用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

回覆 JJJlove 的帖子

My baby interview at around 12pm..arrangement quite smooth, not too crowd, finished in 40 mins. 同其他家長考D野一樣! Good luck everyone.

回覆 babykellie 的帖子

Thank for yr sharing!
似乎第一及第二part 不考小朋友說話能力?
第3part校長問小朋友questions深不深?

引用:回覆+babykellie+的帖子 Thank+for+yr+sha

原帖由 sandrah 於 14-03-14 發表
回覆 babykellie 的帖子

Thank for yr sharing!
第一part 有考小朋友講野㗎!  例如要講早晨,咩名,咩顏色!

我今日係凱帆12:10pm interview, 第三PART係同校長見面架?我以為佢係主任tim~~
佢考三PART,但都可以約一小時內完成,我覺得個流程好好,老師好nice!!

回覆 Bonbonita 的帖子

好似係分咗兩間房接見,可能一間校長見,一間主任見,但我見果個係校長~

回覆:Bu_ma 的帖子

校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇問題就逐個小朋友派小禮物嘞

回覆:學知園面試歸來

我姨甥又係in海凱,一月大仔,佢好心儀,更好彩佢in咁多間呢間最好。我仔七月,我冇報,不過聽到都覺得有啲難! 希望各位小朋友發揮到! 各媽媽分享真感動!我聽日in劍嗚,同老公傾過, 決定全程放鬆,俾佢自由發揮,可能有奇蹟!

引用:校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷

原帖由 suki.ywk 於 14-03-14 發表
校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇 ...
我係凱帆面試,校長一個一個小朋友叫出黎,問一題問題就比禮物,我見每一個都mark底,唔知係唔係比分。

回覆 Bu_ma 的帖子

ic.....我果刻都好忙同亂,轉左幾間房,真係無留意同時間有二間房做PART 3.

康城校今日in,  都係咁上下, 會問 color,  有group in,  有 individual in,  有校長問問題,其實唔難,加油,希望大家都揾到心儀學校

suki.ywk 發表於 14-3-14 16:58
校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇 ...
你係in邊間?我in凱帆校

我個女康城in 不過校長冇問問題  問卷第二條係問你怎樣睇學校同家長關係

請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係收咩通知?我頭先無睇清楚

引用:請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係

原帖由 mmlaw 於 14-03-14 發表
請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係收咩通知?我頭先無睇清楚
4月11日前有信係First round offer, second round offer, wait and reject will be notify before 12 May. No need to call if not receiving letter on 11 Apr.

回覆:BostonRedSox 的帖子

Thx~~~good luck !!

引用:我覺得每個環節好短時間,小朋友未warm+up

原帖由 jilly_goodsiste 於 14-03-14 發表
我覺得每個環節好短時間,小朋友未warm up就要轉班房。
同意。

吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋友好吾公平。我個小朋友今日IN 左, 雖然機會微,但都叫有個希望,而家我覺得無晒機會,好吾開心!

如果可以,請把佢DELETE,對我們會公平一點! 千萬個Thanks!!!

此不喜勿插!!!

sauwaileung  Don't be like that. There are many other good kinders waiting for you.  發表於 14-3-16 00:36

引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-14 發表
吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
你又有道理

引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-14 發表
吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
唔好唔開心,其實過往幾年模式内容相近, 至少和我四年前模式相同。幼兒太細即使明知老師會問咩題目都無得準備,反而休息夠,心情好家長亦放鬆d,方為上策。good luck!

No worry, 根本咁短時間都好難準備咩野,小朋友臨場發揮最緊要,相信其實考的內容有很多都是在家就做到,出到去就另一回事,所以知係俾家長有個心理準備,但唔會有太大優勢。我小朋友就係出到去很怕羞的,在家就好威咁。(利申:我係今日in但冇去到)

‹ 上一主題|下一主題