用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學   [複製鏈接]

回覆:ericby 的帖子

攤位遊戲輸贏與否都一定有獎品的,收點費用也合理吧。

回覆 evil 的帖子

開放日嘉年華也是建校籌款日。校舍起了4億,政府出了2億幾(中小學的標準建校費),其餘由保良局借出。學校要還,但非牟利學校不可用學費還,學校又沒有像國際學校收債券或建校費,只舉辦音樂會和嘉年華會和其他活動籌款,不過家長與學生都不會有壓力。

費用方面,除了學費,還有樂器學費每年39xx,雜費約3000每年,yr 4開始有境外學習團。
還有今次的一百幾十。

引用:CKY是保良局學校,如那所幼稚園是校長個女

引用:CKY+IB+成績出衆由尾數上來就係。

引用:Quote:原帖由+Bbpig2014+於+14-03-21+發表C

原帖由 fanhl0416 於 14-03-23 發表
咁差,好彩無去 2nd in
2nd in?? 試實力!!!

penguin_chick 發表於 14-3-23 17:10
回覆 evil 的帖子

開放日嘉年華也是建校籌款日。校舍起了4億,政府出了2億幾(中小學的標準建校費),其餘 ...
唔係吓? 用開放日嘉年華籌款! 2億喎!!! 開100次都唔掂喇.
既然保良局出錢起, 點解要還.
又唔見天主教學校要還建校費.

OPEN Day當日小孩嚷著要玩吹氣滑梯,只係留意到要收兩張TICKETS,所以畀佢玩,但玩完先發現兩張TICKETS只係可以滑一次,我小朋友都好失望。

回覆 AgapePa 的帖子

我都想唔駛還,但保良局保赤安貧,用禁大筆錢貼中產讀私校,我系受惠者都覺得唔應該!

yokeeland 發表於 14-3-24 11:41
OPEN Day當日小孩嚷著要玩吹氣滑梯,只係留意到要收兩張TICKETS,所以畀佢玩,但玩完先發現兩張TICKETS只係 ...

好在無玩,實在太貴!遊覽見識過就算了。

回覆 hoihoima 的帖子

佢之前玩旁邊的跳彈床,八至十個小朋友一齊跳,都係收兩張TICKETS,但可以玩5分鐘,所以轉玩滑梯難免失望

回覆 evil 的帖子

聽蔡繼有中學一位家長說,大部份學生都出外補習,學費+校車費+雜費+補習費,一個月要萬多元。

回覆 PotterLai 的帖子

淨係學費都6xxx一個月, 加埋校車應該要8000左右, 其它自己計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一個月要萬多元, 都合理, 直資IB 差不多了, 好好的學校

回覆 hkpapa852 的帖子

中學學費年年不同,由每月7,869元(Year 6,交11個月)至8,736元(Year 12,交10個月)。

回覆 ericby 的帖子

CKY係私校, 唔係直資.

直資又有IB的, 最貴好似係SPCC, 都係7800一個月
真道平好多, 讀IB的, 好似都係4000一個月左右, DSE只需3000左右

CKY要7900-8700一個月(仲要交11個月), 一D都唔算平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

入唔到平, 真沒辦法

公平少少,如果話真道叻既去哂考ib, 餘下的考dse成績都唔失禮

真道亦有小朋友讀讀下去外地升學, 讀十一年以有限資源有此成績(就算language減三分好未?)
的確係辦得出色。

回覆:想入CKY小學

我反而想知cky的IGCSE考成點?如果真係兩年IB唔足夠應付的,就要諗下點搞

73662710  The duration of study of IB is usually 2 years world wide, including

those in hk such as LPC, esf and gsis.  發表於 14-3-24 22:24

引用:回覆+ericby+的帖子 CKY係私校,+唔係直資.

原帖由 hkpapa852 於 14-03-24 發表
回覆 ericby 的帖子

CKY係私校, 唔係直資.
真道小學1-5年 23k一年,可能下年加至24k, 中學26k一年,如果10-11年級選IB 就60k一年,如果local DSE scheme 的話就10-11年都繼續26k一年。

‹ 上一主題|下一主題