用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如10月B做超大B??!!!
go

如10月B做超大B??!!!

我想問下各位家長既意見, 我細囡係2012年10月2X日出世 (龍年).

可能我過份擔心, 但如真係沒有心儀的幼稚園收, 如10月BB做超大B是否會太大呢?

回覆:如10月B做超大B

最大9月都有,選一條你認爲對BB好的路便ok

回覆:如10月B做超大B??!!!

我小朋友都係10月B,我都選擇左做超大b,只要你自己覺得ok,做超大b其實小朋友會易適應好多.同自信心都好d

小冬姑  agree, my kid also!  發表於 14-3-13 13:40

引用:我小朋友都係10月B,我都選擇左做超大b,只要

原帖由 apejan 於 14-03-12 發表
我小朋友都係10月B,我都選擇左做超大b,只要你自己覺得ok,做超大b其實小朋友會易適應好多.同自信心都好d

...
讀邊間?

回覆 kiukiu330 的帖子

但要留意有部份幼稚園只收11月及12月做超大B的

引用:+本帖最後由+kiukiu330+於+14-3-12+14:49+

原帖由 kiukiu330 於 14-03-12 發表

我想問下各位家長既意見, 我細囡係2012年10月2X日出世 (龍 ...
沒有所謂。有d正常b 8,9月出生,到考直私既時候就考唔到心目中理想既小學。是但讀一間,之後再考番直私既小一,之後得左。其實,10月可以做大b同細b都得。真係要睇小朋友啦! 如果心儀學校對小朋友好但暫時唔收, 咁不如做大b再考多次啦! 要為小朋友著想。10月都係做大b好既。

回覆:如10月B做超大B??!!!

我覺得唔一定要咁早決定俾佢做大b, 我自己就會k2先唸俾唔俾佢做大b, 因為覺得如果個小朋友跟得上,何必要俾佢做超大b呢,(上到小學同其他同學唔係同年亦都可能會存在問題),而k2佢都跟唔上先再repeat仲好,講真n同k1都應該唔會教得太深,無謂哂咗個重讀機會
(純粹個人意見)

多謝各位的意見.
我都明白可比細囡今年試下考心儀的幼稚園 (其實家姐現在都讀緊, 是一港島龍校, 大概有90%學生可直上其小學), 但自知今年被取錄機會不大.

如不REPEAT, 妹妹同家姐就不會同校....
這就是我考慮讓妹妹REPEAT唔REPEAT既主要因素....