用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 非出手不可,理所當然,還是「家長參與」??? ...
go

非出手不可,理所當然,還是「家長參與」???

一位做小學老師的朋友跟我說:「CK,依家嘅教育同我哋舊時讀書嗰陣,真係唔同晒。以前我哋總係自己搞掂晒。依家呢,學校係開宗明義,要求家長參與其中……」

話說我聽過一個有關教育的講座,演講者談論一些所謂現代的教育理念,說許多家長以為送了孩子到學校讀書,任務就完成了。教得好與不好,都是學校的責任,好像與自己毫無半點關係,是很不負責任的行為。

我在想,我們的上一代,大概就正正是這樣子吧。他們說要搵食嘛……獅子山下的日子倒也不是容易捱的,那有時間去理孩子的功課和學習?那是不是不負責任?我不敢說,但我們倒是在這樣的環境下長大,總算完成了學業。好了,當日我們這些在學業上「自生自滅」的孩子,今天為人父母了,也搞不清是否要彌補當日自己所缺少的,「家長應分參與學校教育」這個想法,似乎也愈來愈理所當然。

孩子被送到學校讀書,家長的任務不是就此完結,這點我倒沒有異議;要適量參與孩子的學習,我也沒有太多怨言,問題是「怎樣才算適量」?我見過有些小學生的功課,複雜程度是學生根本無可能單獨完成,若要孩子「有功課交」,家長基本上是非出手不可。有些學校更會要求家長必須參與大量學校的活動……其實是不是有點矯枉過正?

人在中環 - CK 家長參與
2014年03月11日

引用:一位做小學老師的朋友跟我說:「CK,依家嘅

原帖由 noplanner 於 14-03-11 發表

一位做小學老師的朋友跟我說:「CK,依家嘅教育同我哋舊時 ...
楼主点睇?

回覆 noplanner 的帖子

有無家長選擇吾參與, 但小朋友還有中上的學業成績呢? 而家小學係咪真係咁深? 請指教!

我見有些學校的P1要小朋友做wordbank,一大版成幾十個字, 老實說小朋友來自不同的幼稚園, 程度不一, 有些連ABC 大寫細寫都未分得清, wordbank 不是不好, 不過同佢地學習的能力好不同, 家長如不出手上網找, 只會欠交? 多欠交又可能是記過.. 有時我想家長亦難處理.

回覆:非出手不可,理所當然,還是「家長參與」???

我是FTM, 仔仔讀直資英文小學, 無參與仔仔的功課, 覺得做得如何差, 他也是靠自己思考出來的, 培養基本能力比分數重要, 長遠可以贏到終點, 所以上年小二尾時, 老師對我說她大跌眼鏡, 因為平時仔仔功課分數低, 以為在考試時其他同學分數也跌的情況下, 我仔會更差, 誰知完全無影響, 還有進步。當然啦, 平時也靠自己, 考試也只能靠自己, 沒有人在旁幫忙, 所以對我仔來說無分別。

到今年三年級, 我仍然不理功課, 自己溫默書考試, 當然小一已經教了他如何溫習。上學期考試除了中文和體育, 其他全A, 自己溫, 已經好叻, 全級第40 - 60 名, 我都好滿足, 話晒30%要計平時分。

我時時對他說, "如果我幫你, 成績好係我叻, 如果補習, 成績好係補習老師叻, 現在你靠你自己, 所以係你叻叻。“

都有d 功課根本不是小學程度, 但分數不重要, 過程更重要。

palmchristy  在直資英文小學, 靠自己取得此成績, 實在是非常難得. 我想, 是教育得當, 底子打得好, 加上勤力吧.  發表於 14-3-12 10:47
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 longlokma 的帖子

像 CK 話:「當日我們這些在學業上「自生自滅」的孩子,今天為人父母了,搞不清 ...」

希望到非搞清楚不前,搞清楚。

rinarina 發表於 14-3-11 09:28
回覆 noplanner 的帖子

有無家長選擇吾參與, 但小朋友還有中上的學業成績呢? 而家小學係咪真係咁深? 請指 ...

我囡囡剛小一, 上學期完全放手, 考試107人考28。依家下學期, 好想出手, 因為同班Whatsapp媽咪成日報喜:我小朋友今次默書100分,我小朋友測驗98分, 但我小朋友沒有100分, 也很少98分......

我同囡囡講:你咁叻, 無媽媽幫你都讀得咁好。同班高分的同學仔有媽媽幫手溫書至有100分。如果你要媽媽幫, 咁攞100分要俾返30分我做佣金, 因為係我教你的, 你只有70分。依家你自己讀有八十幾分, 全部都係你的。咁你要唔要媽媽幫呀?

囡囡答:我自己讀就得了。
校長說:功課0既壓力留返學校俾老師, 小朋友返到屋企, 係親子時間, 唔應該將功課0既壓力帶返屋企。

吾系間間都要家長出手吧?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我自己親身體驗,從小開始冇人理,選校選科選職業,自己一腳踢,係非常獨立,成績尚可,盡晒力了。長大以後回想為什麼成績不可以更上一層樓,原來係讀書及思考方法不夠好。現在我女p.2, 近測考才跟她溫書,以常識科為例,死背總結的生字,填充一定得,學校又不考時事,取一百分不難。我偏要她重溫課題,知道內容怎舖排,又引用相關的新聞解釋,一起討論,花多了時間,分數也未必次次一百分,但值得,至少我可觀察她在課堂吸收多少,又可多動腦筋,避免墮入填鴨式教育的陷阱。當年的我正是這產物,小學階段也輕易取高分, 去到中學沒有太大優勢。對我來說,跟功課測考不是單純為了分數,是對她多一分瞭解。

無幫細女無跟功課. 佢會呻其他同學有家長跟功課, 經常滿分.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

noplanner 發表於 14-3-11 09:14
一位做小學老師的朋友跟我說:「CK,依家嘅教育同我哋舊時讀書嗰陣,真係唔同晒。以前我哋總係自己搞掂晒。 ...
家長出唔出手,是否需要出手係好睇家長要求同埋小朋友本質,家長唔出手可能佢70分,家長出手90分,咁家長想要乜囉。。
我同個仔温書時成日諗,如果當年有人咁同我温書,我成績一定好好多。。

回覆 palmchristy 的帖子

你講起底子打得好,我就是跟隨你早教杜曼字咭, 另外加親子閱讀囉, 前輩
不過弟弟用同樣方法, 哥哥偏向喜歡英文, 弟弟偏向喜歡中文。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003 發表於 14-3-12 12:31

你講起底子打得好,我就是跟隨你早教杜曼字咭, 另外加親子閱讀囉, 前輩

升上小學, 親子閱讀也變成自己讀了.

好佩服你放手都咁全面.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

係呀! 哥哥小一已經自己閱讀, 但仍然只看英文書, 到升小三暑假, 我到圖書館借歷史漫畫書給他看, 看了三四個月, 便嚷着要買福爾摩斯(小朋友今個月出第23冊哪本),  他肯看中文書, 我當然立刻支持他訂了全套回來, 圖書館沒有啊.

中文拉低了平均分, 始終接觸得比較少.  幸好科學科是英文.

moondream3003 發表於 14-3-12 14:10

係呀! 哥哥小一已經自己閱讀, 但仍然只看英文書, 到升小三暑假, 我到圖書館借歷 ...
肯看英文書又開始看中文書真不錯.  我細囡比哥哥小一歲, 讀小二, 只看中文不看英文 (除了Rainbow Magic), 有沒有適合程度的英文書介紹呢?

我們這群有當年有遠見的, 孩子中英文底子都不會弱的.

jojoplanet 發表於 14-3-12 11:28
家長出唔出手,是否需要出手係好睇家長要求同埋小朋友本質,家長唔出手可能佢70分,家長出手90分,咁家 ...
都唔係咁講既。我記得當年有唔識既功課, 攞本書去問家姐, 未行到一半, 家姐就話:唔駛問我, 我唔識的, 你自己諗。咁咪自己諗囉, 唔識功課自己解決到識咗, 思考過程令到學習好透徹, 都係好事嚟既。

如果之前幫得好多, 以一次過全部放手的方法, 未必令小朋友可以學懂為自己的事情負責. 佢地會專注於"為何父母不再幫我, 是否不再愛我"的思維, 而不會如家長所願立即改變.

有些小朋友其實可以搵一些可以放手的地方先放手. 例如不計考試分的習作或project, 甚至小測等.

大囡每兩周有一個"成語測驗", 不計考試分, 只是不合格要小息重測. 我們幫她時90-100分. 由於無大影響, 便開始在這方面放手. 立即不合格.  但放手幾次(由參與溫習變為提醒溫習)後, 又上回99分. 佢都唔知幾自豪, 話唔駛靠我地都得. 放手過程中, 要忍受唔合格, 同埋要忍住唔話, 要鼓勵佢下次早點預備, 用自己方法應付.

回覆:palmchristy 的帖子

係呀! 放手的過程真係要好忍得, 真係考我地EQ定力和耐力。

知道網上很多父母或補習參與而小學名列前茅, 中學沒有後勁的例子, 怕怕。 多閱讀打底, 學好學習態度和技巧, 慢慢放手, 較為長遠。

回覆:palmchristy 的帖子

有朋友在淘寶買了1至 11Sage 的 oxford reading tree, 勁抵, 可以買 6 - 11 stage. 有聲有書有練習。平過香港好多。

我大仔英文看Diary of a wimpy kid, magic tree house, Geronimo Stilton, My magical Pony等, 大部份都是在圖書館借。

我也在網上下戴了英文書oxford tree top 和 Harcourt pdf 抄到 tab出街有時間便給仔仔看, 好過打機。

palmchristy  十分感謝!  發表於 14-3-12 19:12

回覆 irischowys 的帖子

絕同認同!