用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 用ipad輔助教學的學校
go

用ipad輔助教學的學校 [複製鏈接]

1有哪些學校可以做到呢?
聽講座時覺得概念很好,同學們人人可立刻按出答案,老師立刻知道同學識唔識,也可從不同答案中找同學分別論述,同學們參與性高。
2是 紙上談乒或宣傳技巧或實用可取呢?
3有用家父母可上來說說好嗎?其他人見解?
謝謝。

1    0    0    0

醒目開學勳章

1)只知匯基今年開始會實行。
2)相信時代都要跟隨科技前進。

敢請問樓主小朋友選了那間直資?

九真已經用緊.

http://www.youtube.com/watch?v=y8NDj4OrOVE

呢個話題好吸引, 我都想知,
只知道福建中學都實行咗
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

橫竖用ipad教,
学生会否不用带课本,
下載电子課本呢?
真正減輕書包重量,
一举兩得!

引用:1有哪些學校可以做到呢? 聽講座時覺得概念

原帖由 yovin 於 14-03-06 發表
1有哪些學校可以做到呢?
聽講座時覺得概念很好,同學們人人可立刻按出答案,老師立刻知道同學識唔識,也可 ...
大把啦!新界西直資好多都用啦!

引用:橫竖用ipad教,学生会否不用带课本,下載电

原帖由 vincher 於 14-03-06 發表
橫竖用ipad教,
学生会否不用带课本,
下載电子課本呢?
真係唔使用課本ga!元朗宏信書院用mac book上課同做大部分功課!課本内容入晒電腦,一按就有

回覆 kylie10 的帖子

[size=1.25em]敢請問樓主小朋友選了那間直資?

福中和顏保鈴也收, 現另開topic問問他人意見o

vincher 發表於 14-3-6 12:32
橫竖用ipad教,
学生会否不用带课本,
下載电子課本呢?

六年前有了第二胎的我(前四後六時)再次回大學進修, 眼見新一代同學仔一邊上堂一邊用電腦記下資料,做功課用電腦三兩下手腳完成 , 多羨慕和方便。我就原始地用紙筆慢慢寫,回家又慢慢打 , 感覺自己快被淘汰。
而且IPAD在設計或工程上起到一大作用 , 我不太懂電腦只懂PC , 希望他識多些這方面的 , 常用才熟能生巧。
現在,廣告宣傳部, 後期製作的同事也主要用IPAD工作 , OH ! THIS IS A NEW WORLD.改變好快的新世界。程式日新月異了。

我常常同自己說:<請不要拒絕文明.>來勉勵自己啊!

vincher  佳句!agree  發表於 14-3-6 19:35

回覆 701003 的帖子

hlc未係……書包沉甸甸的,青xx用未?

回覆:yovin 的帖子

直資學校資源多過政府學校,通常會先推行

王國會長

Zywx 發表於 14-3-6 22:58
直資學校資源多過政府學校,通常會先推行

資源多係因為羊毛出自羊身上

goodboy1 發表於 14-3-6 20:37
大勢所趨, 打機也可變億萬富翁。 為了接受文明, 請不要再禁制子女沉迷打機啦 !  ...
打機可以的 , 不沉迷就得! 讀書也一樣 , 不可沉迷。我自己討厭打機的 , 但仔仔做得好 , 會作獎勵一起全家打機 , 連我媽媽爸爸也一起打。好歡樂啊!

引用:回覆+701003+的帖子 hlc未係……書包沉甸

原帖由 vincher 於 14-03-06 發表
回覆 701003 的帖子

hlc未係……書包沉甸甸的,青xx用未?
ymca未用!但青中科目少,書包唔重!人哋伯裘用咗好耐啦!

引用:九真已經用緊.+

原帖由 simonkawah 於 14-03-06 發表
九真已經用緊.

http://www.youtube.com/watch?v=y8NDj4OrOVE

Thanks so much.
Open my eyes.

用什么无所谓, 最重要是老师是否用心教学. 硬件有钱就买得, 但软件(老师) 就要看你小朋友的际遇

goodboy1 發表於 14-3-6 20:37
大勢所趨, 打機也可變億萬富翁。 為了接受文明, 請不要再禁制子女沉迷打機啦 !  ...

你要做得到先好哦
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題