用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節小提琴……真人真事
樓主: papaya854
go

校際音樂節小提琴……真人真事 [複製鏈接]

回覆:校際音樂節小提琴……真人真事

vibrato 只是眾多technique中其中一環

去年g3 Faure Berceuse, 前幾年g4 the swan,沒有vibrato如何演繹?

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+14-03-07+發

原帖由 786 於 14-03-07 發表
數字或許錯了(我不去找資料了),但精神應該明白。

說回震音技巧,如果說by grade 5, 斷估唔會expect gra ...
有無分加我唔知,事實上很難把某種技巧分離不評分,例如考生不自量力做差了扣不扣分?而我確不止一次在grade 4分紙中看過對vibrato的正負面評語。我只能説,學生完全不須使用要求以外的技巧仍可取得很高分數。

one who can play with vibrato can be bad in intonation or pitch.  so i dun think a judge just simply exclude vibrato when picking winners

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+14-03-06+發

Grade 1無話唔可以無vibrato. 做到vibrato係你仔叻,但皇家的指引是by grade 5. 很多外國評審都知道香港皇 ...
我明白皇家的指引是5級才要求要vibrato.  但朋友小孩在某年校際5級比賽中,評語上評判已不只要求單單要做到vibrato, 而是要求要做有層次變化的vibrato!
評判也未必知道皇家試有什麼要求。主要是評判自己有什麼要求吧!

The music festival violin adjudicators are very well qualified professional violinists( saw julliard, Curtis grad etc).

I doubt they have even taken abrsm exams themselves or even care what they are

Music is music

各位,我們原先是講一級的比賽有個小朋友有vibrato但無獎grade 1

Too common in hk, ppl compete solely for winning, not for experience. Last year my daughter compete in grade 1, kids who won at least grade 3, level, big kid , doing vibrato n stuffs.

引用:各位,我們原先是講一級的比賽有個小朋友有

各位,我們原先是講一級的比賽有個小朋友有vibrato但無獎grade 1

...
謝謝澄清,原來還是說這個例子

我還以為有其他不為人知評分標準

精彩!前震、後震、指震、腕震、臂震....指尖、指頭、指側、對我來說太高深了。有的孩子掌握得自然和快、有的需要時間,基本要求而己,何必執著。好好問問老師,看能給你甚麼,一生受用!
一個這麼大型、普及而又多選擇的音樂節,世界少有、孩子有機會參與其中,何樂而不為!有時非常佩服到來的評判們,每天上、下午各一場、或許還有晚上、整個音樂節聽了多少同一曲目。
一級小提琴今年九百多位共17組17位冠軍, 去到Hong Kong String只是13位,要說8級也是66位。
今年級數最難的曲目還是八級、五級是相對難了點,但你難人家也難,練習過程中也許更有得著。看19歲concerto何以cut了最後那一大段。
有時間不妨帶學琴的孩子去看一看Hong Kong String,或許對孩子將來學琴的過程有所啟示! 比賽就是比賽、跟考琴二碼子事。孩子從錯誤中學習、不要懷疑孩子的能力,我們做家長的又如何!怎會不疼自己的孩子呢!
學唔學、比唔比、考唔考......主動權還是在自己手。

papaof2  講得好!非常同意!  發表於 14-3-7 13:15
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

或者個細路真係四、五級level? 見過太多細路為考試而學琴,考完八級連sonatina 都未彈過,因為考試歌冇喎...咁考到distinction 又如何?佢比四級,算係從頭學過啦。
The Music's always there with you!

多謝大家意見,遲些有機會講個結果比大家知。

一般都是揀歌唔揀GRADE!
猶其VIOLIN每GRADE得一隻歌!
假設5678都是浪漫而我至憎浪漫, 拉4的巴洛克又何妨?

如果計TUBA, 得1&ONLY1組比賽, 由GRADE1 到FT理論上都係同一齊比TIM!

不好意思,我乜都唔識,卻想搭嘴.......我們老師指今年四級比賽歌已近八級,五級以上更是超越了八級水平呢.
我仔比賽三級,這首又實在何止三級水平?我仔未考過級,星期一校際比賽後才開始練五級考試歌(打算今秋考五級).嘩,我們才發現怎麼五級考試歌比三級比賽歌容易多了?

跟了他三年,我見過他無數有天份兼勤奮的學生.我不禁讚嘆:孩子的潛力是無限的.例如,一二級揉弦實非難事.(當然要揉得好便要下苦功.)我仔去年八歲,學了兩年,比賽二級,練揉弦練了一兩個月,到臨比賽前兩三星期方成功練到揉弦!結果評判指他"beautiful vibrato".

我不是演嘢晒命(反正我和兒子把一切榮耀都歸與老師,因為他教得真是好),只想強調,孩子們的潛能是無限的,也是嚇人的.我們絕不能把現代孩子跟我們幾十年前那一代相比.我眼見好多孩子以業餘的身份做專業的訓練(他們都日花兩三小時練樂器,而且是心甘情願絕非被逼),那怎不可能不幾年間就考到八級試!!!(離了題,哈哈)

以前都唔會話要比小朋友學呢樣學果樣,但而家完全唔同晒
唔比佢地學又驚佢地日後比人輸蝕

我個女而家都有學Ballet同畫畫
想比佢試多D野

786 發表於 14-3-6 22:56
我問清楚他的最高境界才答你。我唔識,所以唔記得好清楚。但佢既意思係講9歲(或11歲,唔記得清楚)之後先 ...
圍棋女仔學普遍嗎?我聽講圍棋對訓練小朋友頭腦好好,佢就3歲,我想比佢試下,知唔知邊到學好D呀?

引用:Quote:786+發表於+14-3-6+22:56+我問清楚他

原帖由 amylck 於 14-03-10 發表
圍棋女仔學普遍嗎?我聽講圍棋對訓練小朋友頭腦好好,佢就3歲,我想比佢試下,知唔知邊到學好D呀?:questio ...
無咩女仔學,但女仔學完全無問題!

學乜都好,我就覺得最緊要小朋友鐘意,鐘意咗就最好一直學落去la。眼見D同學仔學學吓跳舞,跳得比阿女好,上咗小學全部唔跳,話無時間,真係可惜。但佢地又有時間學其它嘢bor,可能學樂器入樂團對升中有so啩。

‹ 上一主題|下一主題