用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? ...
go

平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? [複製鏈接]

如題
   6    0    0    0

樓主是指月費還是年費?若是年費,應該沒有。若是月費,有TSL、YW。月費1500元。

eesmile  我係指月費  發表於 14-3-12 16:21

TSL = 陳守仁 ?
YW = 英華 ?
Sorry, 我唔係好識d short form

甘恩  全對  發表於 14-3-12 16:21

引用:TSL+=+陳守仁+?YW+=+英華+?Sorry,+我唔係好

原帖由 eesmile 於 14-03-12 發表
TSL = 陳守仁 ?
YW = 英華 ?
Sorry, 我唔係好識d short form
正確。

回覆 eesmile 的帖子

TKO入面個4間, LMC同埋福附都係2500一個月以內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下

林燦文,嶺南同學會小學,培僑,真道,播道等等。但你近邊區

eesmile  觀塘區  發表於 14-3-12 16:41

引用:回覆+eesmile+的帖子 TKO入面個4間,+LMC同

原帖由 hkpapa852 於 14-03-12 發表
回覆 eesmile 的帖子

TKO入面個4間, LMC同埋福附都係2500一個月以內
福附係3000個月,不是2500以下

回覆:平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下?

點解學校都分階級?老實講,有D直資雖平,但仍有很多富有家庭就讀;有些直資雖貴,但考入去都可有學費津貼,分分鐘不用繳費⋯⋯所以學校只有適不適你小朋友讀,請不要將小朋友分階級.

芝士BB 發表於 14-3-12 17:58
點解學校都分階級?老實講,有D直資雖平,但仍有很多富有家庭就讀;有些直資雖貴,但考入去都可有學費津貼 ...
相信樓主並非想將學校分階級,只係想找平靚正直資小學。一個家庭支出真係好重,家長都想揾呢類平靚正小學,以減少開支。

甘恩 發表於 14-3-12 19:21
相信樓主並非想將學校分階級,只係想找平靚正直資小學。一個家庭支出真係好重,家長都想揾呢類平靚正小學, ...
很對,特別不只一個孩子的家庭!

回覆:平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下

YW

保良局陸慶濤小學

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-3-12+17:58+點解學

原帖由 甘恩 於 14-03-12 發表
相信樓主並非想將學校分階級,只係想找平靚正直資小學。一個家庭支出真係好重,家長都想揾呢類平靚正小學, ...
要揾一間合適既學校比小朋友真係好難。為人父母艱難。大家加油。

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ght=3000&page=1
應該學費會有所調整, 作個參考先

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-03-13+

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-03-13+發表S

原帖由 naughtybj 於 14-03-13 發表
版主請勿block我acc
我以為post錯link tim嚇得我丫

回覆:平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下?

回覆 芝士BB 的帖子

唔係要因學費分階級, 而學費負擔的確係其中一個要考慮因素, 好始SPCC, 學費一年60,000.00, 每月要6,000.00, 仲未計校車費, 校外活動費用等.....

雖然話有的減免, 但其實你地知唔知有幾多可以減呀?

呢到有SPCC(4人家庭, 唔計家傭)佢地學費減免計法俾大家參考下
如果家庭人數少D, 減免又會再少D

所以唔好以為有得減就真係唔駛諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題