用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信大家用手寫定打字?
樓主: WinnieCatCat
go

求位信大家用手寫定打字?

fatrabbit 發表於 14-4-7 11:02
請問寫了幾多封求位信,何時收到call?
Interview時表現如何?好想知道求位信有無用?定係本身waiting排得 ...
我只寫了一封, 但無抄現成sample, 係寫自己既想法同表現自己既誠意.
我都好surprise寫完之後兩星期左右學校就call佢再見一次, 之後收左.

我覺得寫信係有盡力既表現, at least 自己做左自己可以做既事, 學校收唔收我地控制唔到, 但至少問心無愧, 心安理得. 如果無寫信, 到第時聽人講寫左信而收, 就會好後悔當日無做多少少.

回覆 maomaofifi 的帖子

多謝你的回覆
我現在係灰心振作,又灰心再振作徘徊中,寫了幾封求位信,希望有奇蹟出現。

回覆:求位信大家用手寫定打字?

中文打字比較好

fatrabbit 發表於 14-4-7 13:04

多謝你的回覆
加油, 過埋4-5月註冊期, 一定會有好多位放出嚟. 除非你嗰間係頂級神校, 否則都會有機會.
我地都放左民生同大坑真光. 祝你好運!

請問求位信係親身交去學校or寄去?
需要在信封面註明係求位信嗎?

thank you!!

maomaofifi 發表於 14-4-7 16:15
加油, 過埋4-5月註冊期, 一定會有好多位放出嚟. 除非你嗰間係頂級神校, 否則都會有機會.
我地都放左民生同 ...
Please check PM, thanks.

引用:回覆+maomaofifi+的帖子 請問求位信係親身

原帖由 mepig 於 14-04-07 發表

請問求位信係親身交去學校or寄去?
我寄去,信封無寫係求位信。
我諗我係好彩加誠意,因為我申請間學校真係有逐封睇。但一定唔好抄市面上嘅sample.