用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲遲左半年
go

[聽/語障] 3歲遲左半年

小朋友3歲,去左做評估,話佢講野遲左半年,我想知遲半年係咪遲好多,如果要追返上去要幾耐,同埋我可以做d乜野。Thx

回覆 samsam789 的帖子

你小朋友返學未?仲講單字?
我仔1歳幾去做評估,都是遲半年,現在2歳10個月,反左學就講左好多野,但比同齡都係差左d,要引度佢講野,不停講不停講

返左,就係返左半年n班,老師話佢遲左,跟住再去左評估,話遲左半年,佢5係講單字,最多5,,6個字,同評估裡面重差D,同埋冇乜詞彙,5係點理解到

老師話佢進步冇其他小朋友咁大,但都算有進步

3YRS~差半年...都算易追...
我囝2歲時差一年半....
到宜家4歲,仲差半年左右...
其間除了政府外,我自費係出面做評估加訓練....
至於訓練D咩. 要同治療師溝通....
因為要睇問題係口腔肌肉發展﹖認知理解﹖發音﹖重組句子﹖

治療師有乜意見?健康院冇跟進?試下同佢玩角色扮演,講故事,唱下歌

治療師叫我同佢講多D複雜指令,未去健康院呀

我個仔詞彙都好少,來來去去都講嗰d,但我又唔覺得少,同佢溝通到,治療師都叫我同佢講復雜指令,其實我都唔知咩叫復雜,我都是平常咁同佢溝通

有冇人可以講下點教返起個小朋友呀thx,自己都想盡快拉返起佢

同埋想問下,係咪搵左治療師會好D

回覆:3歲遲左半年

半年又唔係好多。我個仔都仲係差9個月到1年。佢唔係發音唔正,又唔係無詞彙,其實佢講野仲好老積,只係唔識靈活運用,經常point form講野,無晒人物名稱,量詞之類。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

samsam789 發表於 14-3-10 19:40
同埋想問下,係咪搵左治療師會好D
治療師叫我同佢講多D複雜指令,未去健康院呀
搵咗言語治療師未? 你一方面 " 治療師叫我.......", 但另一方面 "係咪搵左治療師好D".

如果有治療師跟進, 可以問吓治療師每堂完之後, 教點樣係屋企同小朋友練習, 咁會令治療果效顯著啲, 快啲有成果. 當然可以同健康院醫生/護士講, 希望轉介睇言語治療師, 不過, 可能要排一段時間先有得見言語治療師.

如果冇跟開一位言語治療師, 用過有一位唔錯, 會教係屋企點樣同小朋友練習, 加強訓練, 有需要pm你.