用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師會對成績好,但品行差的同學如何?
go

老師會對成績好,但品行差的同學如何?

仔紀律唔好, 家中已加強管教, 無奈學校繼續施壓,
但他成績算好(考10名內), 咁可以點做?
家長和小朋友都有壓力, 但接受的是小朋友, 即使大人點努力, 都"迫"唔到

chunsamyuen  same here. 無野可以做,但老師一打來就好大壓力.  發表於 14-3-18 12:34

回覆:老師會對成績好,但品行差的同學如何?

點差法?

引用:老師會對成績好,但品行差的同學如何?仔紀律

原帖由 phcatyip 於 14-03-18 發表

首先,老師定会喜歡品行好,但成績欠佳的学生多於相反的。   个别学生成績好,極其量只是这学生不會另外增加老師工作量或壓力,因其他学生还是要照常去教;  但个别学生品行差,则肯定会加重老師精神負擔及其他家長的投訴壓力……如你是老師,你会如何??
楼主言語间表示"無奈"老師仍给你壓力,似乎認為即使自己孩子品行差,家長努力过而孩子仍改不了就学校应该接受,不该再给家長壓力,我对这態度實在不能苟同。

回覆 phcatyip 的帖子

請舉例.

回覆 longlokma 的帖子

感同身受,由於孩子被老師認為是較懂得處理同學滋擾,故憐座永遠是活躍同學。孩子在上課同時,要應付滋擾,其實已是額外負擔,如果情況嚴重,老師必須向活躍冢長施壓 ; 以免影响其他同學。我希望有活躍孩子的父母,真的要加強家教,而對老師的反影,更應積極回應,不能置身事外。

idy926    發表於 14-3-25 22:55
idy926    發表於 14-3-25 22:55

講真,品行差,就算老師唔俾壓力,作為家長都應以永不放棄的態度去教導啦。試過好多方法唔work 咪再唸其他方法。記住,品格會引領孩子以後嘅人生!

品行差 =/= 活躍

我相信老師一定不太喜歡影響他人的學生, 我識得一些有對抗性SEN 的學生, 佢地成績是OK, 但凡事都會唱反調, 搞搞震, 我雖然不是老師, 但旁觀此類小朋友就一定不受老師同同學的歡迎. 其實如果有較嚴重對抗常常搞破壞的, 未必只是家教不好, 可能有情緒上的障礙, 要專家幫手的.

引用:我相信老師一定不太喜歡影響他人的學生,+我

原帖由 HaYi 於 14-03-18 發表
我相信老師一定不太喜歡影響他人的學生, 我識得一些有對抗性SEN 的學生, 佢地成績是OK, 但凡事都會唱反調,  ...
我識有小朋友要服藥!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:老師會對成績好,但品行差的同學如何?仔紀律

原帖由 phcatyip 於 14-03-18 發表

是否有其他情緒行為問題? 要對症下藥治療才有用噃。

回覆:老師會對成績好,但品行差的同學如何

我仔學校成日同同D學生講,如果操行差,成績點好都冇用……

差到點?有無上課打邊爐?還是真是壞做道德上的壞事,比如無端端去摸女同學?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

如果小學操行差的, 可以是由平時小事如在上課時談話到出位, 或嚴重的如口頭或動手傷害同學, 甚至偷野都有可能,   服藥我想一般是指ADHD / ADD 的藥, 是控制多動多言之類的問題,  至於對抗性的問題有冇藥服, 我沒有聽過所以不太清楚,  通常是行為治療較多.

但對抗性問題的原因比ADHD/ADD 的更複雜, 要對症不易.

-------------------------------------------------------------

copy fm the net ...
http://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_02_01_03_chi.asp

對立性反抗症和品行障礙
(感謝青山醫院精神健康學院 譚鳳翎醫生撰寫本文章)
[p=14, null, left]作為家長的你,最激氣的莫過於小朋友不聽話、常常駁嘴,甚至是有一些暴力或嚴重的違規行為。如果你已經嘗試過改變管教的方法,但情況還是持續下去,有可能你的小朋友是患上了對立性反抗症、品行障礙或者其他兒童精神問題。

HaYi 發表於 14-3-18 20:15
如果小學操行差的, 可以是由平時小事如在上課時談話到出位, 或嚴重的如口頭或動手傷害同學, 甚至偷野都有可 ...
對立反抗症係無藥食嘅!主要用行為治療!加上父母無限愛心!(唔係縱容嘅愛心,而係無條件接受小朋友)
我個仔曾有反叛行為!但而時開始穩定同有改善,佢本身有過度活躍!

其實愛到蛋的小朋友,外人有誰會喜歡?最重要是找到根源。

回覆:老師會對成績好,但品行差的同學如何

所謂品學兼優, 我相信, 只有成績好, 係唔夠 !  之前我女兒有個女同學就係咁, 成績好好, 全級頭3, 但係上堂成日撩人玩, 傾計, 老師講一句, 佢搏一句......

老師見到佢頭痛, 家長見到佢更頭痛 ! 因為, 每個同佢坐嘅同學, 成績都會差咗, 定力唔夠嘅會曳咗..........我帶過幾次義工隊, 同佢相處過, 佢唔似有咩活躍症 (因為班裡面都有活躍症同學, 佢地係活躍, 但係唔一定係做令人討厭嘅行為, 如刻意挑釁, 如駁咀駁舌, 上堂扮瞓覺等), 反而係, 我覺得佢可能家庭背景問題, 想引人注意 !  所以, 同意前面幾位媽咪講, 一定要搵出問題係邊, 正常小朋友, 會知分寸, 但, 點解佢都仲要咁做, 就要了解下!  

原來有咁多朋友已回應左我, 今日才得閒睇返,或者我俾多D背景資料大家:
1. 學校幫手寫了問卷調查給心理學家,但學校話未知結果是否ADHD
2. 我在一開學時已常常和老師們了解兒子上課情況,也表示絕對同意和願意配合老師的方法, 只要亦沒有改善
3. 家中我設定規則,有賞也有罰 (當然體罰也有), 講嚴厲的有, 講道理的也有, 但總是收不到效果
4. 我的"無奈"是希望老師和同學們不要誤會我們,以為我自己無教好兒子, 因為作為父母是不可"控制" 另一個人, 如果得,我情願他考第尾但聽話守規。
5. 我也是WORKING 媽媽,老公返輪班 沒有工人, 還有一個BB要照顧,如果去上些什麼專注力班, 又沒有時間, 只可有些"家中"治療, 如: 立規則, 定時間表等

仲有, 如果証明他真是ADHD, 咁可能對他也會公平些。

(請大家見諒我表達得不太好)