用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同是否有點變質?
樓主: jo10
go

港同是否有點變質? [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

ANChan兄:
如果我無跟錯之前啲 post,細胞又仲未死晒嘅話,係上面四間之中個名零舍唔同嗰間。

回覆 jo10 的帖子

塘邊鶴喺校內外听聞係回應部份家長嘅「要求」。唉,大勢所趨!

bobbob  係中學部咋形,話小學部升上去嘅有排執,要小學部谷返學術  發表於 14-3-6 11:00

sasiuman 發表於 14-3-5 19:01
東區直資有這4間

小西灣的英中吧

大女而家港同3年級, 功課平均5-6樣, 比小一/二要花時間去做, 要上網search information做功課。我放工6:30pm返去已完成8/9成,仲有時間睇下書/畫下畫
細仔津校1年級, 日日8-9樣功課, 佢係有惰性的,晚晚做到10點mouth:" />

charlotte_mom, 想請問港同中學部收得多唔多街外人?  街外人和港小學生比例大約幾多?  

醒目開學勳章 王國長老

港小P6約120-125人, 每年約十幾個唔直升, 即105-110人會升書院
書院有5班, 一級約160人, 咁即係約45-50個位收外來生

jaycee_mami  thx for the info  發表於 14-3-6 18:02

Hello,  may I know usually which type of students 港小 would prefer ?   My boy is still very small - he will attend K1 this year.     

港小 is one of my target.

Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

醒目開學勳章 王國長老

幾年前: 唔怕羞, 外向, 合群, 善於表現自己, 敢於嘗試
而家: 唔怕羞, 外向, 合群, 善於表現自己, 敢於嘗試, 中英文講得又睇得, 收放自如, 又玩又識專注, 家長認同學校理念 (暈!)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks, Charlotte_mom

I would also like to know....are there any kindergartens that are most welcome by 港同 ?   

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 Thanks,+Charl

原帖由 Mrs.Luckycat 於 14-03-06 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks, Charlotte_mom
我見收蘇淅維記多。近年多左九龍塘果d。唔知係家長留意學校多左,定學校揀果d小朋友多左

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+14-03-06+發

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-06 發表
我見收蘇淅維記多。近年多左九龍塘果d。唔知係家長留意學校多左,定學校揀果d小朋友多左

...
但是其實蘇淅和維記本身畢業生多其他幼稚園很多呀。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

thanks....

jo10 發表於 14-3-5 15:06
港同一直是我的心水,因為鐘意它活動教學,不太多抄寫功課等....
但這一年聽到很多朋友家長及評論,說港同已非 ...
我好唔明點解D家長做咗咁耐人都唔知世上係冇不勞而獲既野,又要讀得輕鬆,又要有競爭力...

回覆:doggy2013 的帖子

有孩子入讀港同的家長,很多都是不會把学術成績放第一位的吧。

evaken  支持不會把學術成績放第一位, 我buy全面學習多d, 所以只要求阿女考試合格就ok了  發表於 14-3-11 13:53

人各有志: 學術叻, 谷得勁, 抄得多, 默得好唔代表一定有競爭力;我都唔係好明點解D家長成日以將自己果套放喺別人身上,又以為人地只係想不勞而獲!

doggy2013 發表於 14-3-10 23:52
我好唔明點解D家長做咗咁耐人都唔知世上係冇不勞而獲既野,又要讀得輕鬆,又要有競爭力...
並不是想不勞而獲,是要勞得其所,只是大家對勞的定義不同。

回覆:feiji 的帖子

真係收好多維記的!我小朋友班最少知有5人有 offer.  有大半班我無問!

醒目開學勳章 王國長老

qwe2132007 發表於 14-3-11 09:17
有孩子入讀港同的家長,很多都是不會把学術成績放第一位的吧。

唔會放第一, 人生本來就應該有唔同體驗同學習, 但亦不能太hea, 我唔打算養佢過世佢有自己條路要行

即係咁, 我女一直讀港同, 都中二, 係咩料我都心中有數, 佢讀書唔係最叻(咁多年學科獎一個都無份), 醫生律師睇黎都無咩望 (除非突然發功或者考試突然符碌, 反正佢志不在此), 不過佢一樣有自己理想, 佢鐘意中文, 想讀中文, 想教中文, ok丫, 幾好呀, 最近書院請左白先勇先生黎講寫作心得, 學校在中2同學中揀左幾篇作品, 選最優秀果篇俾白先勇過目, 我女有幸係其中一個, 佢開心+緊張到不得了, 你話學校hea咩? 又唔係丫, 你話超勁咩? 又唔係呀, 不過學校的確提供左個好環境俾學生發展, 好似我女, 從來都唔係咩模範生品學兼優生, 但老師見到佢做得好一樣會俾機會都讚賞, 佢又知自己條路想點行, 知道要點去achieve, 咁就夠啦

引用:Quote:qwe2132007+發表於+14-3-11+09:17+有

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-11 發表
唔會放第一, 人生本來就應該有唔同體驗同學習, 但亦不能太hea, 我唔打算養佢過世佢有自己條路要行

即係咁 ...
冇錯!有自己的思想好重要!我都希望自己的小朋友有想法,朝自己的理想努力!而這也是我選港同的原因!

Charlotte_mom 發表於 14-3-11 11:56

即係咁 ...

咁多年學科獎一個都無份<--- same here

最緊要返學開心
‹ 上一主題|下一主題