用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在什麽?
樓主: GAT
go

贏在什麽?   [複製鏈接]

回覆:小曳人 的帖子

如果我有—間私立直资+乙—已經心滿意足!
但如果有的是直資,那樣就等不了乙一了。

回覆:akwchan 的帖子

讚成,只有懒人!

有感而發,見到五、六歲的小孩已經參加了很多公開試及在幾百人前表演,我覺得他們很了不起,在面試時毫不怯懼面對陌生人過五關斬六將,考到心儀的學校與否,我們都應為他們多加鼓勵及支持!

引用:讚成,只有懒人! +

引用:Quote:原帖由+Lion_papa+於+14-03-09+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-03-09 發表
我唔贊同!我唔為個仔報好多興趣班,唔係因為我懶,相反,我要用更多心機同時間自己陪佢教佢。我無幫佢報咩 ...
Agree  , 有些人用小孩考到幾多offer而評小孩叻與否,講真如果小朋友比較out going ,係interview願意講野, 合眼緣,有offer 的機會自然大好多。但人地冇offer唔代表小孩笨,家長懶,大家教育不同,不需要理會別人的惡評。

回覆:IloveJJ 的帖子

係。外判有好有唔好,亦有些小朋友受,有啲唔受。

引用:到現在塵埃落定,有滿意offer的小朋友你們

原帖由 GAT 於 14-03-08 發表
到現在塵埃落定,有滿意offer的小朋友你們優勝在哪?經驗過的家長們覺得考小一最重要是什麽?是父母崔谷還 ...
樓主自己的經驗又如何呢?:)

GAT  好就唔洗問啦!  發表於 14-3-11 20:54

回覆 GAT 的帖子

咁你覺得嬴咗D咩?

嬴咗間名小小一學位?

名小小一學位=??

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實我認為學業上是沒有學不到的,只要努力

原帖由 akwchan 於 14-03-09 發表
其實我認為學業上是沒有學不到的,只要努力,一定得。不要因為入不到某些學校而失樂而影響孩子對自己信心。 ...
讚成!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-09+發表我

原帖由 h2013 於 14-03-10 發表
Agree  , 有些人用小孩考到幾多offer而評小孩叻與否,講真如果小朋友比較out going ,係interview願意講野, ...
Sorry, 我係讚成 akwchan的講法!
但我亦同以跟小朋友多d—齊好過只上興趣班。

男仔組:

識人N咁多課外活動& CERT, 成績優異又乖巧,全職媽媽栽培, 但口齒及外型唔夠SMART, 只得一間SFA收; 相反,

兩個外型高大靚仔的, 一個住半山成績平平無奇, 一個有小小特異功能係又住豪宅, 百厭到無倫又無禮貌, 但面試識扮乖, 有港島名校OFFER

女子組:

學校成績,品行優異, 口齒一流,樣貌都SMART但不算好好好令同斯文, 全軍覆沒, 家長同老師都無言mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

另一個學校成績,品行都幾好, 口齒一般,佢乖巧又令女, 係嬌的的果種,入左女拔。。。。。。

至於中上成績,良好家教,出身普通家庭,外型普通的幾位,咪只得普通二線的offer 囉

綜合自己同身邊人經驗, 覺得三份一係外表+臨場表演, 三份一係家底, 另三份一係運。mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

引用:+本帖最後由+Cottonbb+於+14-3-10+12:37+編

原帖由 Cottonbb 於 14-03-10 發表

男仔組:
好奇問下男子組果位有咩特異功能呢?

一D樂器表現啫....

有人話其實好易咋喎......咁更明顯不是靠個人食力啦........

引用:Quote:原帖由+h2013+於+14-03-10+發表Agree

原帖由 Lion_papa 於 14-03-10 發表
Sorry, 我係讚成 akwchan的講法!
但我亦同以跟小朋友多d—齊好過只上興趣班。

...

你改topic啦,你令到很多冇offer的人感到自己失敗。

Hv confidence in the way you raise your kids... dont get carried away in the crazy education system..

回覆 Cottonbb 的帖子

不知是哪一間港島名校收了那個男仔呢?

回覆 IloveJJ 的帖子

我相信大家都是認真和對教育孩子有一套看法的家長。只是目標及方法不一樣而已。我自己今年走過的路,當中的失望和焦慮,都希望跟其他家長分享,如果有幫助,就好。

我囡囡在九龍塘讀幼稚園,有三個一線私小offer, 一線是指宣小這一類,神校無緣。我相信她的學術是中上上,同學仔入神校,學術都強,中上上至頂級。我囡囡兩年來,週末都四出遊玩,做小義工,接觸不同的人,她不害羞,亦勇於發言,原本以為女拔可入圍,但失望而回。賽後跟一大班媽媽真誠分享,得知入神校的兩年來做的準備,包括書架上超過100本quest, 到大小玩具站搜羅新智力遊戲,因為神校有玩砌圖和遊戲,不要說大大小小天文地理常識書。當然遜非所有這樣做的人都入神校,但我相信,入神校無所謂運氣或偶然。

正如,如果說有offer 是純運氣,抹刹家長及小朋友付出的努力,並不公平,重點是要focus, 你和小朋友可以achieve甚麼,專心去做,無謂的比賽和興趣班徒浪費時間金錢。做好學術,為銜接小一打好基礎,學精一體一藝,選最好的老師。讓該子多去外面跟不同的人接觸,做好身教要待人以禮。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我相信大家都是認真

原帖由 a69mama 於 14-03-10 發表

我相信大家都是認真和對教育孩子有一套看法的家長。只是目標及方法不一樣而已。我自 ...
Can't agree more. N I really think different parents hv different belief n diff ways of raising their kids. After all, we need difference n variety to make our community n economy more diversified! There are norms n social problems in the 50's 60's 70's n not to mention the very affluent Hong Kong nowadays.some parents opt to compete in the current playing field while some choose to find alternative ways to do so. All these are fine.  At the end of the day, you just need to answer to yourself and your kids.have faith n dun be bothered by others. 共勉之!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我相信大家都是認真

原帖由 a69mama 於 14-03-10 發表

我相信大家都是認真和對教育孩子有一套看法的家長。只是目標及方法不一樣而已。我自 ...
但我識人考到女拔,英文强,但中、數谷唔起,仲停留加减數階段,父母自己認為女兒能考入女拔,因為名幼加父親職業!

‹ 上一主題|下一主題