用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南教學模式
樓主: journeyman
go

迦南教學模式 [複製鏈接]

回覆:迦南教學模式

我個女都係迦南畢業。而家小—,佢班主仼話佢幼稚園個底打得好,成績1,2名都係迦南學生取得

ginababe 發表於 14-3-19 12:01
Pn班中文教呢d,我覺得都算深,返黎問阿囡,佢又真係識讀出黎。當然有d字發音唔正,但我已經好滿意 ...
Seems to be way too difficult for PN kids.

有無迦南n/k1小朋友喺學校學到簡短英文句子? 定英文堂只係教生字? 想了解英文方面同國際學校有咩分別

回覆 Crystal03wong 的帖子

好叻叻

回覆 noknoknok 的帖子

我想那小學應沒太多其他名幼的畢業生。

回覆:Ljbabe 的帖子

walalala 發表於 14-3-26 21:41
我也想知藍田麗港城, 1) 是NET教英文? 2) 每星期幾多堂英文?3) 無記錯, 聽校長講PN無普通話讀, 是嗎? 4) 若 ...
我仔仔係麗港城迦南K2,try to answer you:1) 是NET教英文? yes
2) 每星期幾多堂英文? 其實我唔係好知道幾耐上一次,呀仔講唔到比我知,但一定不是一星期一兩次咁小!
3) 無記錯, 聽校長講PN無普通話讀, 是嗎? 唔係呀,我記得呀仔PN已有得讀啦!
4) 若有得讀普通話, 一星期幾多堂? 同英文一樣,唔太知道,但一定不是一星期一兩次咁小!

麗港城迦南D老師都幾有愛心架,校長又好nice! 我個細B今年考PN, 因為呀哥,順利入左,所以有2個小朋友可考慮呢間,佢地有人情味,考慮到人道立場,通常會收返細路妹。當然,如果你係勁麻煩D家長,就另作別論

有無人知往年金巴倫道迦南會幾時call waiting?

我唔係打手,真正用家。真心講,我100%冇後悔當年放棄九龍塘金巴倫正校迦南offer而選擇麗港城分校!住附近當然係主要原因之一,但九龍塘金巴倫那邊,實在覺得有D名校風氣style(e.g.生日會好多家長買個大蛋糕入去學校,仲要求D老師幫忙拎D相機幫手影下D蛋糕+同學照。。。其實學校根本就唔鼓勵)可能好多媽咪唔覺得有問題,但我個人比較prefer樸素D既校園生活,多於物質D既校園生活。。。
個人意見ONLY,如有不認同,先SAY SORRY!不要勞氣!

引用:已問過朋友澄清,他也同意學生留班不關幼稚

原帖由 noknoknok 於 14-03-22 發表
已問過朋友澄清,他也同意學生留班不關幼稚園的事,也只是巧合,他教的六十名學生中有五名留班生來自窩打老 ...
咁好明顯唔關事啦……

請問金巴倫校n班可以升到k1嘅機會大嗎?

引用:請問金巴倫校n班可以升到k1嘅機會大嗎? +

原帖由 細咩咩 於 14-03-31 發表
請問金巴倫校n班可以升到k1嘅機會大嗎?
我都想知是否金巴倫校n班是否好難入呢?

小兒正讀n班.  迦南很有人情味, 老師十分有愛心.  兒子入學後有明顯的進步, 說話有條理,回家後自動分享校內發生事情及閱讀.  相信是學校的功勞, 亦能令小朋友喜愛學習.

我女在窩打老道迦南讀pn,雖然校舍較細但我整体滿意,對老師印象幾好。這間K只有全日班,所以後來房了另一間K。

考了

PN班英文課程會教乜嘢?  有普通話學嗎?

回覆:Ms_Gorgeous 的帖子

有冇家長可以分享下,thanks!!

回覆:LittleGK 的帖子

有冇家長可以分享下堅道迦南好唔好?thanks!!

eesmile 發表於 14-3-31 17:03
我仔仔係麗港城迦南K2,try to answer you:1) 是NET教英文? yes
2) 每星期幾多堂英文? 其實我唔係好知道 ...
我都想幫我仔報藍田迦南PN班

早2日去左新生入學簡介會,校長講左原則上都係直升, 但強調視乎學位......咁你明架啦, 麻煩家長
‹ 上一主題|下一主題