用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 十五,十六
go

十五,十六 [複製鏈接]

如果自行選校巳面試了第一志願的學校(是 band 1學校),我仔面試的成績就差些, 估計未必會收我仔, 但第二志願是 (band 2 頭的學校), 但我仔話想博吓攪珠, 唔想去 band 2 果間面試, 因怕 band 2果間收佢, 因佢的成績都係 band 2, 所以我都未答到佢, 我話等我諗一諗先仲有時間, 如果真係唔去, 會唔會冒險少少呀 ?
   1    0    0    0

考了第三次呈分試未? 是否肯定是band2學生?

梗係冒險啦,如果仔仔係B2,間第二志願係B2頭,咁好配合呀。大抽獎,太講運氣喇。讀的叻,Form2再試考心宜的一間也未遲

回覆 Horsebbj 的帖子

今個星期就考了, 月底先去面試.

回覆:CYWS 的帖子

甘考埋最後一次呈分,有無機會升banding?
如果不的話,我覺得band 2生入到2a學校其實很不錯,點解要放棄面試機會!?

醒目開學勳章

樓主要自己平估一下第三次呈分試有無機會升上B1,否則點解唔去IN,浪費機會?!

實在太冒險啦!我諗自行嘅bank 2點都好過抽獎.

除非你好肯定第三次呈分係band1(唔係边緣人添喎),如果唔係,禁band2又係抽band2校?禁做乜唔去in自行?

回覆:十五,十六

相信你們都經過深思熟慮才選這兩間自行,不應該放棄這個機會,何況也不是絕對成功,但總比單靠運氣還好,建議去面試吧。

你有無問佢搏攪珠是什麼意思,是想搏一間佢心儀學校?如此校是band 1 , 是否熱門?可否得知自行多少人報?如有超過二百人,相信也會在統一㨂一或二志願,那第一組別的也未必能抽到,理性的跟他討論,總好過一開波就ban

回覆 cchan2002 的帖子

因為佢知如見第二志願那間學校收左佢, 佢就無希望入到第一間志願 ! 攪珠再抽多次, 就可以博多次囉 ! 因為果間係 BAND 1 尾, 佢的成績就 BAND 2 頭, 所以真係幾難抉擇.

黃巴士  簡單講, 是在大抽獎, 假設是BAND2生捒BAND1中學的機會率.  發表於 14-3-17 20:21
Yanamami  Band2頭喺無機會抽band1校的。。。。  發表於 14-3-17 19:23

引用:回覆+cchan2002+的帖子 因為佢知如見第二

原帖由 CYWS 於 14-03-17 發表

因為佢知如見第二志願那間學校收左佢, 佢就無希望入到第一間志願 ! 攪珠再抽多次,  ...
學校列入B1,無論頭中尾,都只有B1生才有機會抽,如果小朋友是b2,即無緣再抽,所以b2頭的學校有面試,一定要去。

Yanamami  喺呀~~~  發表於 14-3-17 19:22

回覆:MariaTsui 的帖子

梗係入了band2 頭後,才去叩band1 學校。如估错banding(band 2 生揀band1學校), 可能派去更差的學校。

引用:回覆+cchan2002+的帖子 因為佢知如見第二

因為佢知如見第二志願那間學校收左佢, 佢就無希望入到第一間志願 ! 攪珠再抽多次,  ...
如果你嗰區band1位係多過band1生,band2先有機會搏,但唔一定搏到,而搏唔到嘅結果可能會入一間比自行二更差嘅學校。

明白了,所以此心儀中學已在自行第一志願in 左,那就要看客觀情況,你果區band 1 學校有否足夠位收哂band 1 學生? 如不足,則是白白浪費第一志願,否則,填了搏不到,那二三志願轉為保守,以減少風險,我的理論是拿第一志願去搏,你填1C 跟你填熱門2A 分別不大,一樣難!

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-3-17+22:13+明

原帖由 opclk 於 14-03-18 發表
support x 2 如果您個區好似沙田大埔等有四十幾巴仙英中位,
B1生分完B2生仲有得玩下既可以試,
如果係好似深 ...
真係要小心handle, 我case 同樓主差不多,初部只搏第一志願,二、三一定小心行事,放2b or 非熱門2a ,其實自行都好難,就算佢去見都未必得,不如叫佢去見下,藉此多了解此校。

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 今個星期就考了,+月

回覆 Horsebbj 的帖子

今個星期就考了, 月底先去面試.
比心機考好這個試,先再作決定罷!其實如果真的入了第二志願,而成績比他差的同學入了第一志願那間,他可能會埋怨你!或者問問老師意見!

‹ 上一主題|下一主題