用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇讀緊或讀过調景领boxhill pn class?可分享一下嗎? ...
樓主: honok2010
go

有冇讀緊或讀过調景领boxhill pn class?可分享一下嗎? [複製鏈接]

細仔曾讀過半年,老師真係好好!課程編排好清晰,但不太重視中文,太偏向英文。

回覆:有冇讀緊或讀过調景领boxhill pn class

York and bh also...15/16 question

回覆:有冇讀緊或讀过調景领boxhill pn class

回想兩三年前亦十分困惑,但現時或者我可以给點意見比大家參考,因TKO三間BH,GV,GF都讀過
BH: 課程是西方模式,且重視學童非只學術發展,较開放式教導,十分注重清潔及學童衛生。而行政,各教師教學都很投入,上下很有愛心,責任,語景較佳,家長較有質素,给小朋友接觸的教具,食物等較有要求。整体是水準之上。
GV:較本地化,課程可函接本地小學,清潔一般,可能BH較新,感覺BH較乾淨,老師oK,但語景及校方對老師質素要求相对BH是較高及較靈活。至於小朋友活動空间其實差唔多。另外,有部分學生是普通話,但相信現時香港已很普遍。但注意有時家長或活動日,你會感覺很街方(很多踢拖),睇你習唔習慣及要求
GF:(南豐)課程算oK,都算清潔,校方對老師,課室整齊及佈置要求唔高,行政相對較遜色,很多時家長快時只能接觸門口姐姐,除非專登call 上二楼但都是留口訊,另外返學好似未見過校長,主任亦甚少在門前出現。对學校整體感覺有點混亂,個人感覺麻麻(可能了解這行要求高吧)

而BH需考慮的是如果三年後唔係讀國際小學,便要考慮清楚,但若果只是PN,在區內我是很建議的,如果TKO區,只會選BH及學之園。
以上是我接觸及所感受的表達出來给TKO媽媽參考。不喜勿插。

引用:回想兩三年前亦十分困惑,但現時或者我可以

原帖由 yk2 於 14-03-23 發表
回想兩三年前亦十分困惑,但現時或者我可以给點意見比大家參考,因TKO三間BH,GV,GF都讀過
BH: 課程是西方模 ...
多謝你寶貴意見。我其實都相信BH口啤佳,我唯一擔心就係我未必計劃小朋友讀國際,所以K班又要再煩過。。。

回覆:有冇讀緊或讀过調景领boxhill pn class?可分享一下嗎?

請問n班一日有幾多中文時間?是用普通話嗎?

引用:請問n班一日有幾多中文時間?是用普通話嗎

原帖由 josie.leung 於 14-03-23 發表
請問n班一日有幾多中文時間?是用普通話嗎?
BH 應該每日得15mins 係中文時間

引用:Quote:原帖由+yk2+於+14-03-23+發表回想兩

原帖由 josie.leung 於 14-03-23 發表
多謝你寶貴意見。我其實都相信BH口啤佳,我唯一擔心就係我未必計劃小朋友讀國際,所以K班又要再煩過。。。

...
我都係噤唸,吾想再為K撲位…… 兩難

其實pn係每日20分鐘中文,一,三、五普通話,二,四廣東話。學校個中文課程講座話之後到幼稚園階段每年的中文時間比例會逐年增加,方便銜接本地小學。其實佢哋5月有開放日,大家不妨帶埋小朋友去玩下,再了解多啲!

muimuiy  對呀!!每日都20mins 廣東或普通話。還有先前聽了中文科講座,中文仲要深過我大仔幼稚園(local).  發表於 14-3-25 16:07

引用:回覆+ruby_leung+的帖子 我鄱係住都會駅+B

原帖由 Tababe 於 14-03-22 發表
回覆 ruby_leung 的帖子

我鄱係住都會駅 BH對我地來講真係勁方便 我已放棄翠恩pm offer n gf pm offer...  ...
Hihi...我也是住在都會駅,我小B係pm offer,你小朋友呢?

Deutsche 發表於 14-3-17 11:11
Bh 校舍好似間間分校都係比較細。其實so far從ek and frd's experience bh的comments都是正面,主要係英文 ...
同意妳的分析!!
所以都選擇由nursery 讀到現在(k1),
不過現時還未說服自己來年要讀pm

回覆:muimuiy 的帖子

你小朋友係現在讀緊pn 嗎?

dreamshan 發表於 14-3-25 20:10
你小朋友係現在讀緊pn 嗎?
k1 am.

回覆 yk2 的帖子

wah你小朋友三間都讀過 咁而家讀緊邊間? 好多謝你嘅分享 so far所有對BH嘅comment都很好 可以疊埋心水讀了

回覆 honok2010 的帖子

我小朋友係8月b am offer ar...

我b 10月N班p.m. offer, 就唔到時間接佢返學放學, 校車又唔到我嗰區, 要等開學前先知轉唔轉到a.m., 好苦惱, 唔知有無同學仔會轉p.m.?

回覆:muimuiy 的帖子

你小朋友現在BH讀k1, 下年轉校pm?

‹ 上一主題|下一主題