用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民小功課量
go

民小功課量 [複製鏈接]

民小功課量

5    0    0    0

回覆:民小功課量

成日聽人講,民小功課勁多,有無現任家長可以分享下?謝謝

引用:成日聽人講,民小功課勁多,有無現任家長可

原帖由 wipebb 於 14-03-13 發表
成日聽人講,民小功課勁多,有無現任家長可以分享下?謝謝
數items算多,但每樣item不多於兩頁,小朋友八時前可完成。不用太worry.

回覆:baby_sugar 的帖子

謝謝回覆!
請問係幾多年級呢?每天超過十樣嗎?

sllau  你侄仔讀邊班?咁多功課, 我囡囡每日平均6-7樣咋....  發表於 14-4-8 18:52

引用:謝謝回覆! 請問係幾多年級呢?每天超過十樣

原帖由 wipebb 於 14-03-13 發表
謝謝回覆!
請問係幾多年級呢?每天超過十樣嗎?
每日平均超過十樣,我侄仔讀緊。

聽朋友講一、二年級考試一定要有90分以上, 唔係就要勸退, 話就算俾你升上去都跟唔上, 係咪真係咁嚴謹?

引用:我仔讀緊二年級,+五日有四日係學校導修堂已

原帖由 zxc123 於 14-03-25 發表
我仔讀緊二年級, 五日有四日係學校導修堂已經攪掂哂

引用:聽朋友講一、二年級考試一定要有90分以上,+

原帖由 PrettyPC 於 14-03-25 發表
聽朋友講一、二年級考試一定要有90分以上, 唔係就要勸退, 話就算俾你升上去都跟唔上, 係咪真係咁嚴謹? ...
就係唔知點解,民小有甘多呢d負面傳聞,真希望有更多真正用家能夠澄清

wipebb 發表於 14-3-25 17:53
就係唔知點解,民小有甘多呢d負面傳聞,真希望有更多真正用家能夠澄清

...
係囉, 聽到朋友咁講我真係好擔心, 揀得民生就係眷戀半龍, 如果上到P2就要勸退, 我不如走去報樓下官小啦 (當然, 派到先算), 起碼唔洗舟車勞頓, 但真係好想有多D民小家長分享下現實情況

本想不回應有小小覺得自吹的感覺,你講到民生咁易考?D卷咁淺?相信一定不是高年級學生啦!以為考十名內就可以一直到六年班都考十名內?別人讀書成績差小小就話人地有讀寫障礙?一次半次成績不代表咩!小朋友可以上下半個學期有好大改變,由不合格變成取得100滿分都真的,有什麼大不了?由小一入起學校不會主動叫學生退學的,除非品行好差啦即係記大過個種。
講真家長考入民是否只為考試而冇想過校風?
考得民生多數以民中為目標但民中每年只收民小120個學生度(即全級6個班約250~260人你要考120名內)要坐定定升上去睇怕有D難!因為好似坐過山車咁今日。

evason 發表於 14-3-29 02:06
本想不回應有小小覺得自吹的感覺,你講到民生咁易考?D卷咁淺?相信一定不是高年級學生啦!以為考十名內就 ...

你好, 你都係民小家長嗎? 可以分享多D情況嗎? 其實我相信每個小朋友特性唔同, 好難評論深淺情況, 只係想入學前了解多D學校處事方式, 早日了解適唔適合

回覆 evason 的帖子

同意, 我仔就是例子, 佢超勁粗心大意, 計數可以乘號當加號計. 他P.1 to P.4 都係十名內, 今年五年班上學期Maths 失手, 即時跌到15名. 而下學期還要呈分, 一唸起就頭痛.

回應本主題, 我經歷左咁多年, 功課量算偏多, 加上我仔又做得慢, 有時真是吾看電視都要做到11點幾12點. 試過有一次一日內要作兩篇中文作文, 明天交, 個次做到成1 點先有得睡(我同daddy 仲要有幫忙), 真係人都din.

個人來說, 低年班d 中英常卷會較易取分, 因多數填詞語或vocab, 或multiple choice, 但高年班較多long questions, 下下都要complete sentence, 稍一不慎便會扣分.

如果小朋友是自動自覺型, 問題不大. 否則如我仔咁大頭蝦和倚賴, 父母便要辛苦一點了.

回覆:Adrian_mom 的帖子

你是全職媽媽嗎

回覆:Adrian_mom 的帖子

請問幾點開始做?你是全職媽媽嗎?

Hi wipebb,

我平日要返工, 返到屋企已7,8 點 .
好難講幾點開始做, 因佢做下又停下, 做一陣又玩下., 總之我返到去食完飯又要繼續, 本來三年班開始去補習社, 但到五年班吾肯再去, 終於現在要請私人補習老師回家, 主要睇功課, 溫下默書, 叫做幫輕下我,
‹ 上一主題|下一主題