用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試都未考,我已開始擔心
go

呈分試都未考,我已開始擔心 [複製鏈接]

呈分試都未考,我已開始擔心,追上一個band又好遙遠,落又應該唔會,成日諗住統一派位點揀,如果咁排隨機號碼差又會點...
每間學位最多七八十個,一個band 約一千人,熱門來來去去得三四間,同人撞一樣機會好大,間間都好似唔排第一志選就入唔到?!第二三四志願,無從入手,呢個遊戲,仲有四個月先完,我呢排已開始有時失眠,我已開始同小朋友灌輸入邊間中學都唔緊要。。。有無家長可以分享下怎樣面對

1    0    0    0

盡了力算了,小朋友肯讀書,你點按都按不住~
比佢入到勁校,佢要玩唔讀都無用~
五年級時,我同小朋友都好大壓力,但到了六年級,
看到小朋友好比心機做自己的事,不想再迫佢,
相信佢去到邊,用心做用心讀已夠^^小朋友都開心左~

YC    發表於 14-3-30 16:06
SnowWhite.hebe    發表於 14-3-11 13:21

回覆:janetlam74 的帖子

謝謝分享,我也明白,我諗恐懼原於不明朗,是不是如能確定組別,統一選校就將所有所謂此組別學校按次排烈?有些校好像不是放第一,就派唔倒,又如何處理,我好苦惱

醒目開學勳章

呈一時,我同亞囡都很大壓力,亞囡還壓力性脫髮,依家頭髮都未完全生番長.....

呈二時,無咁大壓力,亞囡話算輕鬆地去考,點知全級名次再前進多七名.....

今次呈三,我FEEL到亞囡好緊張,雖然老師話佢唔算係邊緣人(我覺得佢似安慰亞囡等佢唔好咁緊張),但我點計都好亞囡都應該係B1尾水個批人,所以呈三係過關O既關鍵,想唔緊張,真係好難;不過我響亞囡面前講,B1或B2都唔緊要,最緊張你身體健康!亞囡今次無壓力性脫髮,但變咗胃痛呢,唉.................

YC  同意! 不要給大家太大壓力, 身體才是最重要。老實說, 很辛苦為了上一間所謂BAND 1中學, 若果是谷出來, 上到中學只會繼續被打擊, 又何必呢! 加油!  發表於 14-3-30 16:09

如果一個小學生都咁緊張, 咁佢中學點算呀. 一科要溫既野應該多過哂小學既 中, 英, 數加埋啦! 應該同佢分析好形勢, 順其自然, 唔好咁大壓力, 不是每個人的長處都一樣, 唔係BAND 1 就一定好既. 放鬆些啦!

978212  我都覺得係,依架講緊band1位幾十個唔係一兩個  發表於 14-3-10 11:28

回覆 angelfan07 的帖子

點解女仔同男仔差咁遠,我急佢吾急,叫佢溫書佢就話要去公園玩,我話溫完先玩,佢話,溫到大學都未溫完㗎啦比個死仔講左我個心聲
我即刻

SnowWhite.hebe    發表於 14-3-11 13:24

引用:如果一個小學生都咁緊張,+咁佢中學點算呀.+

原帖由 moniquechoy 於 14-03-10 發表
如果一個小學生都咁緊張, 咁佢中學點算呀. 一科要溫既野應該多過哂小學既 中, 英, 數加埋啦! 應該同佢分析 ...
對啊,我唔係緊張成績,反正banding 已定得八八九九,只係苦惱黎緊統一派位二三四志願之選,方法理念,同埋到時放榜,如不幸出現落差,點樣和小朋友一起面對,之前最好做些什麼⋯

我都有壓力,吾計考試,選學校真系好難選,眼見band one好多學校好free冇咩功課做,怕吾適合個仔讀,如選次一等,功課就多些,但又好似心有不甘。

chrischeung 發表於 14-3-10 10:12
回覆 angelfan07 的帖子

點解女仔同男仔差咁遠,我急佢吾急,叫佢溫書佢就話要去公園玩,我話溫完先玩,佢 ...
係啦....男仔好似唔係好知驚咁既?! 把口就成日話"知知知, 得得得...", 但永遠都係講多過做囉!

回覆:chrischeung 的帖子

我也知道每一組別,都面對不同困難,第一組好似相對易攪些,我們這些後的,你叫我二三四志願填乜?

回覆 silvia_ng 的帖子

口水佬

回覆 cchan2002 的帖子

每個組別也有相同問題,最大問題系成個制度吾公平,頭和尾睇個隨机號碼。不過我又吾會越級挑戰,連同級也怕個仔到中學考中下,影響選科。我知我諗多左,但不能不諗,小學有得迫,中學我又吾識,要靠佢自己,所以同banding都怕做尾個班。

引用:回覆+cchan2002+的帖子 每個組別也有相同

原帖由 chrischeung 於 14-03-10 發表
回覆 cchan2002 的帖子

每個組別也有相同問題,最大問題系成個制度吾公平,頭和尾睇個隨机號碼。不過我又 ...
咁第一組別我覺得只要將鍾意學校按序排列,已可以,亦不存在越級問題,二三組,我們要好小心

黃巴士  各區情況不同的.  發表於 14-3-10 11:22

以我記得, 當年第1次呈分都是緊張及擔心些, 至第2次呈分, 可能有了第1次呈分經歷, 就安心些. 唔擔心及緊張就假的.  
不過, 父母情緒都會牽動到小朋友.  如準備工夫已做足, 個人覺得先不要自亂陣腳.  至於選校次序, 此處經驗父母多的是, 可提供不同意見及策略, 最主要是提供了多角度體會, 令家長釋懷.  

引用:angelfan07++係~因為已過兩關,今次尾關佢所

原帖由 goodboy1 於 14-03-10 發表
angelfan07  係~因為已過兩關,今次尾關佢所以很緊張~  發表於 1 小時前

中游同學壓力可能最大, 除了擔心 ...
你是指1、2 組的尾嗎?咁真係大壓力,好似我個2b-a ,追前亦好難,亦段估唔會再落,剩落黎,就係煩統一點填,自行數字中(1/10 中,兩間唔得亦達81%) 所以亦同佢講,平常心面對,䀆力就算,到考試完,自行完,可能三個一家人,再坐底傾下,畢竟係升中,我都想了解佢諗法同想佢參與

‹ 上一主題|下一主題