用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想孩子看金庸
go

想孩子看金庸 [複製鏈接]

我孩子一向有阅讀習慣,中、英小说、数理科學的書也喜歡看,阅讀能力不俗。                        
               只是我想他也像我愛上金庸小说,但又覺得小说的首一兩章介紹人物及背景均較複雜,而且故事畢竟脱离現實甚遠,既要了解歷史,又要知道武俠世界的遣詞用语,但現今又缺乏电视剧作媒介引领進入書本的武侠世界………… 希望有相似情況的家長可分享其小三、小四孩子成功闖入金庸世界的经验   

1    0    0    0

回覆:longlokma 的帖子

點解一定要看金庸?我讀書時也愛看武俠小說,但就是不愛看金庸,借了好多次也是沒看完就還了。

如果小朋友鍾意閱讀,隨便喺屋企擺一、兩套,他自然會攞黎睇?如果無興趣就無興趣,逼唔到吖~~又或者呢幾年唔睇,擺喺屋企,大多兩年又會無端端自己攞黎睇?

回覆:想孩子看金庸

引用:只要能捱過頭一段,後面就會欲罷不能,支持

原帖由 siutingto 於 14-03-11 發表
只要能捱過頭一段,後面就會欲罷不能,支持樓主!
我自己当年就係咁沉迷下去了,家中有齊全套金庸作品集

我家有整套金庸,我女小學前已經睇哂,但都分階段睇,因為某d題材對小三四既佢黎講有d悶,亦未必理解。有一兩套佢小四睇左開頭就放低無再睇,到小六攞上手欲罷不能,兩日睇哂。

我覺得唔需要叫佢睇,你放係書櫃,佢有時間閒來無事就會攞黎睇咯。

不過好似其他媽咪講咁,其實唔一定要佢睇金庸呀,只要睇書就得,每人喜好不同,無謂勉強。

引用:Quote:原帖由+siutingto+於+14-03-11+發表

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-03-11+發表

原帖由 siutingto 於 14-03-11 發表
那你打算讓你家小孩看的第一本金庸是哪個故事?
可否比d意見?射鵰好不好? 但开頭又真係幾闷……点好呢?

bobbob  天龍八部好,當年小4比人點去睇笑傲江湖,開頭講林平之嗰段睇極都睇唔完  發表於 14-3-11 23:03

引用:Quote:原帖由+siutingto+於+14-03-11+發表

原帖由 longlokma 於 14-03-11 發表
可否比d意見?射鵰好不好? 但开頭又真係幾闷……点好呢?
第一本可以选人物少的笑傲江湖。神射八部人物太多,历史背景知识要求也高。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-03-11+發表

原帖由 Obiepapa 於 14-03-11 發表
第一本可以选人物少的笑傲江湖。神射八部人物太多,历史背景知识要求也高。

...
嗯,有道理,但笑傲入面的偽君子爾虞我詐的情節,不知他能否理解呢?或許可以試試……

引用:我孩子一向有阅讀習慣,中、英小说、数理科

我孩子一向有阅讀習慣,中、英小说、数理科學的書也喜歡看,阅讀能力不俗。                        
     ...
我自己不看金庸,但有個當中文老師的好朋友在我仔小三升小四那年暑假送他一套射鵰,朋友說小四應該能看懂的了。由那時開始,我仔小六時已把金庸小說全看了。由於我和我先生都不看金庸,所以不能跟阿仔一起進入金庸的世界,幸好阿仔想找人分享時,可以我的好友或他的姨媽姨丈(我家姐姐夫),我想能跟人分享也能令他更愛看金庸。

我的好友說射鵬較適合初看者,天龍八部比較深,可遲一些才看。

原帖由 1773 於 14-03-11 發表
我自己不看金庸,但有個當中文老師的好朋友在我仔小三升小四那年暑假送他一套射鵰,朋友說小四應該能看懂的 ...
thanks. 其實我自己小三开始看金庸,小五已全部看完再翻看……………………但当年我是先看到电視剧的影象,從而理解到什麼是武林、什麼是武功、什麼叫江湖等等,再被故事吸引我自行看書而当中没半点困難。     但現今小孩绝少看电视剧,更枉論是古装片,所以想知道現在的孩子在没有影象幫助下,是否能自己進入金庸的小说世界呢?

引用:先睇漫畫版ok+嘛? +

原帖由 awah112 於 14-03-11 發表
先睇漫畫版ok 嘛?
我真係有想过讓孩子先看漫畫,又想不如買套古装电影如倩女幽魂他看看先又得唔得呢?

引用:Quote:原帖由+awah112+於+14-03-11+發表先

原帖由 awah112 於 14-03-11 發表
電影版太暴力,電視版吧。
电视版倩女幽魂?冇印象……请问誰是主角?

引用:Quote:原帖由+awah112+於+14-03-11+發表電

电视版倩女幽魂?冇印象……请问誰是主角?
黃祖賢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題