用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正一問
go

培正一問

其實培正係一間點樣既kindergarten?我想了解下,睇下適唔適合我囡囡先去報。
我唔想因為佢係龍校而去報,亦唔想人報我報。
培正既教學係點?著重邊方面?
唔該各位。

回覆:konew720 的帖子

一間好學校!

一間你吾去報, 想報嘅人會開心嘅學校!

saiwai    發表於 14-3-24 00:03
N.J    發表於 14-3-8 22:14

引用:+一間好學校! +

原帖由 大餅王 於 14-03-08 發表
一間好學校!
點好法?

請爬文,多到睇唔晒。Pros and cons 都有,但總括嚟講 Pros > cons 好多!

回覆:培正一問

報左都勁難收,如果真係有幸,培正收左你個小朋友,會有好多人羨慕你

saiwai    發表於 14-3-24 00:04
N.J    發表於 14-3-8 22:15

好多人報,如果收左你小朋友,證明你小朋友可獨立學習。
小朋友有紀律,讀完三年,小朋友的知識基礎會打得唔錯。
老師都會緊張功課。
但我覺得要小朋友要較主動才有發揮機會,如果是較靜,可能給他的機會不會太多。

点解咁快要決定呢?報左先,之後去in又好,唔去in又好, 收左讀又好,唔讀又好,都系自己話事嘛!

引用:好多人報,如果收左你小朋友,證明你小朋友

原帖由 mirandasuper 於 14-03-10 發表
好多人報,如果收左你小朋友,證明你小朋友可獨立學習。
小朋友有紀律,讀完三年,小朋友的知識基礎會打得 ...
係咪要好守規律?
活動教學?

引用:点解咁快要決定呢?報左先,之後去in又好,

原帖由 Aprilbaby 於 14-03-10 發表
点解咁快要決定呢?報左先,之後去in又好,唔去in又好, 收左讀又好,唔讀又好,都系自己話事嘛!

...
我知香港好多人都係咁,但我就唔係好鍾意咩都唔理報左先既心態。
咁做好浪費自己,學校同其他家長既時間。我唔著重間學校有幾出名,我只睇間學校適唔適合小朋友,我想小朋友有個快樂童年。

入得培幼就一定有一個愉快幼稚園,因為唔使考小學,唔使谷小朋友7日興趣班,但最終可能得個桔!我覺得㨂培幼,最重要喜歡培小,小學才是最重要因素,小學課程不淺,一級成3百人8班,大家分數相差幾分,可能喺班已相差10名,全級10x8就相差80名,讀書壓力唔小

但培小係一間好嘅小學,學生幼稚園開始,歸屬感已經好強,好喜歡學校,教學模式很work, 我囡k時冇學普通話、珠心算、奧數等,但小一半個學期後中數已經很好,思維數做得不錯,英文正常小一程度,因為個個kg時,無論讀咩kg, 一定英文打厚底先, 所以英文仍然可應付自如

喜歡培小就報,唔喜歡就無謂了

培正K一定非常快樂,因為不用為考小一補補補