用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想買點讀筆,是否安裝很複習?
go

想買點讀筆,是否安裝很複習?

想買支點讀筆給阿仔,但安裝是否很複雜,因為我的電腦知識很差。謝謝!

回覆:想買點讀筆,是否安裝很複習?

我買爸媽网點讀筆,佢直接用筆點落某些書(如ort),就直接發音,不用安裝。但如果你diy,就要安裝一些軟件。之前,我遇到一些問題,賣家幫我遙遠控制我部電腦去跟進問題。

JC_mami  謝謝!  發表於 14-3-14 11:12

回覆:JC_mami 的帖子

我買了小達人點讀筆,可以自己download 或者錄音,有隻cd, 安裝了就可以用。我只試過自己錄,不太難用,軟件有個連結,有個好像是討論區的網頁,有教怎樣用。

JC_mami  謝謝!  發表於 14-3-14 11:12

回覆 Potato001 的帖子

can you tell me where to buy?

回覆:regfong 的帖子

忘記了在哪裡買,我在淘寶打 “小達人點讀筆” 找到的,應該是按銷量排最前的一兩間,買筆和書的套餐,我選了 “律動英語”,但未用過本書。

回覆 紫心蕃薯 的帖子

淘寶的小達人要自己裝,但可以自制點讀書。

爸媽網有d預裝好的書,亦好似小達人一樣自制點讀貼都得。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

Potato001 發表於 14-3-14 11:02
我買了小達人點讀筆,可以自己download 或者錄音,有隻cd, 安裝了就可以用。我只試過自己錄,不太難用,軟 ...
請問自已錄意思係錄制自已的聲音給小朋友點讀嗎?

另外:

想請教~

我支小達人買到番黎讀唔到迪士尼美語、只讀到牛津樹,問番賣家話要每本書上貼一張貼子先讀到美語,我安裝了光碟又連接了電腦與小達人,但都唔太明白怎樣攪

可以教教我嘛

引用:Quote:Potato001+發表於+14-3-14+11:02+我

原帖由 mmwant 於 15-03-14 發表
請問自已錄意思係錄制自已的聲音給小朋友點讀嗎?

另外:
你個賣家係咪無迪士尼點讀版賣?你本迪士尼係普通版定點讀版先?如果係點讀版你不如問個有迪士尼點讀既賣家叫佢比個點讀包你安裝落支筆度,至多比少少$叫佢幫下手.如果係普通版你都真係麻煩啦,咁多本又要點貼紙都唔知有沒有得攪。

回覆:mmwant 的帖子

自己錄音是可以用自己的聲音,錄成mp3檔,有個工具可以做的,貼好貼紙後把書拍了照,mp3抄到電腦上,import入書中,把mp3拉到有貼紙的地方便做到,最後把做好的東西export 到筆中。

爸媽網點音筆的檔案有起碼兩款格式的,一個叫TA的是新款,另一種是老款,我買的小達人是老款。

引用:自己錄音是可以用自己的聲音,錄成mp3檔,

原帖由 Potato001 於 15-03-17 發表
自己錄音是可以用自己的聲音,錄成mp3檔,有個工具可以做的,貼好貼紙後把書拍了照,mp3抄到電腦上,import ...
我以前買了Ort,但不是點讀書,可現在買支筆diy嗎?淘寶的貼紙是否可用?還要買聲音檔案才做到嗎?

回覆:417bbs 的帖子

可以呀!不過首要你有聲檔,係淘寶有得淘,我就係咁全部成百本Ort 整哂點讀,佢d發音真係好好聽,阿女昨晚先連聽10幾20本

回覆:kirstyau 的帖子

請問音檔係電腦發音定人錄音檔?謝謝

有冇人試過買51爸ma筆,在另一淘佬店以馬內le買ort books?可用得的嗎?

引用:有冇人試過買51爸ma筆,在另一淘佬店以馬內

原帖由 catshiuwa 於 16-02-16 發表
有冇人試過買51爸ma筆,在另一淘佬店以馬內le買ort books?可用得的嗎?
同以馬講要爸媽點讀檔就得。但我用爸媽筆覺得唔夠sensitive, 以馬店主當時都咁講,但我覺爸媽可加sd卡所以買左,未試過小達人唔知係咪真係好啲。但感覺上爸媽自製點讀檔容易啲

爸媽筆介面比較簡單些,自制書比較簡單。爸媽筆香港有銷售,有售後支援和保養。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:有冇人試過買51爸ma筆,在另一淘佬店以馬內

原帖由 catshiuwa 於 16-02-16 發表
可否share 以馬 link? 我搵唔番

回覆:TabbyDong 的帖子

我支小達人個Usb 壞咗,錄唔到新書,買咗支爸媽網,覺得各有好處。小達人要影本書,在書的相片中貼號碼,較花時間但清楚知識邊個位係幾多號,爸媽網就全部mp3檔按檔案名排列,選了folder後一次過整書,要小心沒有貼錯貼紙和檔案名要正確,比較方便,但容易出錯。

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+15-03-17+發表

原帖由 417bbs 於 15-03-17 發表
我以前買了Ort,但不是點讀書,可現在買支筆diy嗎?淘寶的貼紙是否可用?還要買聲音檔案才做到嗎?

...
買筆時通常賣家會將TA檔放在筆中,可以直接在點讀書用。自己貼貼紙,唔知書的次序,要試。

通常檔案名有兩個數字,一個是書名貼號碼,另一個是第一個書中貼紙的號碼。

唔用筆中的TA檔,要每本書貼貼紙,自己cut mp3檔,很花時間。買書時會送隻mp3 CD, 沒有的話可以問賣家下載番。