用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE

引用:Quote:mamaflower+發表於+14-3-26+21:31+請

原帖由 Anniemun 於 14-03-27 發表
我是否資優真的有關係嗎? 試問音樂家的父母一定要是音樂家嗎? 我們這批資優家長,要做的,不是研究子女為 ...
同意如何栽培資優跟父母資優與否是兩回事。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:mamaflower+發表於+14-3-26+21:31+請

原帖由 Anniemun 於 14-03-27 發表
我是否資優真的有關係嗎? 試問音樂家的父母一定要是音樂家嗎? 我們這批資優家長,要做的,不是研究子女為 ...
我是有禮貌的求問,不想回答的可以不答。況且,要研究爲何自己的子女是資優也不是罪。只是我和我先生都不大太出眾,所以先想求問資優與遺傳有多大關係。我並不覺得培育資優子女是我們做父母的責任,我覺得給予孩子快樂的環境成長才是我們的責任。資優孩子已經在能力上勝人一籌,只要讓他們自然發展,他們已經可以發揮得很好。至於說培育他們的品格,父母倒不如培育自己的品格。因為有怎樣品格的父母,就有怎樣品格的孩子。

kmmum  同意你是有禮貌的提問.  發表於 14-3-30 23:10

YolandaTam 發表於 14-3-29 00:27
其實唔駛太神化資優人士我哋只係思考成長得快過身體,同其他人一樣,我哋各有際遇,同智商關係唔大 ...
同意! 見過有D只是 Math Coprocessor 快, 數學很好,但其他科目都有D差。

mamaflower 發表於 14-3-29 16:38
我是有禮貌的求問,不想回答的可以不答。況且,要研究爲何自己的子女是資優也不是罪。只是我和我先生都不大 ...

那你發問我,我回答你反而是我沒禮貌?我的回應難道一定要是你預定的答案才滿意……我說盡力培養已包括所有,例如品格,不單資優,請自重!

mamaflower 發表於 14-3-29 16:38
我是有禮貌的求問,不想回答的可以不答。況且,要研究爲何自己的子女是資優也不是罪。只是我和我先生都不大 ...
ddddd。

cheng4b 發表於 14-3-22 14:07
我曾有足足六年時間, 接觸許多的資優生及其家長們 (我這裏談的只談學業上資優, 那些音樂藝術又或其他方面的 ...
你講得冇錯, 我仔一年班時有個醫生提議我比個仔測試IQ, 其實我都知我仔好聰明, 只要佢想, 學咩都會好快, 而且接近過目不忘, 哥時未有資優呢個詞,而且我覺得冇咁需要, 就算知道佢IQ高又點? 我都係一樣咁教佢,我唔覺得資有咩咁特別囉~反而我真係比左唔少心血去提高佢EQ... 而家佢讀緊大三, 我咪同其他父母一樣會担心佢讀完之後會係點.....

shmilu_kio 發表於 14-4-7 07:27
你講得冇錯, 我仔一年班時有個醫生提議我比個仔測試IQ, 其實我都知我仔好聰明, 只要佢想, 學咩都會好快, 而 ...

dddd

964000 發表於 14-4-9 15:04
係呀,IQ只夠讀書用,出來做野,做人,家庭etc, 都是靠EQ所以如果IQ高,反而應該更注意EQ的培育,因為讀書 ...
理財同投資...唔係每個人都適合,而我覺得"價值觀"重要D~

shmilu_kio 發表於 14-4-9 20:15
理財同投資...唔係每個人都適合,而我覺得"價值觀"重要D~

dddd

回覆:picture 的帖子

有個朋友,我估佢係資優嘅,a-level兩三個A, HKU 本科及碩士畢業。佢寫電腦程式的,有好多野佢本身唔識嘅,學一兩日就識,可以同時做三四個project 都可以準時起到貨。

呢樣都唔算最厲害,佢過目不忘得來又好學,好似本百科全書咁咩都識,時事 經濟 歷史 生仔 (男,未婚)幼稚園 甚至韓劇都識(冇睇但知道),同任何人傾計都搭到咀。

Potato001 發表於 14-4-11 13:47
有個朋友,我估佢係資優嘅,a-level兩三個A, HKU 本科及碩士畢業。佢寫電腦程式的,有好多野佢本身唔識嘅, ...
似係呀,可以發揮所長,非常好呀