用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園
樓主: SCK824
go

青衣學之園  

回覆:青衣學之園

樓主,你打電話去同埋親身去查詢時,應該只係門口既 reception / 書記,後生果位態度的確是冷冷的,但佢不是因人而異,因為對好多家長,佢都係咁樣,佢只負責 admin, 對校內課程不太熟悉,所以你不要自視過低本人未開學前,都有同感,但開學後,便明白為何學之園係坊間有咁好 comment, 學校校長,老師都是有愛心的,但係紀律上亦要求嚴謹,pn 上學期過去,老師普遍 comment 並唔係在學術方面,而是紀律,性格上的 comment, 並不崔谷!學校課程好,循序漸進地教小朋友,我女真的好投入學校生活如果你有任何問題,可以係 ek 上問家長,因為學校透明度高,普遍學之園家長都知道學校情况的!

引用:樓主,你打電話去同埋親身去查詢時,應該只

原帖由 Smartbubu 於 14-03-17 發表
樓主,你打電話去同埋親身去查詢時,應該只係門口既 reception / 書記,後生果位態度的確是冷冷的,但佢不 ...
想問下pn是否基本上冇功課?

回覆:Smartbubu 的帖子

多謝你!我會了解下!是否真的這樣

回覆:SCK824 的帖子

今日同囡囡in完學之園,老師都好nice。 雖然要轉課室in不同老師,但都沒有混亂。我覺得安排算不錯!

引用:今日同囡囡in完學之園,老師都好nice。+雖

原帖由 CaCa800 於 14-03-17 發表
今日同囡囡in完學之園,老師都好nice。 雖然要轉課室in不同老師,但都沒有混亂。我覺得安排算不錯!

...
如收!你會讀嗎?

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+14-03-17+發表今

原帖由 SCK824 於 14-03-17 發表
如收!你會讀嗎?
當然會啦!不過pn收得幾十人,真係幾難考入。

引用:+本帖最後由+lyhv+於+14-3-16+15:23+編輯+\

原帖由 lyhv 於 14-03-16 發表
請問有没有參觀蔡繼有呢?因為我心儀呢間小學,所以好想囡囡入到學之園。

醒目開學勳章

CaCa800 發表於 14-3-18 08:29
請問有没有參觀蔡繼有呢?因為我心儀呢間小學,所以好想囡囡入到學之園。

...
CKY有seminar for public, 上年好似無specially open for 學之園,不過校方有出通告提醒家長報名。如果你心儀CKY,佢地依個星期六 24 MAR 係OPEN DAY,到時記得到場參選下,而且預早少少,過去經驗要小心到時會好塞車。
http://ckyopenday.weebly.com/

lyhv 發表於 14-3-18 14:31
CKY有seminar for public, 上年好似無specially open for 學之園,不過校方有出通告提醒家長報名。如果你心 ...

點解青衣校好似突別勁過其他campus, 今年入CKY既人數係其他campus的1倍以上, 有15人
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章

引用:Quote:lyhv+發表於+14-3-18+14:31+CKY有sem

原帖由 brrbaby2007 於 14-03-18 發表
點解青衣校好似突別勁過其他campus, 今年入CKY既人數係其他campus的1倍以上, 有15人 ...
學之園旨在培育小朋友全人發展,並非針對某幾間小學去設計課程。小一offer上可以說是反映成績,但亦可以說不是,而是反映當屆家長的選擇。

lyhv 發表於 14-3-18 15:02
學之園旨在培育小朋友全人發展,並非針對某幾間小學去設計課程。小一offer上可以說是反映成績,但亦可以說 ...

所以要考CKY唔一定是讀LH

但青衣校以88人計有15 offers,即17%,其實幾高了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:CaCa800 的帖子

不好意思!蔡繼有是一間什麼的學校

引用:Quote:lyhv+發表於+14-3-18+15:02+學之園旨

原帖由 brrbaby2007 於 14-03-18 發表
所以要考CKY唔一定是讀LH

但青衣校以88人計有15 offers,即17%,其實幾高了
Victoria 都有十幾個學生考入CKY, 不過好似學之園多一些。

引用:不好意思!蔡繼有是一間什麼的學校 +

原帖由 SCK824 於 14-03-18 發表
不好意思!蔡繼有是一間什麼的學校
CKY是中小學一條龍私校,提倡愉快學習。你可以係小學討論區那边找到多一些關於CKY的資料。

引用:Quote:CaCa800+發表於+14-3-18+08:29+請問

原帖由 lyhv 於 14-03-18 發表
CKY有seminar for public, 上年好似無specially open for 學之園,不過校方有出通告提醒家長報名。如果你心 ...
Thanks!  我估一定好多人。揸車都唔知有冇位泊。

回覆 CaCa800 的帖子

CKY 一向不提供泊位,門口會抄牌。

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-03-17+發表

原帖由 hilouisll 於 14-03-17 發表
想問下pn是否基本上冇功課?
一星期只有一樣功課,都係,填顏色,圈物件,連線都少

CaCa800 發表於 14-3-18 18:17
Victoria 都有十幾個學生考入CKY, 不過好似學之園多一些。

不過只係Tsing Yi Campus, 其他campus其實得幾個

hoihoima 發表於 14-3-18 18:56
回覆 CaCa800 的帖子

CKY 一向不提供泊位,門口會抄牌。

我上年去open day連Taxi都冇,學校對面有巴士, van仔,但好少車,一有車到要成班家長搶位

引用:Quote:CaCa800+發表於+14-3-18+18:17+Victo

原帖由 brrbaby2007 於 14-03-19 發表
不過只係Tsing Yi Campus, 其他campus其實得幾個
唔知點解青衣最多人考入CKY?