用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優 + 感覺統合
樓主: myfanwy
go

資優 + 感覺統合 [複製鏈接]

引用:Quote:myfanwy+發表於+14-3-19+11:05+回覆+

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+14-03-19+發表

請問樓主响邊度check 到小朋友係語言資優?

因為我個仔4歲,10個月人仔開始講野,從來無講過bb話。到而家,可以運用好多詞彙,廣東話、英文、國語可以即時對答。好好記性,但係無耐性,唔鍾意認真學習,做事成日半途而廢。我覺得佢好似有啲手眼、手腳不協調。

即使我個仔唔係資優,我都想幫到佢留心啲、專注啲、整體協調啲。

引用:她5歲,+是語言資優,+記性好,+所以課堂的

原帖由 myfanwy 於 14-03-19 發表
她5歲, 是語言資優, 記性好, 所以課堂的東西教一次就懂,但奈何成日比老師投訴, 明明記性是全班最好,  ...
記得在PN 適應期時由家長陪小孩上課,就親眼見識過一個「顛」到不能再顛的小朋友。極度堅持要看完手中的故事不肯join in circle story time.  他媽媽想拿走手中書時小朋友發狌大叫大哭,大字形扒在地上壓實本書,老師,assistant, 妈媽,3人齊上都拑唔主。

同佢媽媽傾下發現小朋友未返PN 已識0-100數字,識數和明代表乜。我心想好明顯資優,但人家不提,我也沒說什麼。

此事更今_老師懷疑他有問題,介绍了那媽媽去見唔知乜therapist 後發現是感統問題以至小朋友咁「颠狂」!

回覆:Shirley89 的帖子

我帶她去中大做test

如果小朋友BB是爬行到15個月才行,是否該無感統問題。

回覆:scyauchris 的帖子

感統有很多範疇的,相信不能靠一樣事情判斷

樓主, 囝囝對聲音極度敏感, 時常俾外來聲音影響(例如: 冷氣機聲, 警號聲, 灑水聲等), 所以上課無法專心, 我都想同佢Check吓是否感覺統合有問題?請問可以PM評估中心的資料給我嗎?萬分感謝!

It could be ADHD, I am 2e myself. I can't seem to pay attention on things that I don't find interesting when I am off medication

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-12+發表請

原帖由 feipow 於 15-05-12 發表
運動對感統最有幫助!
請教下,什麼類型的運動最有助舒緩感統問題?

引用:Quote:原帖由+myfanwy+於+14-03-19+發表她5

引用:Quote:原帖由+feipow+於+15-05-12+發表運動

bbrabbit2011 發表於 15-7-6 11:58
請教下,什麼類型的運動最有助舒緩感統問題?
我囝3歲左右仲有好多應該做到的動作做唔到(如單腳跳, 行平衡木), 我地比佢去學田徑, 學咗半年左右, 有進步咗!
另爸爸有教佢踢波, 亦有助佢舒緩感統問題!
註: 我囝是感統問題中的, 需要本體覺刺激那類~

‹ 上一主題|下一主題