用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同是否有點變質?
go

港同是否有點變質? [複製鏈接]

港同一直是我的心水,因為鐘意它活動教學,不太多抄寫功課等....
但這一年聽到很多朋友家長及評論,說港同已非以前的港同了,很多功課,漸趨傳統教學,老師流動很大.....

所以想正就讀港同小學/中學的家長,可否評論一下,比d意見!
   0    0    0    0

聽早幾年的家長講, 的確功課比以前多左, 但我又覺得多得黎係可以接受喎, 用到變質黎講, 又好似嚴重左D ...

我覺得學校仍然係以活動教學為主, 好以聽日三年班就有一個中文科同常識科的合併活動, 學生要去TST, 上環, 山頂或赤柱考察.

過兩個星期, 又要去柴灣公園做一個數學體驗活動, 為的是想學生知道1KM 的真正距離.

其實活動教學唔係代表可以唔洗做功課, 唔洗溫書, 學生上堂時亦都要專心. 你所講的抄寫, 唯一諗到的, 應該係寫中文詞語, 最多的時候寫十五個詞語, 最少的時候寫七至八個, 每個寫三次, 你覺得多唔多呀? 相比傳統學校, 已經係輕鬆好多.

至於老師流動大唔大, 我就唔清楚, 不過我都明白唔係人人都可以做到港小的老師, 要有耐性, 要有愛心, 要願意付出額外的時間比學生, 真係唔係人人都得. 做左一年頂唔順走, 都人之常情...

我覺得學校一路都變緊, 但係係變得更加好, 好鍾意依家的黃校長.

引用:聽早幾年的家長講,+的確功課比以前多左,+但

原帖由 mimi1102 於 14-03-07 發表
聽早幾年的家長講, 的確功課比以前多左, 但我又覺得多得黎係可以接受喎, 用到變質黎講, 又好似嚴重左D ...
...
yes!黄校長好好,好有心,我都很喜歡她。
她强調愉快學習不是毋需努力,不過學校會把課程設計得生動活潑,令學生努力之餘也楽在其中。

小女小一,入學前都幾顧慮:係咪會不如以前咁活動教学?
但半年来疑慮全消,我完全感受到學校為孩子做咗好多準備,特別感受好深的是中文及数学。
中文普教中,半學期下來孩子普通話發音好好;數學科着重教邏輯思考,大人睇到都好有興趣課程。
另,除了樓上的媽媽提過功課不算多,仲有一様係,—、二年級學校話冇考試,只有評估。
入學前我都擔心係咪另類考試?但半學期以來,發現評估幾時做係家長完全唔知,亦不用在家特別準備,所以比其他官津校,對家長而言真係好舒服。

港同仍是—間愉快學習的學校。

回覆:港同是否有點變質

亞仔小一,我唔知同以前教學有冇唔同!亞仔好鐘意返學,全部老師佢都好鐘意,功課量唔多,學校好鼓勵閱讀,要每日閱讀英文書最少15分鐘!開學至今,中默都只係默過2次,英默只默過5次.亞仔返學開心,我都好滿意課程安排!

回覆:qwe2132007 的帖子

同意你所講,幾時評估都唔知!

多謝各位的保貴意見
‹ 上一主題|下一主題