用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在什麽?
樓主: GAT
go

贏在什麽?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+GAT+於+14-03-11+發表在小一

引用:Quote:原帖由+GAT+於+14-03-11+發表在小一

原帖由 bigboy129 於 14-03-16 發表
唔in咪冇壓力囉!
自行夠分就話姐,到時無 offer 大抽獎又派到 1x 志願未仲頭痛!

回覆:5tgb 的帖子

回覆:crabtree528 的帖子

到時壓力重大!

引用:回覆+teambuilder+的帖子 贊成,從小應該

原帖由 a69mama 於 14-03-16 發表
回覆 teambuilder 的帖子

贊成,從小應該培養孩子認真做事,不論是砌lego, 學樂器,又或是課堂學習,正面 ...
Participation in sports competition on all these years has given me lots of inspirations. At the start I practised hard and made lots of effort aiming to win the game, and then I realised there are many good talented players and I began to enjoy each game by performing my best, regardless the result

回覆:chingcging 的帖子

天意

iantsang 發表於 14-3-9 11:02
不好意思希望大家反思一下。

有offer就是贏了嗎?這種概念真的不能苟同。如果在選校申請時沒有了解清楚, ...
其實我好討厭什麼 "贏在起跑線" , 大家要知道起跑線並不是終點線,起跑得快,不代表會贏, 起跑得慢也不一定會輸
有沒有offer 不緊要,最重要係岩唔岩小朋友, 好多家長都心儀的學校, 真係適唔適合自己的小朋友呢?

樓主所講的詞語 "優勢" 講到好似小朋友在打杖似的

希望大家可以放鬆心情, 要知道, 各人自有各人的褔份,大家隨緣啦

引用:Quote:iantsang+發表於+14-3-9+11:02+不好

原帖由 小馬高 於 14-03-17 發表
其實我好討厭什麼 "贏在起跑線" , 大家要知道起跑線並不是終點線,起跑得快,不代表會贏, 起跑得慢也不一定會 ...
「贏在起跑線」係商人用於推銷教育商品之號而已。大家細想,讀書一般最少都15年(不計大學)。對於跑馬拉松來說,起跑線真的有那麼重要嗎?

引用:Quote:原帖由+小馬高+於+14-03-17+發表其實

原帖由 ggsbb 於 14-03-20 發表
「贏在起跑線」係商人用於推銷教育商品之號而已。大家細想,讀書一般最少都15年(不計大學)。對於跑馬拉松 ...
現在開始有課程教授「贏在終點缐」!:;pppp:

回覆:贏在什麽?

「贏在終點線」嘅定義又係乜?

回覆:momama 的帖子

Gimmicks and illusions to attract you to pay to take the courses! You have pointed out a very important concept re: definition of the finishing line! This is much more than getting straight As or full marks in the examination while we are at schools.

引用:「贏在終點線」嘅定義又係乜? +

原帖由 momama 於 14-03-20 發表
「贏在終點線」嘅定義又係乜?
臨上天嘅時候,回顧自己一生囉!

回覆:bigboy129 的帖子

In又煩,唔in又煩,你想点呀?最好有不勞而獲!

引用:Quote:原帖由+Lion_papa+於+14-03-09+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-03-09 發表
我唔贊同!我唔為個仔報好多興趣班,唔係因為我懶,相反,我要用更多心機同時間自己陪佢教佢。我無幫佢報咩 ...
放心,我同係一樣,只考一2間直資(只有一間心儀),不過都冇offer,我都冇谷小朋友,學嘢都唔多,只有游水,因為想佢身體壯d,但我都冇後悔,我開心嘅我小朋友仲好bb,唔老積,心地好就好,我同佢講去公園玩都得唔做傷害到人嘅嘢就得,唔係打人就唔傷害到人,咁佢就答我,係咪唔可以講你醜樣唔同你玩果d,我已經好感恩,好過
好多讀書叻,品德差到爆嘅小朋友

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-09+發表我

引用:Quote:原帖由+lazylake+於+14-03-22+發表放

原帖由 IloveJJ 於 14-03-22 發表
「 我開心嘅我小朋友仲好bb,唔老積,心地好就好」-->我都係咁覺得,我都係鐘意小朋友純啲,有時响公園,見 ...
而家最恐怖係小朋友唔識自己換校服,搏鞋帶,去完大便抺pat pat,洗澡...莫講話幫手做家務(開枱食飯,擺筷子,摺床等),學術贏又有咩用?

回覆 IloveJJ 的帖子

我小朋友高小但仍天真無牙 - that's what i like, haha, 而且更是眾多老師及同學的阿四, 任點毫無怨言,

引用:+本帖最後由+iantsang+於+14-3-9+11:03+編

原帖由 iantsang 於 14-03-09 發表

不好意思希望大家反思一下。
認同

回覆:贏在什麽?

有Offer是好運,
無Offer更不可認輸,不甘心的P2插班,用實力證明自己。
有料的不會被埋沒,先面對事實,捉緊手上所有的,加油。

引用:In又煩,唔in又煩,你想点呀?最好有不勞而

‹ 上一主題|下一主題