用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考劍橋是為了什麼?
樓主: IloveJJ
go

考劍橋是為了什麼?   [複製鏈接]

回覆:考劍橋是為了什麼?

i have mock paper of flyer ket pet fce for giving away
if anyone interested pls pm

回覆:考劍橋是為了什麼?

個人意見,如純為學英文當課外活動應不錯,但如考試只為升小升中,個人覺得效用不大。

引用:個人意見,如純為學英文當課外活動應不錯,

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+14-12-10+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-12-10 發表
咁作為英文課外活動,佢可以提升邊方面呢?我而家搵net私人同佢玩遊戲學oral講故事,佢本身已學咗phonics, ...
唔好意思,我小朋友無上過劍橋課程,答唔到你。

其實坊間除左劍橋仲有好多唔同英語課程,語文都係聽說讀寫呢幾方面,有心機下功夫相信都會有進步。我只想提提家長,為升小升中去考盾意義不大,努力考好校內成績才是最實際。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-12-10+發表咁

引用:i+have+mock+paper+of+flyer+ket+pet+fce+f

原帖由 林嬌嬌 於 14-12-09 發表
i have mock paper of flyer ket pet fce for giving away
holding for all , 我是免費送出,全新,有cd。每本3-400g,
收$10是郵費+公民袋.我唔係賣野,D人'问長问短我觉得好煩。你啱既,pm我地址问account no。 我唔得闲呃你地共40蚊雞。

回覆:王家爸爸 的帖子

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-23+10:28+只做f

原帖由 王家爸爸 於 14-06-23 發表
如果你想要更多的免費教材,你可以Google下。
我剛剛搜尋,發現這:
http://www.kidscando.it/public/file ...

happystar 發表於 15-1-15 22:00
請教KET,PET,FCE 比劍橋在程度上深多少?
我見有些人不考KET 直接考PET 的
KET 只比 Flyers 略深,所以如果你有15盾,可以考慮不考KET,否則我建議先考KET。
Band 1 中至 Band 1 頭小六生應該有能力得到 PET的 Distinction,英文很好的 Band 1 頭小六生應該有能力得到 FCE 的B級或甚至A級。

回覆:王家爸爸 的帖子

劍橋可以讓家長了解孩子的英語能力!試前冇操卷,發現考試好啱,考試結果就真係發現阿仔spelling較弱!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-23+10:28+只做f

原帖由 王家爸爸 於 14-06-23 發表
如果你想要更多的免費教材,你可以Google下。
我剛剛搜尋,發現這:
http://www.kidscando.it/public/file ...
你好,我同你的呢條想搵flyer但失敗,可否請你幫忙搵搵,唔好意思,感謝你!!

引用:i+have+mock+paper+of+flyer+ket+pet+fce+f

原帖由 林嬌嬌 於 14-12-09 發表
all give out already
please dont Pm anymore

點分架starter/movers/flyerd/ket 何時考?/then?

回覆 王家爸爸 的帖子

如果用中文小學來說,一般有Pet已經算中上,
如果讀英文小學的小朋友,大部份小5生都有FCE,只是有否需要這張用千多元換取証書。我認識有個別小5生,已考取CAE和CPE,但他都不需這些証書升中用。
因升中面試的臨陣表現才最重要。

sampapa 發表於 15-3-6 22:53
回覆 王家爸爸 的帖子

如果用中文小學來說,一般有Pet已經算中上,
我仔考CAE時,我見有約八成考生喺高中生(貌似)同成年人。

Sanmic 發表於 15-3-5 10:06
點分架starter/movers/flyerd/ket 何時考?/then?

幾時考...真係因人而異, 最好問英文老師小朋友的進度,
否則浪費子彈, 考試費差不多二千蚊~

引用:回覆+anixon+的帖子請問考試費差不多二千

原帖由 happystar 於 15-03-25 發表
回覆 anixon 的帖子

請問考試費差不多二千蚊是哪一個 Level ?

FYI http://www.britishcouncil.hk/en/exam/cambridge/dates-costs-locations

happystar 發表於 15-3-25 16:25
回覆 anixon 的帖子

請問考試費差不多二千蚊是哪一個 Level ?

我講 IELTS~

Yanamami  IELTS唔係俾小学生考吧~  發表於 15-8-23 09:43
‹ 上一主題|下一主題