的帖子

IGCSE是比HKCEE淺.  但用兩者比較來得出IGCSE唔值錢,又有點那個. 因為HKCEE唔會比IGCSE更值錢,因為都冇咗嘞! 如果真係唔值錢,咁很多國際學校同本地學校都安排學生去考IGCSE,咪好無謂?

我覺得可以討論即使IGCSE考得好,對入大學的幫助又有幾大/仲有冇其他功能.

lui  Agree.邊個話值唔值錢,根本冇人可以用IGCSE來入大學,這只是個考試吧  發表於 14-3-27 12:39

引用:一個花牌啫+ 怕瓜田李下,+咁就唔會有文娜雅

原帖由 Jessica_chung 於 14-03-26 發表
一個花牌啫
怕瓜田李下, 咁就唔會有文娜雅拔
你哋心態同上任特首一樣

回覆:想入CKY小學

英華open day都收好多花牌wor大件事啦!

引用:英華open+day都收好多花牌wor大件事啦! +

原帖由 calbee6 於 14-03-26 發表
英華open day都收好多花牌wor大件事啦!

花牌又唔食得,又唔飲得,更加唔擺得,以後喺街見到面連Hello都唔好講就最啱!

Christi 發表於 14-3-26 14:53
回覆 AgapePa 的帖子

IGCSE是比HKCEE淺.  但用兩者比較來得出IGCSE唔值錢,又有點那個. 因為HKCEE唔會比IGC ...

IGCSE根本分辨不到尖子.  當一個考試超過一半人攞A, A又有什麼意義.

如果主力讀IGCSE, 我覺得係幾無謂. 當熱身就唔同.
我見越來越多國際學校(包括ESF)轉玩IB, 可能都係咁原因.

始終時代要進歩, IGCSE都應該完成歴史任務

引用:+本帖最後由+loveDD+於+14-3-26+16:06+編輯

原帖由 loveDD 於 14-03-26 發表
係囉,收嚟做咩,又唔食得又唔飲得又唔持久。

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+14-03-26+發表本帖

原帖由 bubuG 於 14-03-26 發表
係囉,收嚟做咩,又唔食得又唔飲得又唔持久。
鄧人高興嗟,都俾人插

引用:Quote:hoihoima+發表於+14-3-23+00:28+回覆

原帖由 jlbb1 於 14-03-26 發表
完全認同. 開放日=賺$日. 本人都去過唔少,嘉年華又好, 開放日又好, 都是免費的. 有食物,有玩具,有文具...都 ...
明買明賣啫。

引用:Quote:lui+發表於+14-3-25+20:53+The+IGCSE

原帖由 caa 於 14-03-26 發表

Though not direct comparison, ...
I don't mean CKY is very outstanding. But it is at least at par with ESF

Jane1983  吾同意,Esf好d  發表於 14-3-26 20:35

引用:Quote:hoihoima+發表於+14-3-23+00:28+回覆

原帖由 jlbb1 於 14-03-26 發表
完全認同. 開放日=賺$日. 本人都去過唔少,嘉年華又好, 開放日又好, 都是免費的. 有食物,有玩具,有文具...都 ...
有疑問,點解唔問清楚?應該問清楚個學生點解甘積極推銷,為學校賺錢定籌款?要揹quota?

我個仔去賣旗籌款會主動走去同陌生人講,可晤可以買枝旗呀?目的,想賣多d旗,籌多d錢幫人。有人願意、有人唔願、有人買完又買,身上有十幾張旗,有人專登去提款再唱散銀幫所有小朋友買旗。真係一樣米養百樣人! 唔主動出擊,晤通想自己小朋友一舊木甘企係度呆等?