用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同是否有點變質?
go

港同是否有點變質? [複製鏈接]

港同一直是我的心水,因為鐘意它活動教學,不太多抄寫功課等....
但這一年聽到很多朋友家長及評論,說港同已非以前的港同了,很多功課,漸趨傳統教學,老師流動很大.....

所以想正就讀港同小學/中學的家長,可否評論一下,比d意見!  
   22    0    0    0

回覆:港同是否有點變質?

去小學專區問真正用家好些,或者PM版主。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

上年3rd in 時見校長時(即2012年尾), 校長已表示會偏向"谷"一些, 算是調整路線.

朋友喺港同中學教, 話港同小學成績追唔上進度, 所以叫我唔好報港同小學; 不過港大中學唔錯。可能因為咁學校要改革變催谷

引用:朋友喺港同中學教,+話港同小學成績追唔上進

原帖由 sze0203 於 14-03-05 發表
朋友喺港同中學教, 話港同小學成績追唔上進度, 所以叫我唔好報港同小學; 不過港大中學唔錯。可能因為咁學校 ...
你朋友對於中學部還有什麼分享呢?謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

係咪多左功課, 係, 但一定比好多學校少
測驗係比以前structured左, 以前唔會講, 而家會先同家長講, expect家長要溫習, 咁係好事定唔好事, 家長自己衡量

係咪傳統左.......呢樣野我自己覺得relative speaking, 比起以前, 係傳統左, 比起其他學校, 活動有餘
抄寫無多到丫, 我仔都小4, 中文依然係每課詞語3次連拼音, 很多嗎? 英文有copy book小4寫cursive, 而家都3月啦都未寫完一本, 咁你話有幾多
默書"密度"同以前差唔多(比起4年前我個女讀嘅時候), 不過範圍多左, 多左unseen
做project都係差唔多
用嘅教材都係差唔多

職員離職問題應該比幾年前好左好多, 不過因為一黎net 有幾個, net 揀工我相信都唔係秘密, 港同要留net 亦有難度(benefit又及唔上國際學校), 二黎學校老師多(full time+part time+ta共71人, 部分係contract, 在無位轉perm情況下, 老師亦會選擇更好offer), 三黎, 的確近年好嘅普教中老師挖角情況嚴重, 所以以上幾類老師就好似轉得好快(舊年好似9個? 連埋完約老師)

至於書院, 我肯定話你知: 係好多功課project, 應接不遐! 年頭忙到年尾

希望解答到你問題

醒目開學勳章 王國長老

sze0203 發表於 14-3-5 15:45
朋友喺港同中學教, 話港同小學成績追唔上進度, 所以叫我唔好報港同小學; 不過港大中學唔錯。可能因為咁學校 ...

咁我又無聽講過, 我只知港小學生申請東區某band one直資, 咁多年都係必入

kwansara  {某band one直資} ? 邊間 ? 比D hint ?  發表於 14-3-5 16:13

醒目開學勳章 王國長老

點評kwansara  {某band one直資} ? 邊間 ? 比D hint ?  發表於 6 分鐘前 刪除

4間東區直資得一間band one咋wor(應該).....自己估

retriever  直資邊有分BANDING架? 你話中字頭?  發表於 14-3-12 15:09

因為我朋友係成績好優異的老師, 港大英文碩士生, 中學讀神校,可能佢的要求等如傳統催谷學校為之好,所以形容港同小學升上中學部比較難適應。。。這只是佢個人觀點,並不代表港同小學唔好。既然學校依家改革即證明與時並進!

其實我有兩個朋友教港同中學; 另一個朋友的自己仔女讀啓思小學申請入港同中學,呢個朋友無話港同小學唔好只係因佢住將軍澳比較遠,等小朋友大一點才轉讀港同中學。

引用:係咪多左功課,+係,+但一定比好多學校少測驗

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-05 發表
測驗係比以前structured左, 以前唔會講, 而家會先同家長講, expect ...
那港同現在上課的模式是否仍與以前一樣,有很多 discussion 和做 presentation 的機會? 功課多了,是抄寫多了,還是操練(如grammar worksheets) 多了?

至於書院方面,所謂忙,是比較起其他一般中學更加多 projects, tests, and homework,還是差不多?

引用:係咪多左功課,+係,+但一定比好多學校少測驗

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-05 發表
測驗係比以前structured左, 以前唔會講, 而家會先同家長講, expect ...
那港同現在上課的模式是否仍與以前一樣,有很多 discussion 和做 presentation 的機會? 功課多了,是抄寫多了,還是操練(如grammar worksheets) 多了?

至於書院方面,所謂忙,是比較起其他一般中學更加多 projects, tests, and homework,還是差不多?

引用:因為我朋友係成績好優異的老師,+港大英文碩

原帖由 sze0203 於 14-03-05 發表
因為我朋友係成績好優異的老師, 港大英文碩士生, 中學讀神校,可能佢的要求等如傳統催谷學校為之好,所以形 ...
謝謝分享,那港同書院與傳統中學的教學方式近似嗎?辦學團體在學校管理上上了軌道嗎?不好意思,書院的評論不多,我很想了解多些。

醒目開學勳章 王國長老

sze0203 發表於 14-3-5 16:22
因為我朋友係成績好優異的老師, 港大英文碩士生, 中學讀神校,可能佢的要求等如傳統催谷學校為之好,所以形 ...

多謝資料
其實算係咁啦, 中小上英中, 要時間適應係肯定的, 由於高小都唔駛操成績準備呈分, 底子可能有人好, 有人真係差d
不過起碼中小學教法同課程相近似, d師兄師姐同班都識好多, 已經算好易適應, 相比之下, 外來傳統學校學生至難呢, 真係有傳說中"唔知點入手做功課晚晚做到一點", 亦有外來家長同我講, 唔慣, 以前小學中英數常續科排名次, 而家test又唔講, 又唔排名次, 佢都唔知自己個仔學習成點
家長小朋友都要時間呢

sze0203   呢D就係活動教學同傳統學校的分別。無話邊間好,只要配對啱,適得其法就自然係好學校  發表於 14-3-5 17:05

醒目開學勳章 王國長老

我仔小4, 岩岩英文堂, 學劇本同故事分別, (書係故事, 用校本課程教寫劇本), 學生要將個故事轉做劇本, 跟住續寫結局, 我估應該唔算傳統掛?

grammar exercise學校有用longman (英文有幾本書, 一本LISTENING, 一本教科書, 一本類似COPY BOOK, 一本COMPREHENSION, 2本本地LONGMAN GRAMMAR, 再加校本, 仲有reader而家讀緊roald dahl 嘅the twits), 每本用D, 有D唔係本地書會買淺一年又唔定, 所以買書都唔平mouth:" />(離題了)

小組討論同presentation一定有, 岩岩常識教完七大洲, 至有group project 叫佢地準備d國家嘅名勝古跡風土人情, 然後出去present同交project

所以你問, 我都係答: 比以前傳統左, 比好多學校活動有餘

noplanner  Charlotte 意思係活動有餘   發表於 14-3-5 17:51

醒目開學勳章 王國長老

改返喇, 哈哈哈, 証明你有睇

noplanner  梗係有喇   發表於 14-3-6 03:25

引用:點評kwansara++{某band+one直資}+?+邊間+?+

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-03-05+

原帖由 joanthony 於 14-03-05 發表
CCS????
直資啊

回覆:港同是否有點變質?

東區直資有這4間

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:Charlotte_mom 的帖子

不過有些直資學校,係唔係都當自己Band 1A。

所以我都想知清楚?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:港同是否有點變質

我仔今年3年級,個人感覺:
1. 港同不嬲較少抄寫功課,功課量亦偏少,1-2年級一般1個鐘內可完成。3年級感覺係多咗功課同測驗,但比起一般津小應該未算多。而上星期有位2年級家話佢囝囝功課好少,所以學校功課唔多嘅方針應該無太大改變
2. 自己有時作為家長都好矛盾,既想功課少又想學到野,但so far 呢一點學校做得算唔錯。
3. 坦白講如果淨計試卷上嘅分數,港同學生整體黎講及唔上神校。我覺得答題技巧同鬥心(無論學生/家長)都未及上出面。當然每一級都有好叻嘅學生。
4. 功課唔多加上學校鼓勵,我見好多學生喺學術以外(如藝術/運動等)有好好成績。
5. 我所見學生都好開心好鍾意返學,無愁眉苦面。

個人意見,不喜勿插。

‹ 上一主題|下一主題