用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考劍橋是為了什麼?
樓主: IloveJJ
go

考劍橋是為了什麼?   [複製鏈接]

回覆 sampapa 的帖子

hi~ 想問問英文小學大部份有FCE的是指考到什麼成績?

王家爸爸  Grade A  發表於 15-4-24 11:55

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-06-23+發表如

原帖由 ac917 於 15-02-10 發表
你好,我同你的呢條想搵flyer但失敗,可否請你幫忙搵搵,唔好意思,感謝你!!

...
you may try to borrow past papers from the public library

ekhc    發表於 17-9-21 02:24

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-02-10+發表你好

原帖由 aeiou_drm 於 15-04-21 發表
you may try to borrow past papers from the public library
Thank you

回覆 happystar 的帖子

pet係二千幾.我小朋友從未考過任何劍橋,小四尾一試就試pet,第一次考電腦版唔合格,今年小五第二次手寫過咗.有無用每個人唔同.我覺第一次令一向自以為英文唔差的小朋友知天外有天(有時口講無用),第二次令佢明白發奮係有用的(因第一次差幾分合格叫佢降考ket佢唔肯,因佢性格唔服輸),我由佢自已選擇但要佢負責任(因要佢明白考試費都要二千幾唔平--對小學生二千幾唔應該係小數目).當然有對升中有無用未知,但考可以試自已英文水平知邊方面差要加強,二來無論真實升中有無用我始終相信有好過無.三來可以從失敗中得到教訓(我地中文小學佢考到我已好感恩知足).所以我覺考任何試都有佢的用處,只是不要過度令小朋友承擔唔到.更不是滿足大人虛容,因就算考差大人都要明白小朋友已盡力!

註:小朋友無上任何劍橋考試班,只去商務買本練習做.

王家爸爸  CAE都係1860元  發表於 15-4-24 11:58
王家爸爸  點會二千幾?  發表於 15-4-24 11:58

所以覺得佢地越來越商業了....

引用:回覆+happystar+的帖子 pet係二千幾.我小

回覆:考劍橋是為了什麼?

二千幾,我覺得真係幾貴

引用:回覆+happystar+的帖子 pet係二千幾.我小

原帖由 kittymam 於 15-04-21 發表
回覆 happystar 的帖子

pet係二千幾.我小朋友從未考過任何劍橋,小四尾一試就試pet,第一次考電腦版唔合格, ...
PET 考試費係$1,100。

回覆:huba 的帖子

回覆:vincat 的帖子

FCE是劍橋英語測試的中學程度,
詳情可以在英國文化協會網頁找到。
英文小學的學生,每天除了中文一科用普通話教授外,其他課程全部英語,包括在早會的訓話。
所以英語不會太差。至於是否要考取英語証書証明英語能力。
只是家長是否願意比千多元「買」這些証書。因為小朋友的英語能力,在日常生活或上應該更可以實際肯定。

回覆:kittymam 的帖子

剛考了FCE也是$1600 around

回覆 kittymam 的帖子

SORRY啊,記錯咗,係八級鋼琴考試二千幾,pet係千幾.太多記到亂晒.

回覆 IloveJJ 的帖子

我忘記係邊本了(送俾人了),各時去商務問買的(因我都唔知買邊本),sales話只有各本我就買各本.好似紅藍色有兩隻碟聽.

回覆:hkpapa852 的帖子

我uh女知道個答案,但叫𠳔冩,未必寫到。
因為spelling 唔太好。

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+14-5-4+01:04+我想

原帖由 王家爸爸 於 14-05-04 發表
一本 Fun for Flyers 應該夠用,我的兒子很多年前也用這本書來準備 Flyers 和 KET,KET 得到了 Distinction ...
王家爸爸,
請教如升中選的不是神校,是地區band 1英中,考PET 係咪好有作用?小兒小五,已考KET , 他說讀了Cambridge 很多年,好悶,好多藉口。

sammag 發表於 15-11-22 11:06
王家爸爸,
請教如升中選的不是神校,是地區band 1英中,考PET 係咪好有作用?小兒小五,已考KET , 他說讀 ...
老實講,地區B1比傳統名校更注重排名,所以考好呈分試更好。

王家爸爸 發表於 15-11-23 09:13
老實講,地區B1比傳統名校更注重排名,所以考好呈分試更好。

謝謝你~
言下之意, 即是先注意校內成績, 這點我明白的, 亦會以這為大前題.
但想問問, 如上PET班, 是否也是keep住英文程度的一個方法?

sammag 發表於 15-11-23 09:18
謝謝你~
言下之意, 即是先注意校內成績, 這點我明白的, 亦會以這為大前題.
但想問問, 如上PET班, 是否也是 ...
首先小朋友鍾唔鍾意上PET班,如果鍾意,其實可以繼續。但係如果小朋友唔鍾意,上PET班未必係好方法。

想Keep住英文程度其實有好多比上PET班更好既方法,例如,睇BBC既YOUTUBE頻道,學英式英文;睇NBC Nightly News 跟 Lester Holt 學美式英文;參加朗誦節;參加HKYWA寫作比賽;參加虎報(The Standard)既LS寫作比賽等等。

慚愧的是,小兒態度不自發沒鬥心,不喜歡參加比賽,平時沒測驗考試就會很散漫。
想佢上PET班只係想用一個每星期常規學習來維繫英文的進步。
唯一積極主動的就是閱讀,常常書不離手,中英文書都會看。
你建議的節目我研究下先,謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題