用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來  

引用:今天早上8:30第一組in,面試分三PART,+第

原帖由 babykellie 於 14-03-14 發表
今天早上8:30第一組in,面試分三PART, 第一PART單獨面試,老師要求拿牙刷,毛巾,雨傘,做一些簡單指令, ...
多謝你!欣賞你是一個唔自私的人!

我就係一個好好既例子!我今日下午in, 睇到樓主既tips就同阿女練下!點知去到in既時候佢喊到七彩、零反應!但係真係好感謝樓主既分享!

引用:真係要見校長或主任?+一個家長見?+要填問卷

原帖由 alpo1122 於 14-03-14 發表
真係要見校長或主任? 一個家長見? 要填問卷, 咁小朋友自由活動?
We also attended interview (@Olympic) today which took around 30mins.  Herewith the Rundown for reference.

引用:Quote:babykellie+發表於+14-3-14+11:06+今

原帖由 kukudeechu 於 14-03-14 發表
嘩...禁深既, 即係細B一定無行啦...
細b直頭見都無得見啦,呢個面試根本就係考神童

[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

其實LHK面試主力考小朋友反應(亦是老師和學校做評估主要部份), 我相信家長好難一兩日train 到個小朋友。

及小朋友的臨場反應亦好講眼緣、即小朋友對學校和老師的感覺。Interview 時分三間房就像平日上課會分組跟不同老師上課一樣。個人覺得LHK不是要神童、而是要小朋友反應快、家長又願意配合學校。

引用:Quote:原帖由+Debbie_Mama+於+14-03-15+發

原帖由 Maggiebbchan 於 14-03-15 發表
你估你in完唔講面試內容俾其他家長知,你個小朋友就一定讀到學之園咩?
乜你認為小朋友的面試表現 ...
冇錯,咁短時間實在不能為小朋友做咩準備,但家長填的問卷題目實在不應分享,因為當時只有2,3分鐘答題,又要照顧小朋友,有冇準備差別很大!

引用:Quote:原帖由+babykellie+於+14-03-14+發表

原帖由 Maggiebbchan 於 14-03-15 發表
多謝你!欣賞你是一個唔自私的人!
贊同,感謝分享!咁細嘅bb,臨時train根本冇用。

回覆:學知園面試歸來

我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友的表現眼綠。 但樓主真係唔應該代表學校同其他家長咁詳細咁分享個面試過程出來
如果真係咁冇所謂的話,咁點解學校唔係封面試信到打出來,等各位家長一齊好好準備?

大家唔好咁la,  PN interview 吧了, 況且D 題目來來去去都係咁,唔講你都估到la... 我囡昨日in,  乜都唔知咪又係識答, 識答又代表收佢咩?relax!!

希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童,只係分3部份睇小朋友反應同性格,有D小朋友 individual  interview 表現好,有D小朋友 group in 表現好, 所以分3部份 interview, 算係比較全面同客觀喇,總好過去某D幼稚園,等半個鐘, in 3 分鐘吧!

引用:希望各位順利有心儀學校+offer,+學之園係一

原帖由 Smartbubu 於 14-03-15 發表
希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童, ...
i agree......

真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲深過K。

Group in,比個圈你扮揸車,老師比左一個好長既指令,叫你聽音樂起身,轉手上既圈,音樂停坐低。重覆!跟著要跟佢行,轉手上既圈,配對顏色。

歲幾兩歲,顏色係唔容易。我唔知究竟d小朋友聽唔聽得明咁長既指令。

Smartbubu 發表於 14-3-15 11:24
希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童, ...

絶對同意!
學校安排兩天半的時間為未來pn學生面試,是因為他們很認真地評估小朋友的能力
我的囡囡兩年前在學之園面試,老師要求女兒選擇適合的顏色,圖形配對,生果配對
唯一最困難的就是我們冇法担保小朋友當日的狀態.

引用:真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走

原帖由 kissobaby 於 14-03-15 發表
真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲 ...
同我一樣, d音樂又細聲, 我都唔知開始左

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-03-15+發表

原帖由 elmolly 於 14-03-15 發表
同我一樣, d音樂又細聲, 我都唔知開始左
D音樂好細聲,好沙

I must thank all mammy who are willing to share out these information. I agree that, even though we all know about the details and questions, we also can't control our child's reactions and behavior during the interview. So, please take it easy and let the child 'decides'..

marmalade 發表於 14-3-15 11:01
我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友的表現眼綠。 但樓主真係唔應該代表學校同其他家長咁詳細咁分享 ...
Agree !

多謝樓主分享!今日in 完康城校,3間房interview 模式雖然相似,但down to the details 就唔同。同場8個小朋友2個爆喊,其中一個正正gp in 坐係我仔隔離!所以話呢,天時地利人和,Nursary interview preparation 並不是一朝一夕可以訓練出來的,大家放輕鬆,enjoy the interview and wait the best to come la!

我前兩年in, 我個囡見校長的部分睡了,最後第一輪waiting收左,所以interview無絕“對“的答案。