用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41 vs 48的抉擇 - 男仔,有個妹跟尾
go

41 vs 48的抉擇 - 男仔,有個妹跟尾 [複製鏈接]

家住48, 想搬去41抽2線男女校, 救埋呀妹, 值搏率高嗎 ?
   3    0    0    0

回覆 eesmile 的帖子

41網其實可以話已經無2線學校, 每間選做乙一入唔都可能去咗黃大仙(43網)個D三線學校
留番係48好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

都未必, 41網男女校計, 如乙一選拔萃、九官, 的確有風險, 有機去黃大仙。

但乙一選華德、天華德、基華, so far 都係必入的。

48網競爭都好大, 六間大熱德兆、平兆、藍循、聖馬太、油基顯、油基法, 乙一只有三至六成機會中。而且, 不見得48網的六間大熱比41網的華德、天華德、基華勁好多。

我覺得, 如決定到在華德、天華德、基華之中三選一, 搬去41網還是值的。

回覆 lauwingtai 的帖子

本人是46校網,女兒,想問下, 是否都值得搬去41呢還是34呢??46校網 - 我個人完全選不到一個比較心儀的小學。謝謝指教。

引用:家住48,+想搬去41抽2線男女校,+救埋呀妹,+

原帖由 eesmile 於 14-03-06 發表
家住48, 想搬去41抽2線男女校, 救埋呀妹, 值搏率高嗎 ?
Exactly what I am thinking now ! My boy also has a sister.

引用:都未必,+41網男女校計,+如乙一選拔萃、九官

原帖由 lauwingtai 於 14-03-06 發表
都未必, 41網男女校計, 如乙一選拔萃、九官, 的確有風險, 有機去黃大仙。

但乙一選華德、天華德、基華, so ...
今年已經未必,三間在第一階段都是廿分都要抽。無乙一必入呢支歌唱

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-06+發表

原帖由 simonkawah 於 14-03-09 發表
今年已經未必,三間在第一階段都是廿分都要抽。無乙一必入呢支歌唱
對不起,雖然結論是今年未必乙一入是對的,但原因是廿分要抽是錯的。基華(九龍塘)這幾年廿分都要抽並無分別、計分位一樣,但令今年特別難乙一入的真正原因是必收生多了很多,食了原先留給抽獎用的位。記億所及、基華九龍塘食了14個得番46抽獎位。

引用:Quote:原帖由+simonkawah+於+14-03-09+發表

原帖由 786 於 14-03-09 發表
對不起,雖然結論是今年未必乙一入是對的,但原因是廿分要抽是錯的。基華(九龍塘)這幾年廿分都要 ...
多謝指出,

引用:Quote:原帖由+simonkawah+於+14-03-09+發表

原帖由 786 於 14-03-09 發表
對不起,雖然結論是今年未必乙一入是對的,但原因是廿分要抽是錯的。基華(九龍塘)這幾年廿分都要 ...
786, 咁值搏率高嗎?

引用:Quote:原帖由+786+於+14-03-09+發表對不起

原帖由 eesmile 於 14-03-11 發表
唔識48網,畀不到意見

引用:家住48,+想搬去41抽2線男女校,+救埋呀妹,+

原帖由 eesmile 於 14-03-06 發表
上年填1-1-1新華德都入唔到,連叩門面試機會都冇,小朋友也沒有直資和私小的offer,最後派了去樂善堂,不過好彩叩基華就收咗。小朋友仲要係kv的學生,問你地怕未!

eesmile 發表於 14-3-11 08:33

NET48, 基本上無 2 線小學, 除左官塘官立小學.其餘的
我住藍田, 選了基華九龍塘.
當年基華面試收左, 連平田兆強面試都無去.

引用:Quote:eesmile+發表於+14-3-11+08:33+786,+

原帖由 HIN2003 於 14-03-11 發表
NET48, 基本上無 2 線小學, 除左官塘官立小學.其餘的
我住藍田, 選了基華九龍塘.
當年基華面試收左 ...
基華深嗎?多功課嗎?

eesmile 發表於 14-3-17 16:07
基華深嗎?多功課嗎?

基華唔淺!
功課視乎小朋友快唔快手!
我個做得好慢.
不過校車要over $1,000.
我個仔無搭校車.

回覆 HIN2003 的帖子

1000唔算貴啦, 之前我朋友話個仔由將軍澳去藍田讀幼稚園都要成700. 總好過無校車要自己搵媬姆車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HIN2003 發表於 14-4-10 14:25
基華唔淺!
功課視乎小朋友快唔快手!
我個做得好慢.
基華一日平均有幾多樣功課?

引用:Quote:eesmile+發表於+14-3-11+08:33+786,+

引用:Quote:原帖由+eesmile+於+14-03-06+發表家

原帖由 h2013 於 14-03-11 發表
上年填1-1-1新華德都入唔到,連叩門面試機會都冇,小朋友也沒有直資和私小的offer,最後派了去樂善堂,不過 ...
点解你41網用111抽新華德,最後派去48的楊仲明?而唔係派左去黃大仙區?

回覆:rei0510 的帖子

唔好意思,我睇錯了。你寫樂善堂,不是樂善堂楊仲明。sorry

引用:Quote:原帖由+HIN2003+於+14-03-11+發表NET

原帖由 Gerard 於 14-04-25 發表
認真指教,李兆強唔係好D咩?
我唔識兆強,但基華九龍塘band 1率頗ok,而九龍城中學網基本上band 1都應有英文中學學位,而且好彩的話仲入到超級名校。這樣說比較巿懀,但是也是現實。

‹ 上一主題|下一主題