用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 請教: 心儀奉千禧, 但住得太遠, 會否冇晒時間課外活動? ...
go

請教: 心儀奉千禧, 但住得太遠, 會否冇晒時間課外活動? [複製鏈接]

大家好, 有事請各奉基千禧家長請教。
小朋友有宗教分, 我們心儀奉基千禧小學, 但家住藍田, 看來必需乘校車或保姆車,
但若乘保姆車, 即一放學就要走, 會否令小朋友冇晒時間課外活動?

奉基千禧的課外活動通常在課後嗎?

有沒有一些校車服務有彈性接送?

照報奉基千禧, 情願準時放學, 犠牲課外活動, 大家覺得值唔值?

20分,機會大嗎?舊年是否20分收晒?
   1    0    0    0

請問聽完簡介會後對學校感覺如何?

MicFred 發表於 14-9-16 10:26
教師親切,學生不造作,體育強到「嘩嘩聲」,功課好少(已靜靜雞問過兩位同學,一個鐘乜都做晒),升中有41%Band1,連埋Band2有50%英中,成績都ok既,但校舍比想像中更細,其實都幾迫,新校長俾我印象麻麻,答問題超級遊花園,講完十句其實乜都冇答過,好在其他老師唔係咁。

體育真係真係好強,連續13年東九龍女子籃球冠軍,全港排第三,女排6年東九龍冠軍,男排3年東九龍冠軍,仲有跳舞、田徑等等,門口d獎杯多到呢﹒﹒﹒

至於交通問題,地鐵黃埔站預計2016通車,希望港鐵條友仔唔好delay。

MicFred 發表於 14-9-16 10:26
仲有,2013年(舊年)才第一次20分要抽,老師話都收到九成,應該只有三幾位家長落空。

多谢報料!但阿仔不是運動型,同埋無校車要塔小巴怕遲到,上周六間幼稚園話小學部自行要揀佢先可叩門。

回覆:請教: 心儀奉千禧, 但住得太遠, 會否冇晒時間課外活動

我都覺得校長講野一般般

MicFred 發表於 14-9-16 12:10
多谢報料!但阿仔不是運動型,同埋無校車要塔小巴怕遲到,上周六間幼稚園話小學部自行要揀佢先可叩門。 ...
邊間幼稚園?

引用:Quote:MicFred+發表於+14-9-16+10:26+請問

原帖由 lauwingtai 於 14-09-16 發表
教師親切,學生不造作,體育強到「嘩嘩聲」,功課好少(已靜靜雞問過兩位同學,一個鐘乜都做晒),升中有41%B ...
揀得去幫手open day 都應係above average 嘅學生,朋友嗰女日日做功課唔使一個鐘,佢啲同學要三個鐘。

女子籃球更係勁 la, 因為有 "魔鬼教練" 白頭佬帶隊

校長説話沒說服力,不了解學生,沒有領導力

littlehoneymum 發表於 15-2-7 23:23
校長説話沒說服力,不了解學生,沒有領導力
而家新校長上了場,奉千有冇大分別呢?

其實主要都是靠副校長和家長們溝通

littlehoneymum 發表於 15-2-8 21:32
其實主要都是靠副校長和家長們溝通
咁請問學校在新校長之後,整體好左?定差左?定一樣?
‹ 上一主題|下一主題