用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區中學排名2014
樓主: liver8888
go

屯門區中學排名2014 [複製鏈接]

antia 發表於 15-1-18 21:05
以前就勁,現在真係跌晒band
但看到他們的學生在 Student Standard 寫文章,水平相當高,英語水平好,論據明確清晰。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-16+發表Ba

原帖由 antia 於 15-01-18 發表
以前就勁,現在真係跌晒band
冇錯,劉女校真係跌晒band,上個年度,我識有個band3尾都入左。

真係好頭痕...唔知揀間好...自行第一揀左屯天..因為直屬...第二間仲未決定好...大家有乜建議..
曈曈豬就快四歲喇

引用:真係好頭痕...唔知揀間好...自行第一揀左屯

原帖由 cherry2003 於 15-01-19 發表
真係好頭痕...唔知揀間好...自行第一揀左屯天..因為直屬...第二間仲未決定好...大家有乜建議.. ...
是band 幾組別的學生?

回覆 antia 的帖子

係,我仔同班一位女同學, 屬B2尾, 英文一向冇A, 舊年就入左劉金龍, 對面屋太太個女都係劉金龍, 個太太都話近年開始跌緊, B2都入到。

回覆:屯門區中學排名2014

入黎8吓

代朋友問。。。有冇邊間學校對於運動成績好既學生就會多考慮?

運動有幾好?游泳、跑步還是球類?

回覆:Abby_mama 的帖子

跑步

回覆 孖朗媽716 的帖子

聽過如果運動超好,梁球鋸會收。但我個人認為,如果單靠運動,都幾危,因為即使個小朋友取了入場劵入學,也會讀得好辛苦。至少要keep住在學6年有好好的田徑表現才可留低!

回覆:Johnnylaisma 的帖子

佛教梁植偉中學如何?請給意見🙏

回覆 zhuzhu 的帖子

馬可賓紀念中學有咁好嗎? 見過老師態度惡劣! 此學校可能宣傳做的不錯!.
對此學校非常反感!

回覆 aachan2250 的帖子

請問小朋友在馬記讀嗎?學校有甚麼問題,可以講多D嗎?

gigisjmin 發表於 15-3-4 14:45
回覆 aachan2250 的帖子

請問小朋友在馬記讀嗎?學校有甚麼問題,可以講多D嗎? ...
我仔係馬記讀左幾年, 又唔覺d老師有乜問題喎, 相反我覺得仲幾關心學生, 我仔成績亦進步左好多!如果對住頑劣既學生, 老師惡都係應該既, 否則如何教好學生?但就一定唔會對家長惡言相向囉!

回覆 小時候 的帖子

馬記,我個女讀左6年,今年都考DSE啦,佢好鐘意間學校喎,成日同我講D老師對學生好好,最怕佢地不肯問功課架.仲話將來有機會想番去做老師啊!

mousei 發表於 15-3-4 22:42
回覆 小時候 的帖子

馬記,我個女讀左6年,今年都考DSE啦,佢好鐘意間學校喎,成日同我講D老師對學生好好,最 ...
你女女今年考DSE呀,先預祝你女女考試成功,取得满意成績!
我仔都話佢哋有d老師係學校舊生,畢業後返去教書,同埋都好有心機教佢哋!

引用:回覆+zhuzhu+的帖子 馬可賓紀念中學有咁好

原帖由 aachan2250 於 15-03-03 發表

馬可賓紀念中學有咁好嗎? 見過老師態度惡劣! 此學校可能宣傳做的不錯!.
老師態度惡劣?我囡今年F1, 好好彩暫時未遇過,笑面迎人老師反而見得多 阿女仲話升中後開心咗好多,因為老師上課就真的上課,唔會好似小學咁花課堂時間鬧人,就算有同學唔守規都只係叫學術大使"擇名"就了事。

題外話…相比朋友F1女兒(港島某b1學校) ,上月回校取成績表,因為有兩科唔合格,老師當著家長面不停數落女兒,女兒被罵時不敢正視望老師也要被鬧,全程沒一句鼓勵說話。
同情朋友之餘更令我慶幸女兒選對學校,因此有一點溫馨提示給升中子女家長,與其聽陌生人一面之詞,倒不如身體力行到學校附近親自看看,甚至跟心儀學校家長及學生談談"用家意見"必定更具體獲得正確資訊。(唔好意思長氣咗d添)

引用:回覆+zhuzhu+的帖子 馬可賓紀念中學有咁好

原帖由 aachan2250 於 15-03-03 發表

有幾惡劣呀,你係聽人講定親身經歷呀

我仔都係馬中讀中二,讀咗年幾兩年,亞仔每日都係開開心心咁返學放學喎,我試過有野同老師反映,老師都係好客氣同有積極幫我跟進,有次家長日,返學校見到位當值老師,有教我個仔,都主動埋嚟同我講亞仔學習情況,亞仔見到老師都唔會有好怕,頭耷耷咁,所以整體對呢間學校都好滿意

回覆 小時候 的帖子

多謝您啊!!
‹ 上一主題|下一主題