用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師會對成績好,但品行差的同學如何?
樓主: phcatyip
go

老師會對成績好,但品行差的同學如何? [複製鏈接]

操行好緊要假, 你唸下, 去考中學, 間間中學既操行最底消費系 B, 仲有總平均分都要有b, 所以, 操行比學業成績更重要, 任何一個band既學校都唔想收操行唔好既學生啦

我相信樓主都好無奈

回覆 organicfans 的帖子

Hi, 你講得好好, 我就係最怕我仔係"人見人怕"既類型, 我作為家長, 管教亦係我既責任, 我也不想被"歧視"
但我可以如果做呢?

anna59 發表於 14-3-19 13:58
我相信樓主都好無奈
謝謝您的認同, 我只要舒發一下, 我也知道老師壓力大, 難道我唔想品學兼優?
有頭髮無人想做xx

*我有想過不如唔好理功課溫習, 品學都差認該係咪會consistance一d?

organicfans  你呢個"品學都差", 係一個下策 !  發表於 14-3-19 19:44

longlokma 發表於 14-3-18 12:59
首先,老師定会喜歡品行好,但成績欠佳的学生多於相反的。   个别学生成績好,極其量只是这学生不會另外增 ...

That's why his/her son's disipline is not good. You know.

引用:原來有咁多朋友已回應左我,+今日才得閒睇返

原帖由 phcatyip 於 14-03-19 發表
原來有咁多朋友已回應左我, 今日才得閒睇返,或者我俾多D背景資料大家:
1. 學校幫手寫了問卷調查給心理學家 ...
明白你嘅無奈,同埋你嘅生活都好忙,好唔容易。想想小朋友問題同少見家人/BB出世分薄時間等有無關係,安排幾次同佢一對一去街食下嘢,傾下計,睇下佢有無咩心事。

我孩子的"行為"主要有:
1. 輪盡大頭蝦,
2. 唔小心整到人,
3. 易發脾氣

phcatyip 發表於 14-3-19 15:50
我孩子的"行為"主要有:
1. 輪盡大頭蝦,
2. 唔小心整到人,

吓, 咁好小事啫, 我仲以為係成績好, 但好招積, 週圍野事生非, 聯群結黨蝦成績唔好的......等等。其實第1、2點, 好多小朋友都有, 只要唔係故意, 小心啲囉, 大大吓就會好啲。至於易發脾氣, 可能有兩個原因:

1. 屋企有人成日發脾氣, 學咗
2. 唔夠瞓
3. 以上兩點都有

好同意唔夠訓會非常影響脾氣. 早睡絕對有改善.

唔知你小朋友幾大, 臨睡前的"心事時間"可能會俾小朋友宣泄一下在校園的心聲. 多聽少年心事, 佢同你關係好, 管教便更有力.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

little_yolky 發表於 14-3-19 17:57
吓, 咁好小事啫, 我仲以為係成績好, 但好招積, 週圍野事生非, 聯群結黨蝦成績唔好的......等等。其實第1、 ...

絕對認同 !

首先, 呢3樣都唔係咩大壞事, 大頭蝦, 好多大人都仲係, 中學生甩甩漏漏都仲大有人在.....整到人呢一點, 我就建議, 如果整親人, 千期一定要誠心同人道歉, 要誇張少少個隻, 千期唔好只將份謙意擺係個心到 (因為眼見好多大人都係, 撐親人, 踩親人都係望一望, 就當道咗歉), 人地係睇唔到架, 一來可令佢有責任心, 下次會更小心, 2來可以化解同學對佢嘅不滿.

另外, 發脾氣呢點, 好認同 little_yolky 所講, 會唔會身邊有人係咁? 唔夠瞓 (屋企有BB影響睡眠質素?) / 有壓力 (來自讀書/ 課外活動?) / 有心事 (例如覺得無人理解佢)都會以發月脾氣宣洩.

你試下, 平日多同佢傾學習以外嘅事, 天南地北, 就算扮下"八婆仔"同佢傾下無聊野都得架......

palmchristy 發表於 14-3-19 18:08
好同意唔夠訓會非常影響脾氣. 早睡絕對有改善.

唔知你小朋友幾大, 臨睡前的"心事時間"可能會俾小朋友宣泄 ...
係呀, 我都有同我小朋友成日傾計架, 管, 真係管唔到幾多幾遠幾耐, 反而多了解佢, 仲實際 !  

回覆:phcatyip 的帖子

我囝囝亦有以上情況,亦試過係老師面前發脾氣/黑面。兩個老師同班主任投訴佢,話要扣佢操行分。我在家中不斷同佢倾談,要佢明白成績好,但品格和行為亦同樣重要。如果操行差,就算成績好亦會被踢出校,亦無其他學校會收操行差的小孩子。另外要他明白人係要群體生活,—個人不可能起到一幢大厦,要大家互相合作才成功。如果你依舊脾氣差,亦冇人願意和你做朋友和玩。你想要酒肉朋友亦知心朋友。要慢慢令他明白,及教他怎樣clam down脾氣。

回覆 phcatyip 的帖子

因為我都識人有adhd, 見佢亞媽全職湊佢, 幼稚園時成日去做治療, 小學都去緊, 但我個仔小一小二時都好鍾意同佢玩, 我都有搵佢亞媽帶埋個仔出黎, 我冇同人講過佢有依樣野, 連我亞仔都唔知, 不過上到小四, 我個仔自己同我講唔鍾意佢玩, 原因系佢冇冇乜自制能力, 叫左佢唔好咁好咁做但5秒之後又系咁, 我估可能佢個腦小咁d物質控制唔到自己啦! 我見到咁都鄧佢亞媽辛苦

回應樓主的情況, 如真有ADHD 之類的SEN, 樓主可能要調整心態.

1, SEN 的管教不是普通或如理論的一套就可以有成果, 可說是在一個個錯敗中學習調整. 我深有同感因我自己的小朋友有相同的問題, 自問平時的家教很算到位, 不過他的成果是受了SEN 的影響, 往往表現得不達標.

2. 取得老師的合作. 此是減低家長壓力的有效措施之一. 要主動updated家長已做的部份, 以便老師提高容納.

annienorman 發表於 14-3-18 17:17
我仔學校成日同同D學生講,如果操行差,成績點好都冇用……

一個很現實的問題,到升中時,成績B1,操行B-,在自行時,B1學校一定不會面試這類學生.

B1學校在自行時一定選品學兼優的學生.

引用:老師會對成績好,但品行差的同學如何?仔紀律

回覆:老師會對成績好,但品行差的同學如何?

IloveJJ 發表於 14-3-19 08:37
其實小朋友在學校紀律差,未必因為父母唔教,有時係相反。我留意到,好多在家好放肆既小朋友,返到學校反而 ...
認同, 好多老師或家長, 都以為小朋友紀律差就是父母沒有嚴格管教.如果是這樣就簡單得多了,  只管罵他罰他就是了, 有誰不會?
我反而覺得越打罵, 孩子會變得避重就輕, 慢慢拒絕溝通.

首先要了解孩子為什麼倒蛋?
上課悶? 身邊人(父母)的影響? 先天因素(如感覺統合影響)?
找到原因才能針對性改善.

我自己:-
我會努力建立良好關係, 令他信任我, 在乎我. 這樣你說的話才會有影響力.
在家多說德育故事, 故事中的主角如何不對.......洗腦.
多玩遊戲, 針對前庭覺遊戲.

平常心面對老師, 要知道人人的個性都不同, 我們不能一下子把他改造.
跟校方溝通後, 對孩子簡單清楚說出你們的要求, 一樣一樣去改善.

例如: 1) 上課時必須望著老師或黑板 (專心在一個地方就不會搞同學)

做得到基本要求, 有奘.再去第二個要求.

2) 在任何情況下都不能搞同學的文具

回覆 5tgb 的帖子

我仔情況一樣...兩年來都係咁..

今年全年都係前後夾攻...雖然都係對自己小朋友的一種考驗..不過如果考驗失敗左..其實要付的代價好大..

回覆 kangaroo1101 的帖子

相信影响又不會甘大,老師都會看情況的,如真係嚴重影响你孩子的,老師一定會做野。自已的做法都是教孩子定底線,有事就舉手。如發現孩子因此不高興,可能要叫孩子向老師要求轉位。自已的孩子就試過自已向老師提出,轉左位我至知。
‹ 上一主題|下一主題