用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在什麽?
樓主: GAT
go

贏在什麽?   [複製鏈接]

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我相信大家都是認真

原帖由 a69mama 於 14-03-10 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

我相信大家都是認真和對教育孩子有一套看法的家長。只是目標及方法不一樣而已。我自 ...
唔係喎,有朋友醫生,媽咪係舊生個女入咗女拔啦!佢只係讀迦南。冇乜cert, 冇劍橋。呢啲咪前陰囉。

回覆:贏在什麽?

唔好用學術去衡量小朋友,呢個係最蠢,亦係最易衰嘅方法。面試係要將小朋友嘅優於放大。如果佢嘅優點只係有好多嘅cert, sorry,你輸了。因為,依家有邊個冇cert?

有感而發,大家有冇看上星期四新聞透視(不快樂童年).如冇,值得一看。
平衡好重要,所謂赢在起跑線真是這麼重要?

引用:有感而發,大家有冇看上星期四新聞透視(不

原帖由 Turtle_MRSHO 於 14-03-10 發表
有感而發,大家有冇看上星期四新聞透視(不快樂童年).如冇,值得一看。
平衡好重要,所謂赢在起跑線真是這麼 ...
有啲家長直情自欺欺人到話:我個小朋友去interview當玩之嘛!佢邊係去學嘢上堂啫,去玩之嘛!佢唔當去考試,去玩之嘛!

引用:有感而發,大家有冇看上星期四新聞透視(不

原帖由 Turtle_MRSHO 於 14-03-10 發表
平衡好重要,所謂赢在起跑線真是這麼 ...
果個5歲小朋友令我睇到好心酸

回覆:GAT 的帖子

引用:我覺得最重要培養小朋友的鬥志及鬥心,我先

原帖由 fanhl0416 於 14-03-10 發表
我覺得最重要培養小朋友的鬥志及鬥心,我先帶女兒去心儀學校走走,同時讓他們明白面試必需盡力才會有好學校 ...
當小朋友有鬥心,就在意成敗,壓力就來了。

對!眼見小朋友係好有鬥心,名列前茅。但過於着緊成績得失,情緒就來了!父母要好好調教!

引用:對!眼見小朋友係好有鬥心,名列前茅。但過

原帖由 monsterparentss 於 14-03-10 發表
對!眼見小朋友係好有鬥心,名列前茅。但過於着緊成績得失,情緒就來了!父母要好好調教! ...
鬥心,可以维持幾耐?大人長期處於作戰狀態,都會出事,何況小朋友

小一姐,输蠃未知

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:對!眼見小朋友係好有鬥心,名列前茅。但過

在小一面試中點會無壓力呢?現在的小朋友甘smart,個個都知父母想他們盡力去interview啦!feel 到父母一片苦心,又點會唔知壓力wor?他們都知道first in好先有second in 架嗎!

引用:個個都係5歲,只要努力,入邊間都係贏爸爸

做事認真,係不分年齡的;有人想考入一條龍學校,都係想日後減低壓力。有些小朋友,要佢講早晨都係壓力,擦牙都係壓力,個個小朋友都不一樣,唔鍾意做就係壓力。培養孩子AQ 亦好緊要,也是不分年齡的。

其實輸贏不是重點,無人可以在這階段講得出贏定輸。

回覆 teambuilder 的帖子

贊成,從小應該培養孩子認真做事,不論是砌lego, 學樂器,又或是課堂學習,正面去看待努力是一種態度,並不是求第一,而是生活的一部份。想達到目標,有時壓力是無可避免,父母該做的是疏導情緒,而不是帶小朋友避開壓力。輸咗,唔緊要,不如買杯雪榚同去香港公園睇雀仔啦…… 其實好睇父母點樣同小朋友一齊背起壓力,一齊走過成敗。正面心理質素,自小培養,大個受惠無窮。我小朋友五歲,學校上星期運動會,佢好想老師選佢入賽跑隊,我同佢練跑左幾次,最終老師無俾佢入賽跑隊,佢入左豆袋隊,我鼓勵佢練好扔豆袋,佢初初有d失望,但我們話天父將最合適的任務交俾每個小朋友,你努力做,天父是看見的。 這其實亦是我自己的座佑銘。

引用:在小一面試中點會無壓力呢?現在的小朋友甘

原帖由 GAT 於 14-03-11 發表
在小一面試中點會無壓力呢?現在的小朋友甘smart,個個都知父母想他們盡力去interview啦!feel 到父母一片 ...
唔in咪冇壓力囉!

‹ 上一主題|下一主題