用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 十五,十六
樓主: CYWS
go

十五,十六

其實在第1-2次呈分中, 都可穩定地見小朋友banding.  除非第1-2次呈分, 老師已說他是"邊緣人".  則如單憑第3次呈分而入回band1池, 成績都是十分浮的.  
至於放榜後, 成績差過自己而派得好的同學, 大有人在.  眼見這些同學未必是派得好讀得好.

按同區論, 有些band2a中學的"精英班"質素與band1c校相若. main point在於樓主小朋友在2次呈分中是band2生, 不是邊緣人.

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-3-17+22:13+明

原帖由 opclk 於 14-03-18 發表
support x 2 如果您個區好似沙田大埔等有四十幾巴仙英中位,
B1生分完B2生仲有得玩下既可以試,
如果係好似深 ...

回覆:十五,十六

我仔也是band2頭生,無特異功能,自行一間band1也沒選,只選了兩間band2熱門學校,之前都想博一間band1尾,最後也不敢,結果自行失敗了,統一派位在甲部博左一間band1尾,乙一,二,三都是熱門band2學校,又是自行那兩間,結果派左間band3,唉…叩門之路渡日如年,始終那間所派的中學是無法接受的,跟手持一個band2頭的學位再去扣門的心態差很遠!

chun媽  我都有拜讀你的故事,守得雲開見月明  發表於 14-3-19 21:06
黃巴士  AGREED!!  發表於 14-3-19 10:55

引用:我仔也是band2頭生,無特異功能,自行一間b

原帖由 cheukmanlai 於 14-03-19 發表
我仔也是band2頭生,無特異功能,自行一間band1也沒選,只選了兩間band2熱門學校,之前都想博一間band1尾, ...
介意分享多一點嗎?當時是因band 2 位不足夠?現在此派位方法好像使家長以為最多是派同band 最尾學校,我的情況也差不多,聽完你講我都好驚!

cheukmanlai  其實係因為BAND2位在深水埗,油尖旺很多地區都唔夠,BAND2生派不到BAND2校絕不出其,全級同阿仔差不多情況BAND2派左BAND3既約有8人.可能真係太黑仔了.  發表於 14-3-19 13:13

唉 ! 這個遊戲真係太難玩了.

BAND1生, 如大抽獎填表"得宜", 最差只是入了BAND2A校(次序中是BAND1校後填的第1間BAND2"A"校), 除非過早填上BAND2校, 或過份進取, 或是地區BAND1學位十分不足!!!
好認同EK前輩的一句話, 升中派位, 不是要羸盡此遊戲, 是要捒一間合適的中學予小朋友.

opclk  要看地區,地區唔靚仔,真係冇得您進取..  發表於 14-3-19 11:07

opclk 發表於 14-3-19 11:04
要看地區,地區唔靚仔,真係冇得您進取..

是, AGREED !! 所以家長要理性一點!!

回覆 黃巴士 的帖子

重點是適合小朋友,不是家長們的名牌心態,這兩年我們一直提醒自己。

opclk  我睇到您是好家長  發表於 14-3-19 11:11

回覆 charmandwilliam 的帖子

還在學習中,成日叫住自己唔好做霸權媽媽,話哂"小B"都開始進入青少年初階喇

charmandwilliam 發表於 14-3-19 11:09
回覆 黃巴士 的帖子

重點是適合小朋友,不是家長們的名牌心態,這兩年我們一直提醒自己。 ...

AGREE MORE!!
升中後, 孩子長大了, 想法不同了. 再者, 是另一個讀書環境及"情況", 除了孩子轉變外, 有時家長都要適應此轉變.
眼見BAND1C生, 入了BAND1A/B校, 名次是尾1X-2X的, 又有BAND1A生, 入了BAND1A校, 名次由以前高位跌至尾1X的, 而又爬不上來.  又有BAND1B生入了BAND1A校, 名次是尾1X-2X的.  
名次來日仍可追, 有時是難於父母接受不來, 與孩子的衝突及反叛期的罵戰.

回覆 黃巴士 的帖子

喺選校方面,佢提出好多自己嘅想法。我本身都有些名牌心態,但仔仔一番說話令我地決定由佢話事......"媽咪,其實升中我都好緊張,想像到要適應很多事情,真的有些擔心;我希望去一間老師會從旁協助的學校,貴族學校也不好,還是喜歡交些和自己一樣多去長洲少去歐洲(他的形容詞)的朋友,平民化生活還是較合我心意。"

引用:唉+!+這個遊戲真係太難玩了.

原帖由 CYWS 於 14-03-19 發表
唉 ! 這個遊戲真係太難玩了.
舊年我亦一樣不過係我仔一間Band1B,一間B1C,结果入C,現好擔心

黃巴士  關心吓, 擔心哪方面??  發表於 14-3-19 12:09

回覆 opclk 的帖子

想請敎:我兒子也是深水埗區,band 1 頭,如果要大抽獎,選長天定銘賢放第一機會大些?如果隨機編號不好,是否都會去到band 2 學校? 咁填完本區及他區band 1 學校後,要放那間band 2先?真唔好意思,咁多問題,但想到要填表就好懊惱!

引用:回覆+cchan2002+的帖子 你可以睇返依位家

原帖由 opclk 於 14-03-19 發表
回覆 cchan2002 的帖子

你可以睇返依位家長舊POST:阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左
明白了,所以band 2 生最壞打算是3A 學校 估計就算位不足也不會去到3B,那三四放一間2b 2c 作保險!