用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 要開始背成數表嗎?
樓主: GettingLost
go

K2 要開始背成數表嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-03-13 發表
識背同運用到係兩回事。
朋友個女二歲巳識背乘數表,佢話個女快五歲,已經唔記得曬啦。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

識背同運用到係兩回事。

識背同運用到係兩回事。

回覆:K2 要開始背成數表嗎?

我細個幼稚園時媽媽臨瞓前就當講故事咁教我背乘數表,我又當催眠曲,無反感喎,到小一再學好輕鬆。

我認為背與不背,也不打緊,小孩只當有節奏歌仔唱。

相信大家都跟小孩唱英文歌,有沒有人奇怪2小孩識唱AbC song, wheel on the bus, twinkle twinkle little star?

有沒有人奇怪大部分小孩大了也可能忘記呢D歌?

朗朗上口,只訓練小孩節奏感及刺激腦袋,沒什麼大不了,忘記也不打緊,因為節奏感及腦袋已經開發。

所以不用奇怪別人,不用比較,只看自己的便可。

How about periodic table & photosynthesis??
Haha to let them know is one thing but to force them to learn with an aim to compete with others is another.
If you will be upset if your kid cannot recite the multiplication table, then don't do it!
If you make it fun and play with him like a game and don't care whether he can recite it to not, then by all means do it.

背咗唔用, 唔記得係正常不過的事喎.

我問我同事。佢讀啦沙喎。中大畢業。佢話佢阿媽都係K2教佢乘數表。好早教定佢。佢話返學好似温書咁。老師問問題佢又懂。佢話唔知好唔好。但自己懂。又答到問題好自豪。自此就好喜歡數學。因為佢覺得自己好叻。

‹ 上一主題|下一主題