用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 想報港同, 係咪要放棄政府派位 ?
go

想報港同, 係咪要放棄政府派位 ?

i mean 我 1st round 有分加 (20分), 但係有想報港同, 可以嗎 ?
因為有d 私小/直資唔比hold 政府位? 有邊間唔得呀 ?
thx

醒目開學勳章 王國長老

引用:i+mean+我+1st+round+有分加+(20分),+但係

原帖由 chynnamama 於 14-03-03 發表
i mean 我 1st round 有分加 (20分), 但係有想報港同, 可以嗎 ?
因為有d 私小/直資唔比hold 政府位? 有邊間 ...
直資係100%唔俾。不過放心,近年港同都係自行有結果至註冊,可以到時再唸清楚

回覆 Charlotte_mom 的帖子

THX

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問是什麼意思, 即是之前收左的都未註冊嗎? 我們on 港同waiting list, 亦希望大抽獎後有人放位有機會入讀.....

醒目開學勳章 王國長老

港同係11月26公佈結果, 11月29/30註冊, 岩岩中間係自行放榜, 家長可以睇埋再決定註冊自行, 定註冊港同

而家要註冊都註冊晒, 當然之後學生可能陸續收到其他私校/直資OFFER而放棄港同, 但已註冊的學生係無可能參加政府大抽獎的, 所以大抽獎對on直資waitlist的申請人影響唔大

不過照慣例, 6月頭迎新要訂書做校服, 到時應該會有少量家長"再三思量"後決定放棄呢 (現階段一人可以hold好多間都得)

引用:港同係11月26公佈結果,+11月29/30註冊,+岩

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-04 發表
港同係11月26公佈結果, 11月29/30註冊, 岩岩中間係自行放榜, 家長可以睇埋再決定註冊自行, 定註冊港同

而 ...
六月頭會迎新?請問會有什麼活動呢?

回覆 ET0626 的帖子

我就真係有朋友個仔上年8 月先收到港同call 有位, 等佢仲之前比哂$$做哂校服入另一間學校, 8 月先嚟急急做手續轉去港同....

所以未到最後一刻都仲有機會的.

醒目開學勳章 王國長老

feiji 發表於 14-3-4 15:23
六月頭會迎新?請問會有什麼活動呢?

弊, 唔係太記得, 希望我無記錯
6月頭係家長ONLY, 返黎禮堂聽校長老師講解, 安排訂書, 訂校巴, 做校服等
8月中係家長+學生, 學生去班房認識同學及班主任, 家長去禮堂後再入課室Q&A, 中午左右接返小朋友, 同時拎書, 校服等等

醒目開學勳章 王國長老

chynnamama 發表於 14-3-4 23:20
回覆 ET0626 的帖子

我就真係有朋友個仔上年8 月先收到港同call 有位, 等佢仲之前比哂$$做哂校服入另一間 ...

我果時都係7月30日至收CALL呀, 仲懶勁咁唸住天利行近屋企, 唔駛特登訂書自己去買啦, 嘩! 點知D書冷門到丫, 搵到我頭暈

引用:Quote:feiji+發表於+14-3-4+15:23+六月頭會

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-05 發表
弊, 唔係太記得, 希望我無記錯
6月頭係家長ONLY, 返黎禮堂聽校長老師講解, 安排訂書, 訂校巴, 做校服等
8 ...
Thanks for your reply. :)