用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果要乘校車, 又想仔女有課後活動, 點算? ...
go

如果要乘校車, 又想仔女有課後活動, 點算?

家住藍田, 心儀紅磡小學, 照計必需乘校車或保姆車, 咁係咪注定冇得參加課後活動或校隊?
有冇d保姆車有彈性接送時間?

我兩個女每日有放學即坐校車回家, 也有留校參加課外活動, 留校活動後我去接p1阿妹, p4家姐自己行兩個街口坐小巴, 校車費照俾

edith208 發表於 14-3-5 13:54
我兩個女每日有放學即坐校車回家, 也有留校參加課外活動, 留校活動後我去接p1阿妹, p4家姐自己行兩個街口坐 ...
但我們兩公婆都要返工, 旨意工人湊小朋友藍田紅磡來回又好似太牙煙, 會唔會有d保姆車可以補少少錢行多轉架呢?
定係疊埋心水, 等小朋友將來有能力撘巴士回家, 先准佢參加課外活動呢? 不過小朋友好似好慘咁...

醒目開學勳章 王國長老

要睇學校同校巴公司傾到咩TERMS
我仔學校, 投標時講明課外活動後要開幾條路線, 如果達到一個人數報名, 校巴就要提供服務 (當然個學生都係要俾一份基本車費, 再EXTRA俾活動後果程), 但未必間間學校有兩轉校巴, 亦未必有線去晒咁多個點, 校巴都要為皮, 無理由要人做蝕本生意的(例如紅磡去藍田可能得你一個坐, 油費都係一份, 咁你要補幾多至為到皮呢?)
亦聽過有學校只有1,2條路線, 學生要駁腳

lauwingtai 發表於 14-3-5 14:13
但我們兩公婆都要返工, 旨意工人湊小朋友藍田紅磡來回又好似太牙煙, 會唔會有d保姆車可以補少少錢行多轉架 ...
不如等開學睇下有冇適合的活動先煩, 如果有學開, 又要夾學校的, 到時真係煩得要死

回覆 lauwingtai 的帖子

我都好中意課外活動后有校車的小學。家長上班的話,一個孩子都還可以一個工人到校接,兩個孩子不同校、不同時間,又都未可以自行回家的話,真是要兩個工人接。

我囡囡學校是有兩輪放學校車

Miss_Parker  我小學都係  發表於 14-7-7 11:07
edith208  Heep Yunn and Good Hope can work like this as they have kindergarten and primary school students to support the school bus operators.  發表於 14-3-6 15:13
lauwingtai    發表於 14-3-6 09:43

我女學校都係有二輪校車的, 不過我地學校細, bargaining power 弱, 上年二輪校車唔洗額外補錢, 今年二輪就要每程另外收費.

Charlotte_mom 發表於 14-3-5 14:35
要睇學校同校巴公司傾到咩TERMS
我仔學校, 投標時講明課外活動後要開幾條路線, 如果達到一個人數報名, 校巴 ...
其實我未選校的, 只是將來想選, 所以問定。
照大家咁講, 我係咪應該問問校方有冇兩輪校車, 先考慮呢?

查實情況是這樣的, 我住藍田, 返的是冷門基督教會, 只有部份聖公會小學接受當5分宗教分。

48網肯收的有德兆、平兆和油基顯, 但這三間一來太谷, 二來20分收唔晒, 要博。

唔谷而又20分穩入(往績計)的心水小學有三間, 九龍灣基樂、紅磡奉基、紅磡奉基千禧。

據知, 奉基和奉基千禧約有50%band 1升中九龍城網, 九龍灣基樂約有40%band 1升中觀塘網, 前兩者當然較吸引。

因此, 如能solve校車問題, 我必選前兩者, 但如不能solve校車問題, 大家點睇?

因就算工人姐姐於課外活動日子乘巴士接送, 每程要1小時30分鐘(連步行及等巴士), 雖然每週課外活動一日起兩日止, 但都幾麻煩。

我現在的煩惱是「若冇二輪校車, 選奉基或奉基千禧, 值唔值?」, 請問大家有何意見?

(抱歉, 問問下變了選校問題)

有些學校有三輪校車,例如崇真。

hoihoima 發表於 14-3-6 12:28

有些學校有三輪校車,例如崇真。

我校車課外活動後不接,但街車(保母車)就好flexible,可能九龍塘區比較多學校,無額外收費,課外活動後都接
Twins 媽咪

fc926 發表於 14-3-6 13:43
我校車課外活動後不接,但街車(保母車)就好flexible,可能九龍塘區比較多學校,無額外收費,課外活動後都接 ...
保姆車,係咪要自己湊夠人架?

回覆:如果要乘校車, 又想仔女有課後活動, 點算?

我地並非自組,九龍塘多學校學生

Twins 媽咪

hoihoima 發表於 14-3-5 22:32

我都好中意課外活動后有校車的小學。家長上班的話,一個孩子都還可以一個工人到校 ...

唔該大家唔好咁信得過啲工人!

我家小姐落校車地點要駁一程小巴, 放學就叫工人姐姐接啦。點知有一次被我老公睇到佢, 隔住條馬路同鄉里傾偈, 無拖住我家小姐, 由得佢行來行去, 我家小姐行緊的係會有車出入的小路。因為家住郊區, 就算行人路都會有車轉出轉入。話佢佢又話無呀, 我已經好快番屋企0剌, 係小朋友自己唔肯拖住, 條路無車呀等等借口。咁你話點解香港咁多虐傭案, 係有道理的。

回覆 little_yolky 的帖子

我都唔想信工人,但可以點?真是要放棄分工?即使學校在家附近,不用乘坐校車,也要依靠工人把小朋友從學校帶回家,工人的風險依然有。

我規定工人帶孩子回家時必須走天橋,我也試過突擊早放工查核工人的表現,但也只可以做到這樣。風險依然有。

保姆車要自己湊夠人, 湊夠也未必做你生意.  由於人數不足或者要去接其他學校放學, 很難安排走多轉接活動班的.  所以, 就近入學是重要的. 一係只專心上堂, 唔玩學校活動.
~easybring~

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-3-5+14:35+

lauwingtai 發表於 14-3-5 14:13
但我們兩公婆都要返工, 旨意工人湊小朋友藍田紅磡來回又好似太牙煙, 會唔會有d保姆車可以補少少錢行多轉架 ...
係, 工人姐姐接真係好牙煙!
好似我家死姐姐, 近日阿女先爆佢大鑊, 話有時上學期接佢落校車, 唔即刻返屋企, 轉程車去街市買零食, 然後至坐車回家, 嬲到我同佢照肺。成日講大話, 到期實X佢。

不過, 好似我哋雙職家長, 唔靠工人姐姐, 仲可以點。到你選校時, 就會發現多一輪少一輪校車跟本唔到你揀, 課外活動只係小事, 可以唔參加, 升小一係學校揀人唔係我哋揀學校。

little_yolky 發表於 14-7-7 11:47
係, 工人姐姐接真係好牙煙!
好似我家死姐姐, 近日阿女先爆佢大鑊, 話有時上學期接佢落校車, 唔即刻返屋企, ...
Exactly true!