用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園
樓主: SCK824
go

青衣學之園   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+14-03-15+發表請問

原帖由 CaCa800 於 14-03-15 發表
Yes! Boxhill has pn. My daughter also attend their playgroup every Saturday morning . The teachers a ...
多謝!等我去了解下先

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+14-03-15+發表Yes

原帖由 SCK824 於 14-03-15 發表
多謝!等我去了解下先
咁你有無了解joyful

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+14-03-15+發表多謝

咁你有無了解joyful
冇呀!本來只打算係青衣讀N班,不過朋友話龍年有好多小朋友,最好找一間可以直上K1的好學校。最後只報埋Victoria 同Boxhill。我冇留意荃灣區學校。

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+14-03-15+發表咁你

原帖由 CaCa800 於 14-03-15 發表
冇呀!本來只打算係青衣讀N班,不過朋友話龍年有好多小朋友,最好找一間可以直上K1的好學校。最後只報埋Vic ...
明白哂!唔該
我想問華景對你有什麼感覺

回覆:青衣學之園

去左open day之後,觀察到間學校校舍細,很密室feel, 很不舒服。

有兩位年輕miss, 完全唔知道做乜,明知個activity只能安排十位家長入,打哂蛇餅叫人跟住排,之後入十位,便跟之後數十位說只可入十位,咁之前又叫人一個跟一個打蛇餅排?又真的非常莫明其妙!

不過很多人話LH好,應該指課程夠深夠用,愛心關懷呢D就應該很難兼顧了。

tongtongwhite  I have similar experience in Open Day.  i was rejected twice even I got the ticket beforehand due to overloaded people in the room.  發表於 14-3-16 01:27

我都有啲感慨,我揀屋企樓下個間出左名happy school既啟思,環境好到極(2,3千呎出面仲有playgroud,好多窗好光猛好多圖畫野玩),in個陣真係玩下玩具問少少問題,之後同我傾下計,我覺得唔係不停問問問要我女表演,氣氛好和諧,個女in到唔想走。
我身邊人人都反對話太淺第時你就知味道等等,於是老公就話試下學之園啦,我都知佢細但真係好重壓迫感,個場細細個冇窗,你入到去真係天光天黑都唔知,當日仲好焗,我心諗而家都咁焗平時空氣咪好差?
個女完全唔想入去,半個鐘in 3間房(我地連round 1都未完成就比人趕去round 2,之後我先知早一批既小朋友可以有時候in足一個鐘),去到第三間個女拉我去大門口話要走,我都筋疲力盡。
今日啟思仲攪open day,個女完全玩到喪哂,佢好開心,個到啲老師都好坦白N班就係玩遊戲唱歌玩玩玩,個對比太大了,令我重新思考究竟我想佢行條咩路……

引用:我都有啲感慨,我揀屋企樓下個間出左名happ

原帖由 cytjulia 於 14-03-15 發表
我都有啲感慨,我揀屋企樓下個間出左名happy school既啟思,環境好到極(2,3千呎出面仲有playgroud,好多 ...
就是這樣先難選擇!所以家長同小朋友都好辛苦

回覆:cytjulia 的帖子

好同意。。我覺得學之園係academic oriented 既學校,從佢面試既過程黎睇,佢好重視小朋友睇書同坐定定,試問一個人仔兩歲未夠,有幾多個真係可以坐定定一個人睇書? 不過無可否認,佢咁多人去見, 選出黎既小朋友真係best of the best, 但我覺得小朋友都應該要玩多d, 唔使太催谷

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+14-03-15+發表冇

明白哂!唔該
我想問華景對你有什麼感覺
華景Boxhill是happy school , 同學之園是兩回事。Boxhill 是全英語環境,中文是比一般local school 少,好多小朋友K3後會讀國際學校。我打算俾囡囡讀一年pn, 盡量接觸多些英文,K1再考其他學校。

引用:好同意。。我覺得學之園係academic+oriente

原帖由 scytsin 於 14-03-16 發表
好同意。。我覺得學之園係academic oriented 既學校,從佢面試既過程黎睇,佢好重視小朋友睇書同坐定定,試問 ...
你句best of the best我有保留!我覺得係我們想小孩要什麼,身教好重要,不過香港變咗!我有朋友兒子think收了!簡介會時講我們收得的全部都係精英!我朋友開心到不得了。但我朋友回想!其實兒子都仲未識講野。其實會唔會想家長自己要對兒子睇高D,我認同這做法!但LH不是這感覺!他只是自我以為高高在上。學術重要,但愛心更加重要

回覆:CaCa800 的帖子

咁我可能不太合適

回覆:CaCa800 的帖子

如果擇Boxhill, 最好先上佢地play group感受下先再決定。華景此終係新校。

引用:好同意。。我覺得學之園係academic+oriente

原帖由 scytsin 於 14-03-16 發表
好同意。。我覺得學之園係academic oriented 既學校,從佢面試既過程黎睇,佢好重視小朋友睇書同坐定定,試問 ...
不需要想得太多,我孩子今年LHLV畢業了,幾年前已經如此收生。 我亦從不認為學校係學術為中心,一間無測驗考試,抄寫亦少既學校有幾學術為中心?
學校對孩子絕對關懷備至,我家有個麻煩兒意見多多包拗頸,有時自己都教到氣餒但校長老師教我好多處理方法,同時亦非常有耐心去教去開導。小兒由炮仗仔演變成控制到脾氣,老師們應記一功!每次見校長,她都會分享小兒校內點滴,可能只是一句,但作為家長會覺得窩心,如此細心的學校作為用家絕對欣賞。

引用:Quote:原帖由+scytsin+於+14-03-16+發表好

原帖由 kitmantsoi 於 14-03-16 發表
不需要想得太多,我孩子今年LHLV畢業了,幾年前已經如此收生。 我亦從不認為學校係學術為中心,一間無測驗 ...
聽說LH升小support很好,可否分享一下?

醒目開學勳章

每個小朋友都會喊,喊=唔好?  小朋友喊,校方可以睇到家長會去點處理,家長處理得好,好可能唔會減分之餘重有分加。另外香港地寸金呎土,又有幾多幼稚園可以提供到大嘅空間。面試時間短俾人鬧校方可以憑咩揀人,長...又話校方喺度揀精英,依類家長永遠立於不敗之地。

醒目開學勳章

hilouisll 發表於 14-3-16 14:40
聽說LH升小support很好,可否分享一下?

校方在K2下學期開始與一眾直資/私小甚至津校安排家長實地參觀或參加簡介會,有些更係LH才會有,另外亦會在K2下學期開始安排"小一啟迪班",有人話依個係面試班,但大家不要期望這會似出面啲雞精班,校方唔會谷小朋友,亦唔會貼試題,我覺得校方主要目的係讓小朋友體會下小學面試模式,和讓家長知道小朋友有那裡可以改善。而到了K3下學期,會有小一適應課程,那時候,學校會讓學生嘗試下小學生活的滋味。

引用:+本帖最後由+lyhv+於+14-3-16+15:23+編輯+\

原帖由 lyhv 於 14-03-16 發表
Thxs for yr sharing!

依間會收細B嗎(8月)?

引用:依間會收細B嗎(8月)? +

原帖由 fishyee 於 14-03-16 發表
依間會收細B嗎(8月)?
我朋友個囝讀緊K1, 有同學是細B。

醒目開學勳章

hilouisll 發表於 14-3-16 18:19
Thxs for yr sharing!
唔使客氣,其實重有好多支援,當然家長都要有一定付出及與校方配合,依個情況,讀邊間都一樣。
‹ 上一主題|下一主題