用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 要開始背成數表嗎?
go

K2 要開始背成數表嗎?

今早送囡囡返幼稚園,排隊等𨋢時,有個祖母同孫女背成數表,祖母一句,孫女跟隨一句,那孫女約就讀K2(幼兒園),要這麼快學了嗎?

回覆:GettingLost 的帖子

拔苗助長

brrbaby2007  agree  發表於 14-3-12 16:47
heidya  贊成意見  發表於 14-3-12 11:13

我當初都有你呢個疑惑,見人K2已經識,係咪都要阿囡背,我試過俾佢,但佢唔鐘意,我自己覺得無所謂,小學教時自然背,阿囡而家小一仲未教乘數,所以仲未識,但不等於數學不好,腦筋不靈活,因為乘數只佔數學其中一部分,仲有代數,統計,量度等等,如果小朋友喜歡背,就背,唔喜歡不用迫,到佢小學真正要背時,人大了又明白乘數嘅意義,其實都好易背到。

個個小朋友唔同, 如果小朋友OK又有興趣學, 懂加數, 其實背乘數表無不可(與其說背, 實質是教小朋友不斷把數加上去).  

我自己都係幼稚園已背乘數表, 但我個仔就無, 因為佢連加數也未懂.

我以前有個學生中一都唔識背。

當年,阿哥學,我又跟着唸口黃,又做到。阿B K2時也當歌仔唱,也做到,但要時時温习(唱)。

請不要把孩子的腦袋變成硬碟﹗很多孩子是可以谷到,甚至在短期內可以俾家長一些榮耀,但長遠卻不利成長﹗當然,如果孩子本身是數學資優另計,佢主動有興趣,可以教他數字的概念,基本概念比背表重要得多﹗

正常係小三教
太快識,第日上堂無心機聽

小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變硬、提早老化、可塑性降低, 得不嘗失。

對K2小朋友來說, 乘數表的確易學, 但等於要提早學嗎? 早左學, 等於將來DSE會拎5**嗎? 這只會打亂小孩的智力成長秩序, 教育制度安排得小朋友在初小才學乘數表, 自有理據及硏究支持, 駛乜咁早學呢?

再講, 學黎有乜用呢? 「小一選校」版, 置頂有個「蕭亞姨回憶錄」, 紀錄了考私校直資小學的面試試題, 即使神校級小學, 都冇考乘數, 咁學黎做乜?

請不要再說「小孩自己鍾意學, 我冇迫佢」等等, 這只是讓家長自我感覺良好。小孩鍾意玩槍, 唔見你俾佢玩真槍? 小孩鍾意揸車, 你唔俾部車佢揸? 小孩鍾意刺激, 你唔帶佢跳Bungee Jump?

唔係話玩槍、揸車、跳Bungee Jump唔啱, 而係 Not at the right age。

K2學乘數表得唔得? 實得架! 但此風不可長。他朝個個都K2學乘數表, 下一步就會K2學square同開方, 再下一步就會K2學sin, cos, tan。

咪成日話香港教育制度推前起跑線, 根本就係家長本身將起跑線不停推前。各位家長, 請在小孩適當的年紀提供適當的教育。

若家長想小孩學業叻d, 你可以讓小孩的加減數計得更快而準, 做多些適合幼稚園的數學思考題, 而不是要小孩學一些本應在小學才讀的東西。

樓主見到的那對祖母和孫女, 根本就是個壞例子, 我們應引以為戒, 而不是有樣學樣。

cal@wicked  well said!  發表於 14-3-24 20:28

背到又點?念口王而已
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我自己本人都好細個識背, 個人覺得冇乜野, 唱俾佢聽, 佢又鍾意咪教佢囉, 唔想學住, 亦唔係問題.  

引用:小孩就像泥膠,+可塑性高,+千變萬化,+有很多

原帖由 lauwingtai 於 14-03-12 發表
小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變 ...
好認同你所言

小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變 ...
讚,根本係家長心理作祟

認背又如何?數學在乎如何運用。

回覆:K2 要開始背成數表嗎?

就好似仔仔三歲入k1前我嚴禁佢揸筆畫畫一樣。要畫畫就要用手指畫。即使十一月老師逐個小朋友講進度都提仔仔用顏色筆填色力度不夠要我地多加訓練小肌肉我也直接同老師講係我故意唔比佢咁早揸筆,老師也沒多加一句。今天已三月,我唔敢講佢填色畫畫好好,但起碼佢揸筆姿勢完全正確,而且寫十字寫得不俗,還很喜愛做功課添。
我相信讓小孩小時多從遊戲學習,順應生心理發展,才能維持他終身學習,時刻也有求知心和創意。

cal@wicked  agree!!!  發表於 14-3-24 20:31
lauwingtai  完全同意  發表於 14-3-13 00:37

識背同運用到係兩回事。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

講得好

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-03-13 發表
識背同運用到係兩回事。
朋友個女二歲巳識背乘數表,佢話個女快五歲,已經唔記得曬啦。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-03-13 發表
識背同運用到係兩回事。
朋友個女二歲巳識背乘數表,佢話個女快五歲,已經唔記得曬啦。