用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 慈雲山基慈小學好嗎?
go

慈雲山基慈小學好嗎?

如題!Thanks!

引用:如題!Thanks!

原帖由 coffee243 於 14-03-04 發表
如題!Thanks!
有愛心,派位麻麻。

YolandaTam 發表於 14-3-4 15:48
有愛心,派位麻麻。
Thanks! 換校長後成績有否好左?15-16入小一,有20分機會大嗎?

引用:Quote:YolandaTam+發表於+14-3-4+15:48+有

原帖由 coffee243 於 14-03-04 發表
Thanks! 換校長後成績有否好左?15-16入小一,有20分機會大嗎?
唔知,我雖然住呢區,但小女唔係喺呢區上學。 你最好去佢哋專區度問。

我朋友讀緊小二, 小一常識已用英文教, 嚇死....

回覆:JHsbb 的帖子

學校普教中,小一至小三常識用英文教,音體藝有專項訓練,校舍大,老師有愛心。

回覆:coffee243 的帖子

仲有佢由幾年前差點給殺校,至現在要增班,有當小學校長朋友稱很少有,很推薦,所以小孩正就讀小一。暫時升中派位非我理想指標,但我相信未來幾年會有所提升的。純粹個人意見。你可比較和分析一下。

我係尼區的,自行入左同區另一小學!
我有朋友讀緊小一,佢仔仔讀得好開心,老師好關心同學!
中文會教快D的

Thanks for all info!!!:loveliness:

基慈中文一年級教二年級的課程還用普通話授課,常識用英文教,起初擔心兒子是否會很吃力?後來發現這些安排令他的普通話進步不少,他在常識課本學懂很多英文生字,對閱讀英文圖書不單沒有抗拒,況且很熱愛。
中文寫作方面,學校的教導很有框架及層次,他一年級時已學懂寫一百字的短文了。
專項的培訓更好,六年的小學階段,他可以接受音、體及藝各一項培訓,令我省卻了不少報讀外間課外活動的時間及金錢,也培養了他各方面的興趣。這些安排,我沒有想過在一間非直資的學校遇上。

校長及老師很有愛心,老師們大部份對教育都很有熱誠, 校長又能幹亦有衝勁, 相信會帶領基慈再創高峰.
小一未入學的學生, 老師,主任或校長已會到家去探訪小朋友, 讓學校認識小朋友, 學生也可以提高熟悉老師. 非常之好的安排!

cheungnoksun 發表於 14-8-12 17:59
校長及老師很有愛心,老師們大部份對教育都很有熱誠, 校長又能幹亦有衝勁, 相信會帶領基慈再創高峰.
小一未 ...
參觀過開放日後,感覺ok,亦欣賞它的教學模式,但聴聞sen學生的比例較多,會否因此而影響其他學生的日常學校生活/進度?thx!

sen學生即係乜呀?

回覆 豬脾 的帖子

特殊教育需要

回覆:coffee888 的帖子

亞囡話有幾個同學,教試時佢地有得加時。但唔覺對她有乜負面影響。
亞囡很享受學校生活。

回覆:grandview 的帖子

識聽。常識用英文,但上堂亦會用廣東話講解

引用:Quote:原帖由+coffee243+於+14-03-04+發表

原帖由 YolandaTam 於 14-03-04 發表
有愛心,派位麻麻。
派位不錯,上年有95%派到心儀中學

引用:回覆+心平如鏡+的帖子 可能係智力上、行為

原帖由 grandview 於 14-12-29 發表
回覆 心平如鏡 的帖子

可能係智力上、行為上出現問題的小朋友,統稱SEN,包括過度活躍、自閉、智障、專注力 ...
對於有特殊需要的學生,學校提供充足的支援及備有教區心理學家,如校方認為需要會轉介心理學家。

支援: 邀請專家為家長提供各類講座,為學生提供訓練,務求令學生有所進步。

係高年班,學校有不同交流團,如台灣,新加坡等,俾同學有機會跟出面的學生接觸,學習其他地方及文化。