用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bbpig2014+於+14-03-21+發表C

原帖由 lui 於 14-03-21 發表
我是cky家長,但不是麻木認為學校乜都好。但有必要指出,大家知否其他學校辨第一屆Ib成績,舉例esf island  ...
那麼,真道真勁,平地一聲雷

bubuG 發表於 14-3-21 11:15
那麼,真道真勁,平地一聲雷
第一屆Ib成績:

DBS ---- 2012 :  33人 Average 38.0
SPCC --- 2013:  27人 Average 40.67
真道------ 2013:  15人  Average 38.3

引用:Quote:bubuG+發表於+14-3-21+11:15+那麼,

原帖由 AgapePa 於 14-03-21 發表
第一屆Ib成績:

DBS ---- 2012 :  33人 Average 38.0
真道確實好勁。漢基也是38!

AgapePa 發表於 14-3-21 11:30
第一屆Ib成績:

其實國際版呢個帖後面有討論過真道同CKY點解IB成績會有咁大分別, 好似在於真道係巧妙地叫學生去考D較易考得好既"Bilingual Dip"組合(呢樣我睇唔明, 如有錯請見諒), 所以成績會突出. CKY就堅持要去考D高難度"Bilingual Dip"組合, 所以成績較差.
呢樣其實我睇得唔係好明, 如有錯請見諒; 亦希望對IB較有認識的朋友解答一下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年IB成績亦都話咗俾我地知, 點解D人越來越神化SPCC
IB成績今年全港 No. 1, DSE又出個狀元; 相反DBS既DSE成績就尚需改善
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-3-21+11:30+第一

原帖由 hkpapa852 於 14-03-21 發表
其實國際版呢個帖後面有討論過真道同CKY點解IB成績會有咁大分別, 好似在於真道係巧妙地叫學生去考D較易考得 ...
首先真道有兩個stream,IB and Dse.叻嘅去IB.其實紐西蘭中學都係,叻的去IB,中等考番國家試,所以成績好好。IB有language A and B. b 係俾只讀那個語言兩年以下考(啟新書院學主任說的),他說有d學校俾學生考language b. 其實係cheating .如中英take language B 就係。至於 bilingual,意指得到兩個language pass 咁解。真道有冇揀language b我就不得而知。如有,確可拉高總分既,當language a 只取5/7,language 取7/7,就高左2分。

引用:今年IB成績亦都話咗俾我地知,+點解D人越來

原帖由 hkpapa852 於 14-03-21 發表
今年IB成績亦都話咗俾我地知, 點解D人越來越神化SPCC
IB成績今年全港 No. 1, DSE又出個狀元; 相反DBS既DSE ...
SPCC 個成績, 可能係全亞洲最高

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-03-21+發表

首先真道有兩個stream,IB and Dse.叻嘅去IB.其實紐西蘭中學都係,叻的去IB,中等考番國家試,所以成績好好。 ...
不過IB確實不易讀,不是人人適合讀

lui 發表於 14-3-21 11:53
首先真道有兩個stream,IB and Dse.叻嘅去IB.其實紐西蘭中學都係,叻的去IB,中等考番國家試,所以成績好好。 ...

係咪cheating我唔清楚, 但係如果大學都接受呢種"巧妙"的考試方法, 咁我就覺得係真道的管理層太懂得利用學制漏洞為學校提高成績 (其實大多數學校最終目的都係想咁啫!)

另一個帖仲有一post咗個消息, 連中大法律學院都接受呢種"巧妙"的爭取得出嚟既成績:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498895&extra=page%3D1

Bi-lingual 可以是兩科語文(香港人通常是中英文)都選較深的language A(first language), 另一選擇是中文選language A, 英文選較易的language B (second language)。因為其他非語文科是用英文考,所以也是bi-lingual.
但分別最多差2,3分,所以真道有平均38分的確了不起!

lui 發表於 14-3-21 10:50
我是cky家長,但不是麻木認為學校乜都好。但有必要指出,大家知否其他學校辨第一屆Ib成績,舉例esf island  ...
CKY主力考IGCSE, 但聽聞IGCSE認受性越來越低, (因為太淺),
Non-Jupas 都傾向收IB多過IGCSE, 唔考IB點算?

回覆:lui 的帖子

在去年,未出ib 成績前,一直聽聞真道是考 language B (簡單d, for 非母語系學生),估計情況類似以前會考的英文 syllabus A.  而 cky 是貨真價實去考 language A.  所以根本不是 apple to apple.

雖然面對 cky 第一年的ib 成績有很多不同的辯解, 但我想它確實有不少改進的空間,仍深信未來的成績會改善,cky 同學加油吧!!

利申: 不是 cky 家長,但曾有 offer, 做了不少資料搜集!

引用:Quote:lui+發表於+14-3-21+10:50+我是cky家

CKY主力考IGCSE, 但聽聞IGCSE認受性越來越低, (因為太淺),
Non-Jupas 都傾向收IB多過IGCSE, 唔考IB點算?
Igcse係yr 9,10考,即以前中四五,不可用來入大學架。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-03-21+發表CKY

Igcse係yr 9,10考,即以前中四五,不可用來入大學架。
不考IB,就要考DSe(CKY 只有IB).否則讀國際學校考sat ,or a level .或者去外國讀。

lui 發表於 14-3-21 12:22
只有14人考IB,
請問無考IB個D點入大學?

引用:Quote:lui+發表於+14-3-21+12:22+Igcse係yr

只有14人考IB,
請問無考IB個D點入大學?
佢一屆得個十幾人咋。今年有幾十人。

lui 發表於 14-3-21 11:53
就算減夠3分,真道也有35平均分。另language 不能兩科都考b,即英文b,中文必須是A。如學生母語是中文,考中文A,英文B是根據實際情況,我想不是cheating

hkpapa852  就算扣晒7分, 總平均仲高過CKY 0.1分......  發表於 14-3-21 13:23

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-3-21+01:39+太

太蒙, 睇唔到, 可唔可以Cut中間D數字, 再Upload
上cky學校網可以睇到。

回覆:adalyho 的帖子

以我所知,蔡繼有學校參加IB試的學生,是在小學二年級時入讀,讀了十 一年之後,期間經歷了IGCSE,最後參加IB試時,只餘下十四個學生。這十一 年當中,我相信有很多資質高的學生中途離校到海外升學,也有些過檔到其他 更出名更歷史悠久的學校,所以我的理解是,這一次參加IB試的成績,是由 一班在資質最高學術成績最好的學生離開之後,餘下的所有學生所考而得的, 因學生人數少,所以某些學科開不了,部份學生不能選擇最心儀的科目學習 和應考,相比其他學校,他們的學生也是資質高的學生,跟著學校再在這群學生中,挑選最好和最適合的學生去考IB,其他的便繼續考本地的DSE試。所以 ,相比之下,蔡繼有學校是餘下來所有學生的成績,而其他學校是精英中的精英 的成績。至於為什麼蔡繼有學校資質好的學生在學期間會離校,有些是他們本身便早已計劃要留學,而有些學生則因為IGCSE的成績好,被其他更有名的學校或大學拔尖離開了,所以也是可以理解的。

但最重要的是,學校不會因為學校本身的名聲,阻止預料成績不太好的學生參加IB考試,來提高學校的整體IB成績,這證明學校堅持著每個學生都可以教,不放棄任何一個學生。

跟一位現時十一年級學生的家長談,她說不會受這次IB成績的影響,因為她早 已知道參加考試的是那些學生,大概也預算他們的成績是什麼,更重要的是這 些今屆參加IB考試的學生,是這家長由小看著他們成長的,知道他們在學校得 到什麼培訓,在那些地方有出色的表現,所以她並不只單看成績,她看重的是 學生的真正能力和品德,而她亦在其子女身上看到學習的熱情,有站出來表達自己的信心,品德和追求夢想的一團火,所以她仍信任學校,讓他們的孩子繼續在這裡就讀。這十一年級家長所指的一屆,應是去年學校公佈IGCSE成績優異的那一屆,所她這家長對來年的IB成績充滿信心。

HaYi  CKY 是私校, 可以全人讀IB, 但成績會有機會普遍拉低左, 其它學校大都是直資, 因受政府所限不可以全開IB, 選人入讀都無可厚非, 同2者的胸襟冇關.  發表於 14-3-25 09:50
bbb330    發表於 14-3-22 17:24

回覆:adalyho 的帖子

所以有咁既成績都好出衆。

‹ 上一主題|下一主題